2020 İstiklal Marşı’nın Kabulü Ne Zaman? Kaç Gün Kaldı?

Milli Mücadelenin simgesi olan İstiklal Marşının kabulünün 97. yılını kutluyoruz. İstiklal marşı 12 Mart 1921 tarihinde milli mücadele döneminin çalkantılı yıllarında kabul edilmiştir. Yarışmaya 724 şiir katılmıştır.

O kadar şiir arasından seçilen Büyük Şair Mehmet Akif Ersoy’ un şiiri, yıllardır milli marşımız olarak okunagelmiştir. Yarışmaya para ödülü koyulmuştur. Bu sebeple o dönem Burdur Milletvekili olan usta şair katılmayı reddetmiştir. Ancak Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine katılmayı kabul etmiştir.

Yarışmada kazandığı para ödülünü ise vakfa bağışlayan şairin o dönemde üzerine alacak paltosu bile bulunmamaktadır. Yarışmada tüm şiirler okunduktan sonra milli marşımız kabul edilecek ulvi şiir katılanlar tarafından ayakta alkışlanmıştır. Marşımızı mecliste ilk olarak Hamdullah Suphi Tanrıöver okumuştur.

Gazetelere Duyuru Yapıldı!

Milli Marş yarışması duyurusu dönemin bakanı Rıza Nur tarafından yapılmıştır. Milletlerin zor ve sıkıntılı dönemlerde milli marşlarını yazdığını dile getiren Rıza Nur tüm şairleri yarışmaya davet etmiştir.

Rıza Nur’un yayını Resmi Gazeteye yapılmıştır. Karşılığında ise beş yüz lira ödül verileceği belirtilmiştir. Pek çok şair yarışma için şiir göndermiş ama yeterli bulunmamıştır. Ancak Milli şairimizin samimi duygularla yazmış olduğu, güçlü yorumu ile kuvvetlendirdiği marşımız ayakta alkışlanmıştır.

İlk olarak ise Açık Söz gazetesinde yayınlanmış olan marşımız, büyük destek görür. Daha sonra ise Sebülreşat gazetesinde yayınlandı. Yavaş yavaş tüm gazetelerde yayınlanarak vatan topraklarının geneline yayıldı. Meydanlarda okunmaya başladı. Bu şekilde milli mücadele ruhu yeniden canlandı.

Türk Milli Tarihi Açısından Önemi

Coşkuyla dinlenen marşımız Milli mücadele ruhunu yansıtabilecek nitelikler taşımaktadır. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy rivayete göre marşımızı yazarken bir gecede yaşlanmış hatta saçları beyazlarla dolmuştur. Büyük şair milli mücadele ruhunu iliklerine kadar yaşayarak yazmıştır. Şair, İstiklal Marşını tüm şiirlerini topladığı Safahat kitabına eklememiştir.

Sebebi kendisine sorulduğunda ise İstiklal Marşının Türk milletinin eseri olduğunu söylemiştir. Yarışmaya dahil edilen şiirler yeterli bulunmamıştır. Tüm gözler o dönemde usta şair üzerindeydi. Çünkü o yazarsa başarılı olunacağına inanılıyordu.

Yarışmaya katılması konusunda ikna edilen büyük Akif, beş yüz liralık ödülü bağışlamak şartıyla kabul etmiştir. İlk okunduğunda ayakta alkışlanmış, mecliste okunduğunda yine ayakta dinlenmiş olan marşımız milletimizi bir araya getiren değerleri en güzel şekilde yansıtmıştır. Bugün hala her okunduğunda aynı hissiyatla dinlenmektedir.

Aynı duygular tekrar tekrar yaşanmaktadır. Dünyada eşine rastlanmayan değerli bir marştır. Türk milletinin azmi, gayreti, vatan sevgisi, mücadele sevdası ancak bu şekilde güzel ifade edilebilirdi. Her mısrasından ve her vurgusundan da anlaşıldığı üzere bağımsızlığımızın önemi en güzel şekilde anlatılmıştır.

İstiklal Marşının Kapsamı Nedir?

Ülke toprakları tamamen işgal altındadır. 23 Nisan 1920 yılında yeni millet meclisi kurulmuş olsa da hiçbir şey düzenli değildir. Ankara’da düzenli ordu kurma çalışmaları devam ederken bir yandan İzmir, Antep, Maraş ve diğer iller işgal edilmekte, yağmalanmaktadır.

Düzenli ordu kurulsa da eksikleri çoktur ve halkın milli duygularla coşup taşması büyük önem taşımaktadır. O dönemde karşılaşılan onca güçlük ve halkın bitkinliği de ayrı problemlerdir. Birçok şair şiirler ve romanlar yazarak, tiyatro sahneleyerek halkı milli duygularla coşturmaya çalışmaktadır. Milli Mücadelenin önemi halka her an anlatılmaya çalışılmaktadır.

Ancak yeterli olmamıştır. Artık ülkemizin bir meclisi vardır ve milli marşa ihtiyacı olmaktadır. Bu duygularla halkı coşturan, gözyaşlarına boğan marşımız yazıldı. Mondros’un bütün hükümleri o dönemde marşımızın canlandırdığı milli duygularla, ortadan kaldırıldı. Milli şairimizin ve milli marşımızın önemi ise bugün çok daha iyi anlaşılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı