10 Adımda Sigarayı Bırakma Yöntemleri
10 Adımda Sigarayı Bırakma Yöntemleri. Sigarayı bırakma yöntemleri ve bırakmanın olumlu sonuçları Sigara kullanımından vazgeçilebilir.
Gerçekte sigara içenlerin önemli bir bölümü herhangi bir yardım almadan kendi istekleri ile sigarayı bırakabilmektedir.
ÖZELLİKLE BİR SAĞLIK SORUNU ORTAYA ÇIKTIĞINDA SİGARA HEMEN BIRAKILMAKTADIR. Ama önemli olan bir sağlık sorunu ortaya çıkmadan sigarayı bırakmaktır. Sigarayı bırakmak mümkündür. Ama sigarayı bırakmak için öncelikle kişinin bu konuda KARARLI OLMASI gereklidir. Sigarayı bırakma konusunda tıbbi destek yöntemleri vardır. Özellikle sigara (nikotin) bağımlılığı yüksek düzeyde olanların sigarayı bırakma konusunda tıbbi desteğe ihtiyacı vardır.
Sigarayı Bırakmak İstiyorum Ne Yapmalıyım Diyenlere 10 Adımda Sigarayı Bırakma Yöntemleri
Madde 1 ;
Sigarayı bırakma konusundaki önemli kaygılardan birisi, sigarayı bırakınca çarpıntı hissetme, terleme, konsantre olamama, kafa karışıklığı, sinirli olma gibi endişelerdir. Sigarayı bırakanlarda bu tür belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler nikotin yetersizliğine bağlıdır. Ancak günümüzde nikotin replasmanı (yerine koyma) preparatları vardır. Nikotin bandı, nikotin sakızı gibi ürünleri kullanmak suretiyle nikotin yetersizliğine bağlı yakınmalar kolaylıkla önlenebilir. Aslında bu belirtilerin, sigarayı bırakanların hepsinde olması beklenmez ancak sigarayı bırakanların az
bir kısmında bu tür belirtiler ortaya çıkar. Üstelik nikotin yetersizliğine bağlı olan bu belirtiler dayanılmaz ve üstesinden gelinemez durumlar değildir, birkaç gün içinde hafifleyerek kaybolur. Gereken durumda nikotin replasmanı yapılmak suretiyle kişilerin bu belirtileri hissetmesinin önüne geçilebilir.
Madde 2 ;
Sigarayı bırakınca kilo alma kaygısı da sıklıkla dile getirilen bir husustur. Sigarayı bırakan kişilerin iştahı düzelir, yedikleri yiyeceklerden daha çok haz alırlar. Bu nedenle sigarayı bıraktıktan sonra bir miktar kilo almak söz konusu olabilir. Bu durumdan dolayı kaygılanmamak gerekir, çünkü sigarayı bırakma sırasında uygun diyet ve egzersiz programları ile kilo almanın önüne geçilebilir. Sonuçta birkaç kilo almak söz konusu olsa bile, sigaranın zararlarının çok daha ciddi olduğu dikkate alındığında kilo almanın önemli olmadığı sonucuna varılabilir.
Madde 3 ;
Sigarayı bıraktıktan sonra sigarayı arama isteği (craving) de tiryakilerin kaygılarından biridir. Bu istek de esas olarak nikotini arama duyusundan dolayıdır. Nikotin replasmanı ürünlerinden bu konuda da yararlanılabilir.
Madde 4 ;
Sigarayı bıraktıktan sonra sözünde duramama kaygısı ve kaçamak sigara içme durumu da olabilir. Bu durumu çok önemsemeden geçirmek mümkündür. Eğer sık aralıklarla tekrarlanmıyorsa bir veya iki defa kaçamak sigara içilmesi sonucu etkilemez. Sigara içmemeyi kararlı şekilde sürdürmek suretiyle bu durum aşılabilir.
Madde 5 ;
Sigarayı bıraktıktan sonra sağlanacak kazanımları düşünmek yarar sağlar.
Madde 6 ;
Sigarayı bıraktıktan sonra ilk yarım saat içinde nabız ve kan basıncı normale döneceğinden kişi kendisini rahat hissedecektir. Bir iki gün içinde yiyecek ve içeceklerin tadını almaya başladığında kişi mutluluk duyacaktır. Sigarayı bıraktıktan sonra geçen süre uzadıkça kişinin daha çok kazanımları olacaktır; zaman içinde kalp krizi riski azalır, KOAH ve kanser riskinde azalma olur. Sigarayı bıraktıktan sonra 10 yıl geçince çeşitli hastalıkların riski çok düşük düzeylere inecektir.
Madde 7 ;
Sigarayı bırakma konusunda tıbbi destek olanakları vardır. Bu ilaçlar sigara bırakma isteğini desteklemektedir. Ancak ilaç tedavisinin herkes için gerekli olmayacağını bilmek gerekir. İlaç tedavisinin gerektiği durumlara doktor karar vermelidir ve ilaçların doktor tavsiyesi ile kullanılması gereklidir.
Madde 8 ;
Sigarayı bırakınca ekonomik olarak önemli kazanım olacaktır. Günde bir paket (10 TL) sigara içen bir kişi her ay 300 TL tasarruf edecektir. Bu miktar para ile nelerin yapılabileceğini düşünmek sigarayı bırakma konusunda destekleyici olacaktır.
Madde 9 ;
Sigarayı bıraktıktan sonra fena kokudan kurtulmak da önemlidir. Giysiler, saçlar, nefes sigara dumanı kokusundan temizlenecektir. Ev içi ortamında da sigara kokusu olmayacaktır.
Madde 11 ;
Sigarayı bırakmak sağlık açısından olumlu bir davranıştır. Hem kendi sağlığı hem de birlikte aynı ortamda bulunduğu kişilerin sağlığının tehlikeye girmesini önleme yönünde çaba gösteriyor olmak kişilerin psikososyal sağlığı açısından da olumlu etki yapacaktır.
Tütün kullanımı bir bağımlılıktır, her aşamada bu bağımlılıktan kurtulmak mümkündür.
SİGARA İÇME DAVRANIŞINIZ AŞAĞIDAKİ GİBİ İSE BAĞIMLISINIZ DEMEKTİR
• SABAH UYANDIKTAN SONRA İLK YARIM SAAT İÇİNDE SİGARA İÇİYORSANIZ
• GÜNDE 15 VE DAHA ÇOK SAYIDA SİGARA İÇİYORSANIZSİGARA BAĞIMLISI İSENİZ SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN YARDIMA İHTİYACINIZ VAR DEMEKTİR
LÜTFEN DOKTORUNUZLA GÖRÜŞÜNÜZ
Dünyada ve Türkiye’de Tütün Kontrolü Çalışmaları
Tütün kullanımının zararlı etkileri ve yol açtığı ciddi hastalıkların 1950’li yıllarda ortaya konmasından sonra dünyada tütün kullanımını azaltma yönünde çabalar gösterilmektedir. İlk defa 1964 yılında ABD’de başlayan bu konudaki çalışmalar zaman içinde diğer ülkelerde de başlatılmış, çeşitli ülkelerde bu yönde yasal düzenlemeler yapılmıştır. Tütün kontrolü çalışmalarının bütün ülkelerde yapılması konusunda yol gösterici olmak amacı ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2003 yılında Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’ni kabul etmiş ve ülkelere önermiştir. Bu Sözleşme uyarınca bir yandan tütüne olan talebin azaltılmasına yönelik önlemler alınırken diğer taraftan da tütün
arzını azaltma amacı ile uygulamalar yapılması önerilmektedir. Çerçeve Sözleşme’nin kabul edilmesinden sonra çok sayıda ülkede tütün kontrolü ve tütün kullanımının azaltılmasını sağlamak amacı ile yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu çerçevede ülkemizde 1996 yılında kabul edilmiş olan Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun (No. 4207) 10 yılı aşkın bir süre uygulandıktan sonra değiştirilmiş ve kapsamı genişletilmiştir. Yasada 2008 yılında yapılan değişiklikle restoran, kahve, bar, gece kulübü gibi ikram sektöründeki işletmeler de sigara içilmesinin yasak olduğu yerler kapsamına alınmış, bu suretle bütün kapalı yerlerde sigara içilmesi yasaklanmıştır. Bu Yasa ile Türkiye dünyada bütün kapalı alanlarında sigara kullanımının yasak olduğu üçüncü ülke olmuş ve bu başarı dünyada takdirle karşılanmıştır.
sigarayı bırakmak istiyorum. Bırakan arkadaşlar önerilerinizi söyleyebilir misiniz.
10 adımda sigara bırakma tekniklerini bende uyguladım. 15 gündür sigara içmiyorum.
Sigarayı bıraktığınızda hayatın tadını almaya başlıyorsunuz.
Sigarayı bende bıraktım ama iştahım arttı sanki.
Artık bende sigarayı bıraktım ve 10 gündür iç miyorum.
Sigarayı bırakmak istiyorum umarım bu kez olur.
Sigarayı bırakmak için en önemli şey kararlı olmak ve kafanızda bitirmek gerekli.
Harika sonunda çalışmam için ilgili yararlı bilgiler elde edebileceğim bir site.
Bende sigarayı bırakalı 1 ay oldu. Emin olun yiyeceklerin tadını ve kokusunu daha iyi almaya başladım. Nefesim düzeldi, Sizde bırakın…
Sigara nasıl bırakılır. Öncelikle sigarayı kafanızda bırakmalısınız. Yoksa ne kadar süre geçerse geçsin tekrar başlama ihtimali olabilir. Aklınızdan sigarayı bırakın ve sağlıklı bir hayata başlayın.
Sigarayı bırakalı 2 ay oldu inşallah birdaha içmeyeceğim
Sigarayı bırakmak için bu yöntemleri denedim ve baya faydalı oldu, sizede tavsiye ederim arkadaşlar…
Teşekkürler oldukça faydalı bir yazı olmuş