2020 Nato Günü Ne Zaman? Kaç Gün Kaldı?

Kurulduğu gün itibarıyla NATO’ya üye olan tüm ülkeler ortak bir görüşle 4 Nisan gününü ‘Nato Günü’ olarak belirlemiştir. Günümüzde hala Türkiye’de de hem yayın organlarından hem de okullarda NATO hakkında bilgilendirmeler gerçekleştirilmeye devam ediliyor.

Genel olarak NATO’nun amaçladığı etmenler ve ne tür çalışmalar yaptığı hakkında bilgiler verilir. Bu açıdan NATO’nun tüm ülkeler kapsamında alınan kararlarla ortak görevleri bulunmaktadır.

– Dünya barışının sağlanması

– Ülkelerin birçok önemli konuda birbirlerine karşı saygı göstermesi

– Dayanışma ve yardımlaşmanın sağlanması

– Zor durumdaki ülkeler için hem askeri hem ekonomik hem de sosyal olarak stratejik yardımlar gerçekleştirilmesi

Tüm bu etmenlerin NATO’nun görevleri içerisinde yer aldığı belirtilmektedir.

NATO’nun Kuruluşu

NATO’nun Türkçe ismi ‘Kuzey Atlantik Antlaşması’ olarak geçmektedir. İngilizce olarak ise ‘North Atlantic Traty Organisation’ şeklindedir. Örgütün kuruluş isminin baş harfleri alınarak kısaca NATO biçiminde bilinmektedir.

Birleşmiş Milletlere üye olan ülkeler savunma amaçlı ve ülkeler arası farklı yardımlaşmalar gerçekleştirmek için 1949 yılında bir dayanışma ve birleşme örgütü kurdular.

Bu ülkeler arasında Fransa, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Hollanda, İzlanda, Belçika ve Norveç ile Portekiz ülkeleri bulunmaktaydı. 1952 yılında ise Türkiye NATO’ya üye oldu. Daha sonra farklı yıllar itibariyle İspanya, Almanya ve Yunanistan gibi oldukça fazla ülke üyeliğe kabul edildi.

NATO’nun Genel Amacı Nedir?

NATO’nun genel amacı ülkeler arasında özellikle askeri dayanışma ve yardımlaşma gerçekleştirmektir. Dünyanın herhangi bir noktasından gelebilecek tehlikelere ve saldırılara karşı üye ülkelerin ortak bir görüş altında mücadele göstermesidir.

Özellikle 2. Dünya Savaşı’nda Nazilerin yarattığı büyük yıkım, NATO’nun ortaya çıkmasındaki en önemli etmenler arasında yer almaktadır. Böyle bir yıkımın bir daha yaşanmaması ve tehlikelerin büyümemesi için tüm üye ülkeler ortak hareket etmektedirler. Eğer NATO’ya üye olan bir ülkeye saldırı düzenlenirse, diğer üye tüm ülkeler bu saldırının kendilerine de yapıldığını kabul ederler. Böylece saldırıya uğrayan devletler birbirleriyle iletişim dahilinde savunma hattı oluşturur.

Her türlü savaş stratejisi, malzemesi ve askeri yardım gerçekleşmektedir. Hatta gerektiği notalarda ülkeler birebir olarak savaşa da katılmaktadırlar. Her daim üye ülkeler farklı konularda birbirine korur ve kollar. Buradaki temel amaç;

– Başta ülke bağımsızlıklarını korumak,

– Dünya barışını sürekli hale getirmek,

– Uluslararası çapta huzur ve güvenliği sağlamak,

– Dünya çapında sosyal gelişmeyi devamlı kılmaktır.

Dünya düzenini bir kez daha bozmak isteyen güçlere karşı NATO caydırıcı bir güç olarak kurulmuştur.

NATO Günü Ne Zaman Kutlanır?

NATO’nun kuruluş tarihi 4 Nisan olduğundan dolayı her sene nisan ayı geldiği zaman düzenli olarak farklı organizasyonlar gerçekleştirilir. Özellikle değişik etkinlikler ve söyleşilerle dünya ülkeleri NATO’nun amaçları hakkında bilgilendirilmektedir. Böylece dünyadaki kötü güçlere karşı bir nevi gövde gösterisi yapılırken, dünya halkları da bilinçlendirilmelidir. Kurulduğu günden bu yana hala aktif halde başta askeriye olmak üzere birçok farklı yardım, üye ülkelere gerçekleştirilmeye devam ediliyor.

2019 Yılı NATO Günü

Üye ülkelerin tüm çıkarlarını korumak amaçlı ve dünya barışını sağlamak için NATO büyük bir öneme sahiptir. O yüzden NATO hakkında bilinçlendirilmek için 4 Nisan günü geldiğinde her sene farklı aktiviteler gerçekleştirilir.

2019 yılı itibariyle ise bu aktiviteler 4 Nisan Perşembe gününe denk gelmektedir. Bu tarih kapsamında gün boyunca özellikle başta üye ülkeler kendi sınırları içerisinde farklı etkinlikler gerçekleştirir. Aynı zamanda değişik yıllarda sürekli olarak daha başka ülkeler NATO’ya üye olmaya devam etmektedir.

Bu kuruluşa ne kadar çok ülke üye olursa dünya düzeni ve toplum barışının bir o kadar uzun süreceği görüşü hakimdir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı