2020 Mis Sınavı Ne Zaman? Kaç Gün Kaldı?
2019 MİS sınav tarihinden önce MİS sınavını anlatmak gerekir. TEOG kaldırıldıktan sonra yeni sınav sistemi MİS devreye sokuldu. Bu sınavınsa nasıl olacağı hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.
Yeni yapılan açıklama doğrultusunda, yeni sınav sistemin adı MİS olacak. Akıllara takılan soru ise Mis nedir? Sorusu oldu. Ortaöğretime geçiş sınav sisteminin yeni adı Milli İzleme Sınavı olarak değiştirildi. Artık öğrenciler bu sistem ve sınavla geçiş sisteminde yer alacaklar.
Ortaöğretime geçiş sınavında merkezi bir sınav sistemi istenmişti. Bu istek üzerine Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce talimat verildi. Bu talimata göre beşinci sınıf öğrencilerine MİS sınavı uygulanacaktır. Yeni bir sınav sistemi için gerekli hazırlıklar da yapılmaya başlandı.
TEOG sınavının yerine getirilen MİS sınavı 8. ve 6. sınıflara yapılmayacak. Bunun nedeni ise 4+4+4’lük eğitim sistemidir. Bu sistemde 6.sınıflar yer aldığı için MİS sınavına dahil edilmeyecektir. Yeni sınav sisteminde orta birinci sınıf 5. sınıf olarak görülüyor. Bu nedenle MİS sınıfı da 5. sınıfları kapsıyor.
Ayrıca bu sınavla beraber öğrencilerin yetenekleri de ölçülmek istenmiştir. Öğrencilerin yetenekleri, becerileri ve ilgileri yeni sınavla tespit edilecektir. Çünkü erken yaşta bu tür beceriler daha kolay izlenebiliyor. Kısacası MİS sınavı, öğrencilere beşinci sınıfta yani ortaokul birde uygulanacaktır. İlk MİS sınavı ne zaman olacak? Sorusu 2017’de yanıt buldu. Milli İzleme Sınavı, ilk kez 2017’nin Aralık ayında uygulanması planlandı.
Sınav sisteminde hem test hem de açık uçlu sorular olacak. İlk aşamada genellikle test sorularından oluşacak. Test sorularından hariç klasik yani açık uçlu sorularda var olacak. Test ve açık uçlu sorular sayesinde öğrenciler daha başarılı olacak. Çünkü bu tür sorular ile öğrencilerin beceri durumları kolaylıkla tespit edilecek.
MİS Alan Konuları
MİS sınavında farklı konu ve derslerden sınavlar yapılacak. Toplamda öğrenciler 3 alan sınavına girecekler. Girdikleri her sınav öğrencilerin bilgilerini ölçmeye yönelik olacak. MİS sınavına giren öğrenciler yalnızca 3 alan sınavına tabii tutulacak. TEOG öğrencileri gibi 6 dersten sorumlu olmayacaklar. Bu durum öğrencilerin büyük ölçüde rahatlamasını da sağladı. MİS sınavında öğrenciler;
1- Matematik,
2- Türkçe,
3- Fen Bilimleri sınavlarından sorumlu olacak. 3 alana yönelik hazırlık yapılacaktır. Sınav yalnızca bu 3 dersi kapsayacak.
5. sınıfların gireceği MİS için Türkçe dersinde 4 konu bulunmaktadır. Tema olarak 4 konunun seçilmesi öğrencinin hakimiyetini de artıracaktır. Türkçe alan sınavında yer alacak konu başlıkları şu şekildedir;
– Çocuk Dünyası,
– Bilim ve Teknoloji,
– Erdemler,
– Milli Mücadele ve Atatürk’tür. Bu konular Türkçe alan sınavının tamamını oluşturacaktır.
Matematik sınavında beceriler ön plana çıkarılmaya çalışılmış. Genel olarak doğal sayılar ile ilgili sorular yoğun olacak. Bunların yanı sıra kesirler ve işlemler matematik alanının soruları olacak. Dört işlem, bölme, kesirli bölme matematik sınavının konuları arasındadır.
Matematik sınavında 4 işlemli konular oldukça fazla görülüyor. Özellikle beceriye yönelik test soruları öğrencilere sunulacak. Örneğin 5 işleme kadar toplama ve çıkarma gibi. Ayrıca, kök çıkarma, köklü sayılar da yine sınavda yer alacak.
Fen bilimlerinde teorik konular oldukça fazla bulunuyor. Konu başlıkları olarak;
1- Dünya Güneş ve Ay,
2- Canlılar ve Yaşam,
3- Kuvvet, Sürtünme ve Kuvvetin Ölçülmesi konularıdır.
Konuların tamamı günlük yaşam içerisinden yer alacaktır. Fen bilimlerinin matematiksel kısmı bu sınavda yer almıyor. Yalnızca teorik kısım sınav konularını oluşturmaktadır. Öğrenciler günlük yaşam içerisinden soruları görecektir.