2020 Dünya Kanser Günü Ve Haftası Ne Zaman? Kaç Gün Kaldı?

Kanser vücudun farklı noktalarında değişik belirtilerle ortaya çıkan, ölüme kadar götürebilen en tehlikeli hastalıklar arasında yer alır. Daha çok doku ve göze bozukluğu olarak da bilinmektedir. Genelde düzensiz kendiliğinden bölünüp çoğalırlar ve vücudun farklı noktalarına yayılırlar.

Kötücül ur biçimindedirler ve eğer erken teşhis yapılmazsa ölüme sebebiyet verebilecek güce sahiptirler. Kanserin oldukça geniş bir etmen altında farklı türleri bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 100 kadar değişik türde ortaya çıktığı biliniyor.

Kanser daha çok oluşturduğu organ veya doku üzerinden ismini almaktadır. Buna birkaç örnek vermek gerekirse akciğer kanseri akciğer hücrelerinde başladığı için ismini alır. Ayrıca beyin kanseri beyin bölgesindeki hücreler ile beraber geliştiğinden dolayı yine buradan ismi verilmektedir.

Dünya Kanser Günü ve Haftası Ne Zaman Kutlanır?

Uluslararası kanser kontrol örgütü ve beraber çalıştıkları birçok farklı kuruluş her yıl 4 Şubat’ı kanser günü olarak ilan eder. Özellikle her yıl milyonlarca insanın ölümüne sebep olan 100’e yakın türü ile kanser için, farkındalık yaratmak amaçlı 4 Şubat büyük bir önem taşımaktadır.

Toplumsal bilinci artırmak için tüm dünya üzerinde farklı kampanyalar gerçekleştirilmektedir. İnsanlar kanser türleri hakkında ne kadar çok bilgi sahip olursa, kansere yakalanma riski ya da erken tanı bir o kadar etkin hale gelir. Bu konuda tüm dünya güç birliği yaparak farklı örgütler eşliğinde toplanmak suretiyle, kansere karşı büyük bir savaş açmış durumda.

Özellikle UICC önderliğinde gerçekleştirilen mücadele, her sene daha fazla ortak toplamaya devam ediyor. Nitekim kanser hala ölüme sebebiyet veren en büyük hastalıklar arasında önde geliyor.

Kanser Günü ve Haftasının Önemi Nedir?

Kanser günü özellikle farkındalık yaratmak ve insanları bu konuda bilgilendirmek için büyük öneme sahiptir. Her yıl milyonlarca ölüm vakasının yaşandığı bu hastalık konusunda, verilen eğitimler olası ölümleri minimum seviye çekme amaçlı gerçekleştirilir. Hatta sürekli olarak laboratuvar çalışmaları önemli kuruluşlar bünyesinde ağırlıklı olarak devam ediyor.

Böylece en azından kanserin ölüme sebebiyet verme gücünü kesmek temel amaçtır. Üstelik artık sadece farklı kuruluşlar değil bireyler ile hükümetler de bu konuya ciddi şekilde destek olmaktadır. Kanser can kaybının yanı sıra maddi kayıpların ve toplumsal açıdan sosyo-ekonomik yüklerin bindirilmesine sebep olmaktadır. Özellikle kanserin büyük bir kısmının önlenebilir olması, araştırmaların ve mücadelenin daha artmasına etken taşır.

Bu yüzden Kanser Günü ve haftası 4 Şubat açısından büyük bir önem taşımaktadır. Bilinç düzeyini artırmak, kansere karşı mücadeleyi güçlendirmek ve toplumu doğru bilinen yanlışlardan kurtarmak için farklı etkinlikler gerçekleştirilir. Dünya çapında kanser hakkında detaylı bilgilerin milyonlarca insana ulaşması için, farklı etkinlikler ve organizasyonlar gerçekleştirilir.

2019 Yılı Kanser Günü ve Haftası Ne Zaman?

Bu özel günün en önemli sebebi ise kanserin her geçen yıl daha fazla artış göstererek ölüme sebebiyet vermesidir. Özellikle geç kalınmış bir kanser türü için, kişinin hayatta kalması en fazla birkaç yıl ile sınırlı kalabilmektedir.

Bu yüzden farkındalık yaratmak ve bilinçlendirme amaçlı 4 Şubat başta olmak üzere, bütün bir yıl boyunca farklı etkinlikler gerçekleştirmek büyük önem taşır. 2019 itibariyle Kanser Günü 4 Şubat Pazartesi gününe denk gelmektedir.

Her ne kadar 4 Şubat olarak belirlense dahi yaklaşık olarak bir hafta kadar farklı etkinlikler devam eder. Özellikle hayati bir risk taşıyan en tehlikeli hastalıklar arasında yer aldığından dolayı, kanser için sadece 4 Şubat ve sonrası için etkinlik yapılmaz. Aynı zamanda bütün bir yıl boyunca farklı organizasyonlara destek vermek gerekir. Bu yüzden gönüllü kuruluşlar ve bu hastalığa yakalanan insanlar da düzenli olarak destek sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı