2020 Hukuk Devleti Günü Ne Zaman? Kaç Gün Kaldı?

Dünya düzeni hukuk devletleri üzerine kurulmuş olarak işlerliğini sürdürür. Ancak hukuk devleti dendiği zaman birçok farklı tanımı bulunmaktadır. Bu tanımlardan biriyse global dünyada ortak olarak ele alınır. Tam olarak tanımı anlatabilmek adına bunları sırayla dile getirmek yeterli olacaktır. Yani gerçek bir hukuk devleti şu etmenlere bağlıdır.

  • Kamu erki adına tüm faaliyetlerde hukuk kurallarına bağlılığını sürdüren,
  • Hukuk ön planda olmak suretiyle vatandaşa güven sağlayan,
  • Yönetim bazında keyfi bir egemenliğin olmadığı, hukukta bir sınır konmuş etmenler bütünü olarak değerlendirilebilir.

Bütün bu kıstaslar ele alındığı zaman seçme ve seçilme hakkı ile beraber kanun önünde tüm bireyler eşittir. Bu durum kadın ya da erkek ve çocuk fark etmez eşit oranda hakka sahip olunduğunu gösterir. Üstelik bu ayrıca hayvanlar için de geçerlidir. Onların korunması, haksız yere avlanması veya zarar verici unsurların gerçekleştirilmesi hukuk önünde yasaklarla kesinleştirilmiştir.

 

2020 Yılı Hukuk Devleti Günü Ne Zaman?

İstanbul Hukuk Fakültesi bünyesinde ‘’Hukuk devleti günü’’ 1993’ten beri kutlanmaktadır. Bu durum 5 Mart olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda Danıştay ve Yargıtay’ın birbirlerinden ayrı olarak görevlerini yerine getirmeye başladığı gün olarak 5 Mart kutlanmaktadır. Bu iki kurumun ayrı ayrı çalışmaya başladığı tarih olarak 5 Mart, her sene yıldönümü şeklinde ele alınır ve kutlanır. 2020 senesi içinse Hukuk devlet günü kutlaması 5 Mart Salı gününe denk gelmektedir. Hukuk adına görev yapan tüm farklı kurumlar, 2020 yılı 5 Mart Salı günü aynı anda kutlayacaktır.

Hukuk Devletinin Gelişimi

Günümüzde Danıştay ve Yargıtay olarak bilinen kurumların temeli Osmanlı döneminde atılmıştır. 1837 yılında İkinci Mahmut tarafından gerçekleştirilen bu girişim neticesinde, Meclisi Valay-ı ahkamı Adliye kurulmuştur. Ardından 1868 yılına gelindiğinde Sultan Abdülaziz döneminde bu kurumlar ikiye ayrılmıştır. Şuray-ı devlet ismi ile Danıştay, Meclis-i ahkâm-ı adliye olarak da Adliye görev yapmaya başlamıştır. Bu da ele alınacak olan ülke durumlarının çok daha etkin ve sorunsuz olarak sonuca ulaşmasına olanak vermiştir. Temelleri o dönemden atılmış olan bu iki önemli kurum hala birbirinden bağımsız olarak görevlerini yapmaya devam ediyor. Tabii zaman içinde gelişen kurumlar kendi içlerinde de detaylı olarak bölümlere ayrılmıştır. Böylece ele alınacak sorunlar daha kısa süre içerisinde etkin, hatasız ve doğru biçimde sonuca ulaştırır.

Hukuk Devletinin Önemi

Daha özgür ve güvenilir bir yaşam sürdürebilmek için hukuk devleti tanımı büyük öneme sahiptir. Bireysel güçlerin elinden alındığı ve bu gücün topluma verildiği ülkeler hukuk devleti olarak tanımlanır. Böylece halkın içinden her birey bütün haklarını doğru şekilde savunma imkanı elde edebilmektedir. Üstelik bireyin ötesinde devlet açısından da ele alınacak olan kanunlar ya da diğer etmenler hak ve hukuk üstünlüğü üzerinden sonuca ulaşır.

2020 Hukuk Devleti Günü

Her sene tüm hukuk kurumları tarafından hiç aksatılmadan kutlanan ‘’hukuk devleti günü,’’ 2019 yılı itibariyle salı gününe denk geliyor. Yani 2019 Martının 5. gününde Salı bu kutlama gerçekleştirilecektir.

Temelleri yaklaşık olarak 200 yıl öncesine dayanan bu hukuk sistemi, yaşanabilir bir toplum oluşturmak için büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca devletlerin ayakta kalabilmesi, daha modern, özgürlükçü ve güçlü olabilmesi adına hukuk devleti doğru tanımlamayla kanunda yer almalıdır.

Osmanlı döneminde ilk olarak 1837 yılında ikinci Mahmut tarafından başlatılan bu dönem, Kurtuluş Savaşı ile beraber Cumhuriyeti’n ardından Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yüksek bir gelişim göstermiştir. Böylece 1993 yılından bu yana İstanbul Hukuk Fakültesi ile başlayan gün, kutlanmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı