2020 Dünya Kadınlar Günü Ne Zaman?Kaç Gün Kaldı?

Dünya kadınlar günü Birleşmiş Milletler tarafından günümüzde kabul görmüş ve uluslararası tanımlama içerisine dahil edilmiştir. Diğer bir ismiyle dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak da bilinir. Her yıl dünya çapında 8 Mart günü kutlanmaktadır.

Bu özel gün birçok farklı anlam ve öneme sahiptir. Özellikle kadınların sosyal ve siyasi bilincinin güçlenmesi adına etkin bir rol üstlenir. Aynı zamanda ekonomik ve siyasi ile sosyal başarılarının da öne çıkarıldığı bir amaç taşımaktadır. Türkiye’de 8 Mart 1921 yılından bu yana ‘Emekçi Kadınlar Günü’ adı altında kutlanmaktadır.

Günümüz erkek egemenliği üzerinde dönen dünyada kadınların seslerini duyurabilmesi için 8 Mart büyük bir öneme sahiptir. Bu etkili gün çerçevesinde farklı organizasyonlar ve etkinlikler gerçekleştirilecek kutlamalar yapılır.

Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York eyaletinde yaklaşık olarak 40.000 kadar dokuma işçisi, 8 Mart 1857 yılında bir grev başlattı. Bu grev bir tekstil fabrikasında gerçekleştirildi. Grev devam ederken polisler işçilere saldırarak onları fabrikaya kilitledi.

Daha sonra fabrikada çıkan yangın ile beraber kurtulamayan 129 işçi hayatını kaybetti. Ölen işçilerin cenaze törenlerine ise yaklaşık olarak 100 bin kadar insan katıldı. Daha sonra 1910 yılının 26- 27 Ağustos aylarında 2. enternasyonel kadınlar toplantısı gerçekleştirildi.

Danimarka’nın Kopenhag şehrinde düzenlenen bu konferans sırasında Almanya Sosyal Demokrat Partisi liderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 yılında çıkan yangında ölen kadınları dile getirdi. Ve 8 Mart‘ın Dünya emekçi kadınlar günü olması konusunda bir teklif öne sürdü. Bu teklif oy birliğiyle o gün kabul edildi. Ancak tam olarak uygulanması 1921 yılında gerçekleşti. Moskova’da düzenlenen 3. uluslararası Kadınlar Konferansı’nda ilk kez 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı.

Dünya Kadınlar Gününün Yayılması

Yapılan konferans neticesinde ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ her ne kadar 8 Mart olarak benimsense dahi dünya çapında yayılması çok da kolay olmadı. Hatta 1. ve 2. Dünya savaşlarında birçok ülkede kutlaması yasaklandı. Fakat 1960’lı yılların sonlarında Amerika Birleşik Devletleri’nde kutlanmaya başlamasıyla dünya çapında güçlü bir yayılım gösterdi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ise 16 Aralık 1977 yılında 8 Mart’ın ‘ Dünya Kadınlar Günü’ olmasını kabul etti. Böylece 1977 tarihinden sonra her yıl dünya çapında 8 Mart ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak yoğun şekilde kutlanmaya başlandı. Bu konuda başta Birleşmiş Milletler ve kadın örgütleri olmak üzere birçok farklı organizasyon, farklı aktiviteler gerçekleştirmektedir.

Böylece kadınların sesini duyurmak ve onların en temel haklarını dile getirmek için değişik çalışmalar gerçekleştirilir. Aynı zamanda kadınların emekçi yanlarını göstermek adına büyük öneme sahiptir.

Türkiye’de Dünya Kadınlar Günü Kutlaması

Türkiye’de Dünya Kadınlar Günü 8 Mart 1921 tarihinde ilk kez kutlandı. Özellikle 1975 tarihinden sonra ülke çapında büyük bir yayılım gösterdi. Hatta yapılan organizasyonlar kapalı alanlardan sokaklara kadar genişledi.

Böylece yapılan pankartlar ile kadınların hakları ve emekleri değişik protestolarla da destek gördü. Türkiye’deki 12 Eylül 1980 darbesinin ardından 4 yıl süresince herhangi bir organizasyon ve kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984 yılından sonra ise farklı örgütler kapsamında ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ adı altında yeniden kutlanmaya devam edildi.

2019 Dünya Kadınlar Günü Ne Zaman?

Kadınların hak ve özgürlüğü ile emekçi yönü konusunda büyük bir öneme sahip olan 8 Mart, 2019 tarihi için cuma gününe denk gelmektedir. Bu konuda mart ayına kadar birçok farklı organizasyon ve kadın örgütleri farklı çalışmalar için hazırlık gerçekleştirmektedir. 8 Mart günü ise hem yapılan konferanslardaki konuşmalar hem de sokaklardaki yürüyüşlerle beraber dünya çapında kutlanmaya devam edilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı