2020 Nevruz Ne Zaman? Kaç Gün Kaldı?

Orta Asya’dan başlamak suretiyle Balkanlar’a kadar birçok ulus ortak şekilde Nevruz kutlaması gerçekleştirmektedir. Bu konuda her ulus farklı amaçlar altında bu kutlamayı yapar.

– Yerel renk ve inançlara göre kutlama

– Farklı ulusların kendi kültürlerini özleştirmek suretiyle sembolleştirdiği kutlamalar

– Genel amacı itibariyle baharın gelişini kutlamak

Tüm bu etmenler ile birlikte ortak şekilde farklı uluslar büyük bir coşkuyla Nevruz kutlamaları gerçekleştirir. Anadolu’nun yanı sıra Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde Nevruzun oldukça zengin ve köklü bir geçmişi bulunmaktadır. Çevre ve doğanın uyanışı olarak kutlamalarının gerçekleştirdiği Nevruz, farklı etkinlik ve organizasyonlarla geniş bir kitleye ulaşmaktadır.

Nevruz Kutlamaları Nasıl Başladı?

Nevruz hecelendiğinde YENİGÜN şeklinde bir anlam ortaya çıkarmaktadır. Nev (Yeni) ve Ruz (Gün) yani Nevruz, başta Türkler olmak üzere birçok farklı Ulus bünyesinde Kuzey yarım kürede yılbaşı olarak kutlanmaktadır. Buna oldukça geniş bir halk ve topluluk da dahil olur.

21 Mart günü gece ile gündüz eşit olduğu zaman güneş, tıpkı kuşların yaptığı gibi Kuzey yarımküreye doğru yönelmektedir. Bu tarih itibariyle karlar erimeye başlar, hava ısınır, toprak yeşerir, ağaçlar çiçeklenir, kuşlar sıcak ortamlara doğru gelmeye başlar.

Bu yüzden 21 Mart günü Nevruz olarak her sene Türk toplumu ile farklı uluslar kapsamında kutlanır. Bu durum daha çok diriliş, yaratılış ve uyanış olarak da betimlenir. Böylece Nevruz/ Yenigün Bayramı geniş bir organizasyon ve etkinliklerle kutlanır.

Türklerde Nevruz Kutlamaları

Nevruz kutlamaları Türklerde çok eski dönemlerden bu yana bilinmekte ve gerçekleştirilmektedir. Üstelik bunun kanıtı 12 hayvanlı Türk takviminde de açık şekilde ortaya çıkmaktadır. Türkler içinse Nevruz günü inanışı daha çok bir kurtuluş günü olarak benimsenir.

Diğer bir tabirle Ergenekon’dan çıkış anlamına gelir. Bu yüzden Nevruz Türklerde bir bayram havası altında kurtlanmış ve günümüze kadar ulaşmıştır. Aynı zamanda barışı, umut dolu yarınları ve masmavi gökyüzünü anımsattığından dolayı da dünya toplulukları açısından büyük bir öneme sahiptir.

Verdiği mesajın gerçek anlamda anlaşılması barış dolu dünyanın temellerini atma konusunda destek olabilmektedir. Canlı şekilde günümüze kadar birçok farklı Türk toplulukları Nevruz kutlamalarını, kendi inançları doğrultusunda gerçekleştirir. Kırgız, kazak, Azeri, Tatar, Özbek, Türkmen, Anadolu Türkler ile birlikte Uygur Türkleri ve Balkan Türkleri de bu kategori içerisinde yer almaktadır.

2019 Nevruz Ne Zaman?

Türk topluluklarıyla birçok farklı Ulus adına Nevruz, baharın gelişi ortak görüşü altında kutlanmaktadır. Aynı zamanda her ulus için değişik bir amaç ve inanış taşır. 2019 yılı itibariyle ise Nevruz kutlamaları 21 Mart Perşembe gününe denk gelmektedir.

Gün boyunca dünya çapında farklı uluslarla gerçekleştirilen değişik organizasyon ve etkinlikler, eğlenceli bir zaman geçirme şansı da sunar. Her halkın farklı yöreye ait oyunları, şenlikleri ve yarışmaları aktiviteler arasında yer alır. Orta Asya’daki Türk toplulukları ile beraber Anadolu Türkleri ve İranlılar da bugünü bir yılbaşı olarak kabul eder ve kutlamalar gerçekleştirir.

Diğer bir ismiyle Yenigün olarak anımsandığından dolayı yılbaşı adı altında devam eder. İnsanoğlu için mesaj ve her günün yeni bir amaç anlayışı getirdiği felsefesi, Nevruzun diğer özellikleri arasında yer alır. Günümüzde her ulus farklı etkinlik ve organizasyonlarla bugünü kutlar. Ancak temeli genel olarak aynıdır.

Türkiye’de de aynı şekilde 21 Mart günü geldiğinde ülke sınırları içerisindeki tüm şehirlerde kutlamalar düzenli olarak yapılır. Farklı kurum ve kuruluşlarla birlikte gönüllü dernekler de bu kutlamalara katılır. 21 Mart Perşembe 2019 tarihi itibariyle de farklı kutlamalar gün boyunca gerçekleştirilecektir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı