2021 Gürcistan’da Kimlikle Kaç Gün Kalınabilir?
Türk vatandaşları Gürcistan’a kimlikle seyahat edebilirler. Artvin’in Hopa ilçesinde bulunan Sarp sınır kapısı iki ülke arasında en sık kullanılan geçiş noktası olarak gösterilebilir. Batum ve Hopa arasında kara yolu ile geçişler son derece kolay bir şekilde gerçekleşebilir. İlk kez 2011 yılında başlayan kimlikle geçiş uygulaması, yıllar içinde revize edilmiş ve uygulamalar daha kolaylaştırılmıştır.
Türk vatandaşları Gürcistan’da 1 yıl boyunca vizesiz olarak seyahat edebilirler. İlk dönemlerde 90 gün olan kimlikle kalış hakkı, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla 2015 yılında 1 yıla çıkarılmıştır. Ülkede 1 yıldan fazla kalmak isteyenlerin Gürcistan’ın Ankara’da hizmet verdiği konsolosluk üzerinden vize başvurusu yapması gerekir.
Kimlikle Giriş İşlemleri Nasıl Yapılır?
Sınır kapısına gelen vatandaşların ilk olarak Türk tarafında kurulan masalarda giriş-çıkış formlarını eksiksiz olarak doldurması gerekir. Yurt dışı çıkış pulları Maliye bankosu ya da polis merkezinden temin edilebilir. Bu aşamada harç tutarını bankalara yatırarak makbuz eşliğinde de işlem gerçekleştirilebilir.
Yurt dışına çıkışta herhangi bir engeli olmayan vatandaşlar, güvenlik kontrollerinden geçtikten sonra yürüyerek sınır kapısından Gürcistan tarafında geçiş yapabilirler. Diğer kısımda ise Türkiye’den alınmış giriş-çıkış formu ve güvenlik kayıt işlemleri gerçekleştirilir. Kameralı kayıt ve çanta aramasının ardından ülkeye giriş işlemleri tamamlanır. Kimlikle seyahat edecek olanların seyahat süresi boyunca evraklarını yanlarında taşıması gerekir.
Kimlikle Geçiş Sadece Türk Vatandaşları İçin mi Serbest?
Gürcistan ve Türkiye arasında yapılan anlaşmalar gereği, her iki ülkenin vatandaşları farklı bir ülkeye geçiş yapmamak kaydıyla kimlikle seyahat edebilirler. Türkiye ya da Gürcistan üzerinden farklı bir ülkeye seyahat edeceklerin yanlarında geçerli bir vize bulunan pasaport bulundurmaları zorunludur. Türk vatandaşları yeni tip kimlik belgesi ya da nüfus cüzdanları ile işlem yaptırabilirler.
18 yaşından küçük olan Türk vatandaşları aileleriyle birlikte giriş-çıkış yapabilirler. Ancak yolculuk sırasında anne ya da babadan birinin olmaması halinde çocuklar noter tasdikli izin belgesi eşliğinde ülkeyi terk edebilirler.
Batum’dan Araçlı Giriş Nasıl Yapılır?
Seyahat boyunca geçiş yapmış olan kişilerin kimliklerini kaybetmesi halinde Gürcistan’ın Tiflis Büyükelçiliği veya Batum Konsolosluğu tarafından geçici pasaport alınması gerekir. Türk vatandaşları geçişlerde kendi araçları ile de yolculuk yapabilirler. Sadece isme kayıtlı olan araçlarla yapılan geçişlerde trafik sigortası yaptırılması zorunludur. Kullanılan aracın farklı bir isme ya da şirkete kayıtlı olması halinde izin ve kullanma vekaletnamesi bulundurulmalıdır. Vekaletnamenin İngilizce ve Gürcüce örnekleri Türkiye’de hizmet veren Gürcistan temsilciliklerinden alınabilir.
Kimlikle Geçişte Taşınabilecek Para Miktarı
Türk vatandaşları turistik amaçlı olarak kimlikle Gürcistan’a geçerken yanlarında en fazla 30 bin Lari’den fazla nakit taşıyamazlar. Bu tutarın üzerinde para taşıyacak olanların gümrük memuruna bilgi vermesi gerekir. Sözlü ve yazılı olarak yapılacak beyanlar dışında kişinin üzerinde bulunacak nakitlerde hapis ve para cezası uygulaması devreye alınır. Gürcistan‘a seyahat edecek olan Türk vatandaşlarının daha önceden Abhazya veya Güney Osetya’ya gitmiş olması halinde bu durum hoş karşılanmaz ve cezai işlem uygulanır.
Kimlikle geçiş uygulaması her iki ülke arasındaki geçişlerin artmasını sağlamıştır. Uygun maliyetlerle yapılacak giriş-çıkışlar vatandaşların ülkede daha rahat konaklamasına ve gezmesine imkan sağlar. Son dönemlerde artan döviz maliyetleri ve vize işlemlerinde yaşanan zorluklar, vatandaşların tercihlerini vizesiz girilecek ülkelerden yana kullanmasına neden olmuştur.
Resmi dili Gürcüce olan ülkede, Rusça’da en çok konuşulan diller arasında sayılır. Kara iklimine sahip olan ülkede kış ayları çok çetin geçer. Ülkeyi yakından tanımak ve turistik yerleri gezmek isteyenler için en ideal mevsim bahar ve yaz aylarıdır.