2020 Dünya Cüzam (Lepra) Günü Ve Haftası Ne Zaman?
Cüzzam tarih boyunca dünyanın en çok korkulan ve global tehlike yaratan hastalıklardan biridir. Hatta orta çağ döneminde ilahi bir adalet olarak günahların bedeli şeklinde de yorumlayanlar olmuştur.
Bu hastalıkla uğraşan insanlar toplumdan uzaklaştırılmış ve yalnız bir yaşama itilmiştir. Her ne kadar bulaşıcı yanı çok düşük ve ilerleyişi yavaş olsa dahi, yüzyıllardan bu yana hala birçok insan bu hastalığı yaşıyor. Ortaya çıkma sebebinde ise farklı etmenler söz konusudur.
Özellikle yoksulluk ve açlık yaşanan birçok ülkede fazla görüldüğü biliniyor. İyi beslenememe, temizlik sorunları, çok fazla üreme, iç savaşlar ve göç gibi farklı sebeplerden dolayı hastalık günümüze kadar ulaşmıştır. Tüm bu sebeplerden dolayı her yıl ocak ayının son günleri cüzzam haftası olarak geçer.
Cüzzam Hastalığı Nedir?
Norveçli bilim insanı Armauer Hansen tarafından keşfedilmiş olan bu tehlikeli hastalığın, 1876 yılında ne olduğu tam olarak anlaşılmıştır. İlk başta sinir ve deri bölgelerine tutunarak yavaş bir seyir gösteren kronik hastalık şeklinde teşhis konulmuştur.
Günümüzde farklı isimlerle de anılmaktadır. Bunlar içerisinde cüzzam, cüzam, Hansen hastalığı ve lepra gibi isimleri bulunmaktadır. Gelişim dönemi 3 yıldan başlamak suretiyle 12 yıla kadar uzanmaktadır. Bağışıklığı daha zayıf olduğundan dolayı çocuklar bu hastalığa duyarlıdırlar.
Bazı zamanlar belirtileri 25 yıl içerisinde ortaya çıkabilmektedir. Değişik belirtilerle anlaşılabilir. Hafif deri belirtisi, çevresel sinir sisteminde geniş bir yayılım, farklı dokularda tutulma ve şekil bozukluğu ile fakat sakatlık problemleri gibi birçok etmene sahiptir. Bu durum kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir.
Daha çok Avrupa ülkelerinde yaşanan bir tür hastalıktır. Portekiz, İtalya, Yunanistan, İspanya, Rusya ve Kıbrıs ile birlikte Türkiye’de de görülmektedir.
Dünya Cüzzam Günü Ne Zaman?
Özellikle orta çağ döneminde Avrupa’ya kasıp kavuran tehlikeli hastalık, sayısız insanın adeta hayatını çaldığını söylemek mümkün. Özellikle toplumdan uzaklaştırılmakta hatta birçok farklı cezaya maruz bırakılmaktaydılar.
Günümüzde hala batıl inanç güden ve sebebinin ilahi olduğunu söyleyen bir kesim bulunmaktadır. Bu yüzden böylesi tehlikeli bir hastalıkla mücadele etmek için ocak ayının son günlerinde bir hafta boyunca bilgilendirme ve bilinçlendirme gerçekleştirilmektedir. Bu hastalık hakkında insanların bilgi sahibi olması ve yanlış durumlar gerçekleştirilmemesi adına dünya çapında farklı etkinlikler düzenlenir.
Bu etkinlikler uzmanlar tarafından konferans ve söyleşi tarzında gerçekleşmektedir. Aynı zamanda yazılı ve görsel basın yoluyla insanlara yoğun olarak ulaşılmaya çalışılır.
Cüzzamdan Korunma Yolları ve Tedavisi
Her ne kadar orta çağ döneminde cüzzam son derece tehlikeli bir hastalık olarak görünse dahi, günümüzde tehlikeli sınıfından çıkmış hastalıklardan biridir. Erken tanı ile birlikte tedavisi mümkün bir hastalıktır. Herhangi bir kalıcı sakatlık ortaya çıkmadan tedavisi gerçekleştirilebiliyor.
Cüzzam hastalığına sebep olan bakterilerin duyarlı olduğu, özel olarak geliştirilmiş antibiyotiklerle hastalık ilerlemeden durdurulmaktadır. Genelde yetişkinlere bulaşmayan hastalık, ender de olsa çocuklarda bulaşıcı bir durum ortaya çıkarmaktadır.
Bu yüzden cüzzam hastalığı yaşayan kişilerin yanına çocukların pek yaklaştırılmaması gerekir.
2019 Yılı Cüzzam Haftası Ne Zaman?
Cüzzam hastalığı henüz kökten, yani tamamen yok edilmiş bir hastalık değildir. Bu yüzden her sene tehlikelerinden ve yaşanabilecek olası durumlardan haberdar olması için cüzzam haftası ocağın son aylarında düzenlenir. 2019 yılı itibariyle ise 25 Ocak Cuma günü başlayarak 31 Ocak Perşembe gününe kadar devam edecektir. Gerçekleştirilecek olan 25-31 Ocak 2019 tarihleri kapsamında farklı etkinlikler yapılacaktır. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok değişik yerinde bu etkinlikler farkındalık yaratmak için büyük bir öneme sahiptir. Aynı etkinlikler Türkiye’de de devam etmektedir. Böylece cüzzam hastalığının ne oldu ve ne gibi tedbir alınması gerektiği konusunda detaylı bilgiler sunulur.