2022 Çanakkale Deniz Zaferini Anma Günü Ne Zaman?

Sadece Türk tarihini değil dünya tarihini de değiştirmeyi başaran Çanakkale Zaferi, 3 Kasım 1914 ile 18 Mart 1915 yılları arasında yaşanmıştır. Özellikle kurtuluş mücadelesinin önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün parladığı savaşlar arasında geliyor.

Bu savaşın ardından halk Atatürk’e daha çok inanmış ve tüm askeri düzeylerde büyük bir saygı görmeye başlamıştır. Çanakkale zaferi Türk milletinin gurur duyduğu ve Türklerin bir dönüm noktası olarak tarihe geçmiş bir savaştır.

Ülkenin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü korumak için yapılan savaş, 1. dünya savaşı içerisinde yer almaktadır. Tarihte büyük bir öneme sahip olan Çanakkale Savaşı, özellikle 1. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştirme konusunda etkin bir rol oynamıştır. Böylece savaş daha uzun sürmüş ve birçok ülke yıkılmaktan kurtulmuştur.

Çanakkale Savaşı

Özellikle itilaf devletlerinin Çanakkale cephesine verdiği önem çok büyüktü. Bunu birçok farklı sebebi bulunmaktaydı.

– Boğazların askeri ve ticari önemi

– Adaların cazibesi

– Boğazı geçerek İstanbul’u çok daha kolay ele geçirme arzusu

– Rusya’da destek yollama

Eğer bu gerçekleşseydi, yani Çanakkale Savaşı kaybedilseydi çok büyük bir ihtimalle Osmanlı Devleti tamamen parçalanacaktı. Fakat bunun yerine Çanakkale savaşı sayesinde her ne kadar Osmanlı Devleti kayıp tarafta olsa dahi en azından bir anlaşma elde edebilmiştir.

Tüm özel gün ve haftalar için tıklayınız.

Bu da kurtuluş mücadelesi için Mustafa Kemal Atatürk’e ve tüm ülkeye hazırlama imkanı sunmuştur. Şanlı Türk tarihine birçok kahramanlığın sığdırıldığı bir destan olarak altın harflerle yazılmış bir savaştır. Bu cephenin kaybı ise İtilaf devletlerinde büyük bir şaşkınlık ve hayal kırıklığı yaşatmıştı.

Çanakkale Zaferi’nin Ana Sebepleri

Gerileme döneminde olan Osmanlı Devleti’ni yıkmak ve tamamen ele geçirmek için İngiliz ve Fransız donanması 3 Kasım 1914 tarihinde Bozcaada’dan giriş yaptı. 18 Mart 1915’e kadar boğazlarda çok çetin savaşlar geçti.

Teknolojik açıdan ve askeri sayıdan güçlü olan İtilaf devletlerine karşı Türk donanması büyük bir cesaret örneği gösterdi. Gösterilen bu büyük cesaret ile hava koşulları itilaf devletlerinin boğazı geçmesine engel oldu. Özellikle mevki komutanı Albay Cevat Çobanlı’nın 17 Mart gecesi boğaza mayın döşenme emrini vermesi savaşın seyrinde önemli bir değişiklik yarattı.

Nusret Mayın gemisi ile birlikte boğaza bir hat süresince 26 ayrı mayın düzenli bir şekilde döşendi. Böylece boğazdaki mayın sayısı 400’e yükselmişti. 18 Mart günü ise büyük bir kaosla başlayan savaş karşılıklı havan atışları ile devam etti. Türk donanmasındaki cesaret, boğaza döşenen mayınlar ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ileri görüşü sayesinde dünyanın en büyük zaferi kazanılmış oldu.

Çanakkale Deniz Zaferini Anma Günü Ne Zaman?

Çanakkale Savaşı ve zaferi sadece Türk tarihi için değil dünya tarihi adına kayıtlara geçmiş en önemli mücadeleler arasındadır. Çok küçük bir askeri donanma ile itilaf devletlerine karşı verilen mücadele, zaman içerisinde tüm dünyada büyük bir saygı gördü.

Osmanlı Devleti ve Kurtuluş mücadelesi için de büyük bir öneme sahip olan Çanakkale savaşı, bu yüzden zaferin kazanıldığı 18 Mart günü adına her yıl kutlanmaktadır. Bu kutlama ülke çapında gerçekleştirilir.

Özellikle gençlerin ve çocukların tarihi daha iyi anlaması için okullarda farklı etkinlikler yapılır. 18 Mart günü geldiğinde hem çocuklar hem de yetişkinler adına, gerçekleştirilen organizasyonlarda savaşının önemi ve tarihin seyrinin nasıl değiştirdiği anlatılır.

2022 Çanakkale Deniz Zaferi Hangi Güne Denk Geliyor?

Çanakkale Zafer’i itilaf devletlerinin tüm planlarını altüst ederek savaşın uzamasına etken olmuştur. Böylece hem Rusya hem de İngiltere ve Fransa gibi tüm İtilaf devletleri arzu ettikleri amaca ulaşamamıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehası ve cesaretli Türk askerleri ile boğazlar Türk devletinde kalmıştır. Bu açıdan büyük bir öneme sahiptir. 2022 yılı için ise 18 Mart Pazartesi gününe denk gelen kutlamalar, yine aynı coşkuyla devam edecek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı