2020 Dünya Yaşlılar Günü Ve Yaşlılar Haftası Ne Zaman?

Yaşlılık, fiziksel açıdan zamanla biyolojik birçok etmen konusunda yeterli gelinmemeye başlandığı dönem olarak adlandırılabilir. Böylece hayatın dinamizmine uyum sağlama zorluğu çekilir ve direnç mekanizmalarında gerileme zamanla daha da artış gösterir.

Tabii fiziksel etmenin yanı sıra maneviyat olarak yaşlılar saygı duyulan, yıllar içinde görüp geçirmiş büyüklerimizdir. Bir yerde dede, anneanne ve babaanne ile büyükbaba gibi isimlerle adlandırdığımız, tonton diye tabir ettiğimiz sevdiğimiz insanlardır.

Bu yüzden her yıl ‘18-24’ Mart arası geldiğinde dünya yaşlılar haftası olarak kutlanır. Her sene bu dönem geldiği zaman insanlar başta kendi yakınlarındaki sevdikleri olmak üzere, huzurevlerinde kalan ya da yalnız olan yaşlı insanları da ziyaret eder.

2019 Yılı Dünya Yaşlılar Günü Ne Zaman?

Toplumsal, sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan bakıldığında yaş açısından yaşlılık sınırı farklı zamanlarda değişkenlik göstermektedir. Ayrıca genetik, psikolojik ve biyolojik etmenler de işe katıldığında yaşlılık sınırı kişiden kişiye farklı hale gelebilmektedir.

Ama ortak olarak başlangıç yaşlılık sınırı günümüzde 65 yaş olarak bilinmektedir. Özellikle biyolojik açıdan insanların farklı dönemleri anlaması gerekir. Bunun anlaşılmasını sağlayacak sınır ise toplumdaki yaşlılardır. Aynı zamanda insanların birbirlerine saygı göstermesi, büyüklerine karşı vermesi gereken önemi unutmaması için de yaşadık sınırı önem arz eder.

Her yılın 18 ila 24 Mart tarihleri arasında ise dünya yaşlılar günü olarak kutlanmaktadır. 2019 yılı içinse ‘18-24’ Mart arası pazartesi ile başlıyor ve pazar günü sona eriyor.

Dünya Yaşlılar Günü Neden Kutlanır?

18-24 Mart geldiği zaman her sene farklı etkinliklerle dünya yaşlılar günü kutlanır. Bunun aslına bakılırsa önemli birkaç farklı nedeni bulunmaktadır. Özellikle toplumun gelişmişlik düzeyi hem ekonomik hem de sosyal-kültürel açıdan yaşlı kesime sunduğu olanaklarla paraleldir. O yüzden farkındalık yaratmak için öncelikle dünya yaşlılar haftası kutlanır.

Aynı zamanda geriatrik yaş grubu olarak bilinen bu insanların hayat kalitesini artırmak amaçlı kutlamalar gerçekleştirilmektedir. Tabii genç nüfusun büyüklerine karşı göstermesi gerektiği saygının yok olmaması için de büyük bir öneme sahiptir. Böylece yaşlı insanlar fiziksel açıdan yavaşladığında, toplumda geri plana itilmelerine önlem alınır.

Bu yüzden farklı aktivitelerin barındırdığı bu özel kutlama haftası yaşlılar için her sene değişik organizasyonlarla gerçekleştirilir. Özellikle Türkiye’de tüm şehirlerde huzurevlerine ve yaşlı akrabalara, yalnızlık çeken yaşlı insanlara ziyaretler yapılır.

Hayatı Anlamak ve Bilgeleşmek İçin Yaşlılık

İki farklı etmenle ele alındığında yaşlılığın olumlu ve olumsuz yanları bulunmaktadır. Bu yüzden toplum içerisinde sosyal politikalar ve sağlık etmenleri göz önüne alınmak suretiyle, yaşamın getirdiği kazanç ile kayıplar doğru temellere oturtulmalıdır. Böylece yaşlılığın fiziksel açıdan getirdiği olumsuz durumlar büyük bir oranda bertaraf edilebilir.

Olumlu kısmı ise bilgeliktir. İnsanlar yaşlandıkça bilgeliğin o özel kapısını aralar ve paha biçilemez bir beceriye kavuşur. Bu yüzden toplumsal olarak ülke çapında böyle bir bilgi ve beceriden faydalanmak için, yaşlılara her zaman saygı ve sevgi gösterilmelidir. Özellikle psikolojik, sosyo-kültürel, ekonomik ve sağlık ile toplumsal açılan yaşamın getirdiği koşullar her zaman iyileştirilmeye çalışılmalıdır.

Yaşlılar Topluma Daha Fazla Kazandırılmalıdır

Yaşlı insanların sosyal yaşam içerisinde daha fazla aktif olmaları için çalışmalar yapılması gerekir. Bunların en önemlisi şüphesiz her sene ‘18-24’ Mart arası gerçekleştirilen dünya yaşlılar günü kutlamasıdır. Bu konuda kamuoyunu ve toplumu bilgilendirmek için çalışmalar ve etkinlikler yapılır. Böylece yaşlı insanlar deneyim ve birikimlerini gençlerle paylaşabilir. Bu da toplumun farkındalığını arttırır, gençlerin daha olgun hale gelmesine olanak tanır. Bu farkındalık ise toplumsal olarak yaşlılara olumlu şekilde geri döner.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı