2020 Dünya Mizah (Şaka) Günü Ne Zaman? Kaç Gün Kaldı?

1 Nisan tarihini bilmeyen yoktur. Özellikle dünya çapında birçok insan bu tarih geldiğinde birbirlerine farklı düzeylerde şakalar gerçekleştirir. Üstelik bu durum bireyden başlamak üzere ülkenin üst kademelerine kadar çıkmaktadır.

Bir yerde eğlence amaçlı gerçekleştirilen bu şaka, günümüzde farklı kurum ve kuruluşlarda, sektörlerde ve okullar ile hayatın içinde mutlaka gerçekleştirilir. Nereden çıktığı konusunda ise farklı görüşler bulunmaktadır.

Bu konuda değişik kültürlerde, dillerde ve inanışlarda oldukça fazla efsane yer almaktadır. Fakat ortak şekilde 1 Nisan geldiği zaman bugün ‘Dünya Mizah (Şaka) Günü’ olarak kutlanır. Aslına bakılırsa 1 Nisan geldiğinde insanlar, bu tarihin çok eski yıllardan bu yana süregelen bir kutlama olduğunu bilmeden, birbirlerine şaka gerçekleştirir.

Dünya Mizah (Şaka) Gününün Çıkış Noktası

Eski dönemlerde Avrupa’da yılın başlangıcı 25 Mart olarak geçmekteydi. Fakat 1564 yılında Fransa kralı XI. Charles, yılbaşının ocak ayının 1. gününe alınması konusunda karar kıldı. O dönemki iletişim zorluğu ve teknolojik şartlar insanların bu bilgiye ulaşmasına engel oldu.

Duyan insanların birçoğu ise bu kararı protesto ederek yeni 25 Mart’ı yılbaşı şeklinde kutlamaya devam etti. 1 Nisan’da farklı partiler düzenlemeye başladılar. Diğer insanlar ise bu kişileri Nisan Aptalları olarak adlandırdılar. Böylelikle zaman içerisinde 1 Nisan ‘Aptallar Günü’ şeklinde tarihe geçti. Zaman içerisinde ise insanlar bu ilginç gün içerisinde birbirlerine hediye almaya başladılar. Daha da ileriye giderek gerçek olmayan komik haberler üretmeye başladılar.

Çok uzun yıllar geçtikten sonra ise ocak ayının yılbaşı olduğu anlaşıldı. Böyle bir olay yaşandığı tam olarak öğrenildiği zaman Fransızlar 1 Nisan’ı kültürlerine yerleştirdi. Çok zaman geçmeden de dünya çapında 1 Nisan şaka günü olarak büyük bir yayılma gösterdi. Bu şekilde günümüze kadar ulaşarak 1 Nisan mizah, yani şaka günü olarak anılmaya devam ediyor.

2019 Dünyamıza (Şaka) Günü Hangi Güne Denk Geliyor?

Her sene 1 Nisan geldiği zaman insanlar birbirlerine neşeli ve eğlenceli şakalar gerçekleştirir. Bu şakalar bazen çok küçük seviyelerde kalırken bazı dönemler aşırı abartıya kaçma durumları da yaşanmaktadır.

Hatta sırf 1 Nisan şakası gerçekleştirmek için dünyanın farklı yerlerinde birkaç gün öncesinden değişik aktivite ve organizasyonlar dahi hazırlanmaktadır. Maksat eğlenmek ve güzel bir gün geçirmek olsa dahi, yapılan şakalar bazen birçok kişiyi üzebilmektedir. 2019 yılı itibariyle ise 1 Nisan Pazartesi gününe denk gelmektedir.

Özellikle haftanın ilk gününe denk gelmesi farklı iş sektörlerinde şakaların yoğun olarak yapılacak anlamını taşımaktadır. Değişik kurum ve kuruluşlarda, okullarda ve birçok farklı yerde 1 Nisan dünya çapında yoğun olarak kutlanmaktadır. 1 Nisan Pazartesi itibariyle 2019 yılı için bu kutlama yine değişik etkinliklere sahne olacaktır.

Dünya Mizah (Şaka) Gününün Evrilmesi

Birçok insan 1 Nisan’ın herhangi önemsiz bir sebepten dolayı ortaya çıktığını düşünür. Ancak işin temelinde 16. Yüzyıla kadar uzanan büyük bir tarih yatmaktadır. 25 Mart günü olarak kutlanan yılbaşı 1 Nisan şakasının çıkış hikayesi olarak büyük bir öneme sahiptir.

Fransız kralının artık 25 Mart yerine 1 Ocak için yılbaşının kutlanmasını emretmesi ile bu durum ortaya çıkmıştır. Özellikle o dönemdeki tek teknolojik yetersizlik ve iletişim eksikliği, bu kuralın yıllar sonra uygulanmasına sebep vermiştir. Bu da büyük bir komedinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

O yüzden başta Fransa olmak üzere 1 Nisan tarihi dünya çapında tabiri caizse şaka günü olarak kalmıştır. 2019 yılı ise 1 Nisan Pazartesi gününe denk geliyor. Yapılan şakalar ne olursa olsun dozu aşmamak şartıyla gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı