2020 Kalp Haftası Ne Zaman? Kaç Gün Kaldı?

Kalp sağlığı insan yaşamında yüksek standartlarla hayata devam edebilmek için büyük öneme sahiptir. Özellikle bunun en önemli yolu insanların bilinçlendirilmesidir.

Bu yüzden Türk Kalp Vakfı, büyük ekonomik ve can kayıplarına sebep olan kalp ve damar hastalıkları konusunda mücadele için kalp haftasını sunmuştur. Ülke içerisindeki tüm insanları bu hastalığa karşı uyarmak, motive ederek bilinçli hale getirmek yaşanabilecek olası kayıpların önüne büyük oranda geçmektedir.

Bu kutlama her yıl nisan ayının 2. haftasında birçok farklı etkinlikle kutlanır. Nisan aylarında tarih değişkenlik gösterse de her daim 2. haftası olarak belirlenir. Gerçekleştirilen organizasyonlar ve etkinlikler insanların bilinçlenmesinde etkin bir rol almaktadır.

Kalp Haftasında Yapılan Etkinlikler

Kalp haftası yurt çapında birçok farklı etkinlik ile kutlanır. Bunlar içerisinde kültür, sanat, spor, bilimsel toplantılar ve halkla etkileşim gibi farklı aktiviteler bulunmaktadır. Kalp ve damar hastalıkları konusunda dünya çapında önemli gelişmeler de gelişim göstermeye devam ediyor.

– Gerçekleştirilen bilimsel gelişmelerle kalp sağlığının daha iyi anlaşılmış olması,

– Tanı yöntemlerinde ortaya çıkarılan önemli gelişmeler,

– Tedavi edici modeller altında yaşanan güçlü etmenler, hala ilerlemeye devam ediyor.

Fakat tüm bu çalışmalara ve girişimlere rağmen hala Türkiye’de yaşanan ölüm oranındaki en büyük sebep kalp ve damar hastalıklarıdır. Bunlar arasında hipertansiyon, obezite, kolesterol, sigara, alkol ve şeker hastalığı gibi önemli etmenler ön plana çıkıyor. Özellikle akciğer hastalıkları, farklı kanser türleri ve inme gibi problemlerin başında sigara gelmektedir.

Kalp Haftasının Önemi

Kalp ve damar hastalıkları birçok hayati riski öne çıkarmakta ve hatta ölümlere sebep olmaktadır. Bu yüzden mutlaka uyku bozukluğu, şeker hastalığı ile kan basıncı yüksekliği gibi problemler ciddiye alınmalıdır.

Kolesterol, kan basıncı ve kan şekerinin mutlaka belirli denge değerlerine sahip olmasına dikkat edilmelidir. Ve bu bağlamda önemli çalışmaların yapılması gerekir. Kalp hastalıklarının farklı nedenlerle artış göstermesi paralel olarak tedavi süreçleri adına önemli gelişmelerin yaşanmasına olanak vermiştir.

Tedbirler içerisinde tuz kullanımının azaltılması, hazır gıdalardan uzak durmak, sağlıklı ve organik besinler tüketmek gibi etmenler yer alır. Tabii psikolojik açıdan zihni sağlıklı tutmak, aile ve dostlarla iyi vakit geçirmek, doğru uyku düzenini yakalamak büyük öneme sahip. İşte tüm bu sebepler için insanların bilinçlendirilmesi adına kalp haftası büyük öneme sahiptir.

2019 Yılı Kalp Haftası Ne Zaman?

Sağlıklı bir yaşamının temeli kalp ve damar hastalıklarına karşı önlem almaktan geçer. Bu da yaşam standartlarını yükseltmek için doğru bir hayat sürmekle doğru orantılıdır. Sağlıklı beslenme ve rahat bir yaşamın yanı sıra, spor en önemli kıstaslar arasındadır. Sporu bir yaşam stili haline getirmek, kalp ve damar sağlığı için en önemli koşullardan biridir. Bu yüzden her sene nisan ayında kalp haftası kutlanmaktadır. 2019 yılı itibariyle 8 Nisan Pazartesi günü başlayacak kutlamalar, 14 Nisan Pazar gününe kadar devam edecek, bu kutlamalar ülkenin farklı kurum ve kuruluşları ile okullarda veya değişik teşkilatlarda gerçekleştirilmektedir.

Kalp Sağlığını Korumak İçin Yapılması Gerekenler

Kalp ve damar sağlığını korumak için uygulanması gereken birçok önemli etmen bulunmaktadır.

– Mutlaka zararlı yiyeceklerden uzak durup sağlıklı beslenmek gerekir.

– Kalp sağlığını kontrol altında tutmak için aktif olunmalıdır.

– Sigara ve alkolden mümkün olduğunca uzak durulması gerekir.

– Sağlıklı bir vücut ağırlığının korunması büyük önem taşır.

– Kan değerleri ölçümü düzenli yapılmalı ve kan basıncı düzenli kontrol edilmelidir.

Bütün bu etmenler göz önüne alındığında kalp ve damar sağlığı için doğru bir yaşam sürdürülebilir. Bu konuda bilinçlenmek adına ise Nisan ayının 2. haftasında düzenli gerçekleştirilen kalp haftası günlerini ciddiye almak büyük öneme sahiptir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı