2020 Polis Günü Ve Haftası Ne Zaman? Kaç Gün Kaldı?

Bir ülkenin hukuk ve kanun önünde düzen yakalaması adına polis teşkilatı büyük bir öneme sahiptir. Kanunların doğru şekilde yerine getirilmesi ve uyulması için gerekli olan önlem ve müdahaleler polis teşkilatı ile mümkün hale gelebilmektedir. Aynı şekilde polisler de kanuna uygun biçimde hareket ederek toplum düzenini nizam altında tutmak için görevlerini gerçekleştirmektedirler. Toplumun giderek kaos içerisine girmemesi, kaba kuvvet ile insanlara zorbalık yapan kişilerin egemen olmaması için polisler büyük bir öneme sahiptir. Aynı zamanda uyuşturucu veya farklı kaçakçılıklar, hırsızlık, cinayet ve daha birçok farklı durum karşısında özel organizasyon ile polisler devreye girmektedir. Bu yüzden polis günü ve haftası nisan ayının her 04-10 günleri arasında düzenli olarak kutlanmaktadır.

Türk Polis Teşkilatının Kuruluşu

Türk polis teşkilatının kuruluş yılı Osmanlı Devleti’ne kadar uzanmaktadır. İlk defa 10 Nisan 1845 tarihinde Polis nizamnamesi adı altında modern teşkilat kurulmuştur. Daha sonra 1909 yılında Zaptiye Nezareti devreye girmiştir. Bu teşkilat ise günümüzde bildiğimiz Emniyet Genel Müdürlüğü olarak geçmektedir. Modern polis teşkilatının adımlarının atıldığı Osmanlı Devleti’nin ardından, Türkiye Cumhuriyeti’nde 19 Mayıs 1930 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü olarak tam bir teşkilat haline getirilmiştir. 1800’lü yılların ortasından itibaren devamlı gelişme gösteren Türk Polis Teşkilatı, günümüzde en büyük kurum ve kuruluşlar arasında güçlü organizasyonlar içerisinde yer almaktadır. Özellikle ülke çapında yaşanabilecek birçok tehlikeli örgüt adına bölümlere ayrılmış olan organize kısımları ile mücadele göstermeye devam etmektedir. Ülkelerin iç ve dış tehlikelere karşı açık olduğu günümüz global dünyasında Polis Teşkilatı önemli koruyucu sistem olarak ön plana çıkmaktadır. Özellikle ülke için yazılmış olan tehlikeli örgütlerin ortaya çıkarılması adına plan ve program dahilinde çalışmaktadırlar.

Polis Günü ve Haftası Ne Zaman Kutlanır?

Polis Teşkilatının kendi içinde farklı bölümleri bulunmaktadır. Bu bölümler cinayet, kaçakçılık, farklı örgütlere karşı mücadele için ayrılmıştır. Özellikle merkez teşkilatı ve taşra teşkilatı olarak ikiye ayrılmış sistem altında görevlerini yerine getirmektedir. Her bölüm için alt kısımlar belli bir hiyerarşiye göre ayrılmıştır. Böylece tüm tehlikelere karşı sistematik bir mücadele doğru biçimde devam ettirilir. Toplum düzeni ve güvenilir bir yaşam devam ettirmek için polis teşkilatı büyük bir öneme sahiptir. İşte bu sebeplerden dolayı polis teşkilatının anlam ve önemini halka belirtmek adına 04-10 Nisan günlerinde her yıl düzenli olarak farklı etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu etkinlikler özellikle insanların polisleri anlaması ve halkla polis arasında sevgi-saygı oluşturulması için gerçekleştirilir. Özellikle okullar büyük öneme sahiptir. Çocuklara polis sevgi ve saygısının aşılanması için, teşkilattan görevli polisler bilgi vermek adına okullara gider. Onlarla birebir iletişim kurar ve polis teşkilatının anlam ve önemi anlatılır.

2019 Yılı Polis Haftası Ne Zaman?

Her sene düzenli şekilde yapıldığı gibi 2019 yılı adına da farklı etkinlikler ve organizasyonlar dünya çapında gerçekleştirilecektir. 2019 yılı itibariyle ise 4 Nisan Perşembe günü başlayacak olan etkinlikler 10 Nisan Çarşamba gününe kadar devam edecektir. Gerçekleştirilecek olan organizasyon ülke çapında farklı kurum ve kuruluşlar çerçevesinde devam eder.

Özellikle farklı konular hakkında bilgilendirme ve eğitim vermek adına uzman kişiler görev alır. Polislerin ne yaptıkları ve görevlerinin ne olduğu anlatılır.

Böylece polisle halk arasında bir iletişim ve uyum yakalanarak, daha düzenli bir toplum yaratma imkanı elde edebilmektedir. 04-10 Nisan 2019 yılı itibariyle bir hafta boyunca ülkenin değişik şehirlerinde eşit düzeyde farklı etkinlikler gerçekleştirilecek. Sadece çocuklar için değil yetişkinler adına da değişik etkinlikler planlamakta ve günümüzde hala devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı