2020 Regaib Kandili Ne Zaman? Kaç Gün Kaldı?

Önemli gün ve geceler, Müslümanlar için bir fırsattır. Hayatını Allah-u Teala’nın istediği gibi şekillendiren Müslümanlar, Peygamberimiz (sav) takip eder. Önemli gün ve gecelerden biri olan Regaip Gecesi, tövbenin bolca yapılması gereken günlerdendir.

Peygamberimiz (sav)’in sünnetinde bu geceye özel bir namaz yoktur. Normal gece namazları kılınır. Kur’an-ı Kerim okunur. Bolca dua edilir. Bu geceye özel farklı bir ibadet sünnette yoktur. Müslüman sadece kandillerde Allah-u Teala’yı hatırlamaz. Her zaman kulluk vazifelerini yerine getirir.

Önemli gecelerde ibadetini biraz daha artırır. Bu mübarek geceyi anlamak gerekir. Tövbe edilerek İslami bir yaşantıya ilk adımın atılacağı bir gecedir.

 Bu Geceye Neden Kandil Gecesi Denildi?

Osmanlı zamanında mübarek günlerde her yer ışıklandırılırdı. Vatandaş camiye rahat rahat gelsin diye ışıklandırma kapasitesi artırılırdı. Bu nedenle her yere kandil yerleştirilirdi. Bu nedenle halk, bu gecelere ‘kandil’ gecesi demeye başladı. Bu tarihten sonra kültürümüzde kandil gecesi olarak kaldı.

 Üç Ayların Başlangıcıdır

Recep, Şaban ve Ramazan aylarının başlangıcı Reagip Gecesi’dir. Bu gece, mübarek üç ayları müjdeler. Regaip, bir şeyi istemek, onun için çaba sarf etmek demektir. Peygamberimiz ‘ Ya Rabbi Recep ve Şabanı mübarek kıl! Bizi mübarek Ramazan ayına kavuştur’ buyurmuştur.

Ramazan’a kavuşma konusunda Rasullullah (sav)’in ısrarcı duaları vardır. Özellikle üç ayların başlaması ile birlikte ‘Ramazan’a kavuşma’ duaları artırmıştır. Üç ayların en önemli özelli Ramazan’a hazırlıktır. Huzur ve barış ayı olan Oruç ayı, dargınlıkların unutulduğu bir aydır.

Regaip Kandili Ne Zaman?

Üç ayların başlangıcını simgeleyen bu gece ne zaman? Bütün Müslümanların en çok merak ettiği günlerden biridir. 2019 yılında üç aylar 7 Mart günüdür. 7 Mart’ı 8 Mart’a bağlayan gece Regaip Gecesi’dir. Bu mübarek gece ile birlikte üç aylar başlamıştır. Mübarek üç ayların başlaması ile birlikte, Ramazan’a hazırlık başlar.

Peygamberimiz (sav)’in sahabesi altı ay önceden Ramazan’a hazırlanırdı. Özellikle üç aylar gelince heyecan doruğa ulaşırdı. Regaip gecesi ile birlikte dualar ve zikirler artırılırdı. İbadet konusunda hassas olan peygamberimiz (sav), bu gecede dünyaya geldi.

Bağışlanma Ayı

Önemli gün ve gecelerin başında gelen bu gece bağışlanma gecesidir. On bir ayın sultanı Ramazan ayının müjdecisi Regaip Kandili, sünnete göre ihya edilmelidir. Bu gecenin feyzi ve bereketi kaçırılmamalıdır.

Televizyon başında program dinlemek yerine nafile namaz kılıp dua etmek gerekir. Sabaha kadar namaz kılma gibi bir ibadet yoktur. Tamamen kişinin isteğine kalmıştır. Peygamberimiz (sav)’in sünneti olan gece namazı kılınabilir.

Kuran okuma ve ibadeti artırma, bu gecenin konusu olmalıdır. Bu gecenin boş geçirilmesi, tövbe ile geçirilmemesi, büyük bir fırsatı kaçırmak demektir.

Neden Her Sene Tarih Değişiyor?

Regaip kandili ne zaman? Sorusu her zaman gündem olmaktadır. Bunun nedeni Hicri takvim ile Miladi takvim arasındaki farktır. Bu iki takvim arasında 11 gün fark vardır.

Her sene Regaip Kandili bu fark nedeniyle farklı günlere denk gelmektedir. Bu yıl 11 Mayıs’a denk gelen Regaip Kandili, gelecek sene 1 Mayıs’ta ihya edilir. Bu fark Hicri ve Miladi takvim arasındaki gün farkından kaynaklanmaktadır.

Yeni Bir Başlangıç Tarihi

2019 yılı için Regaip Kandili tarihi 7 Mart’tır. Bu tarih yeni bir hayatın başlangıcı olmalıdır. Hayatımızı mahveden günahlardan tövbe edip Allah-u Teala’ya yönelme tarihidir. Müslüman için ölene kadar her zaman tövbe kapısı açıktır. Tövbe için her hangi bir aracıya gerek yoktur. İnsan kalbinden dua ettiği zaman Allah-u Teala duyar. Bize düşen emir ve yasaklarına uymaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı