2020 Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü Ne Zaman?
İnsanlar ne şekilde birbirlerinden ayrılmış olursa olsun genetik olarak ortak bir yapıya sahip varlıklardır. Genel açıdan çevresel faktörlerle ten ve rengi, vücudun farklı noktalarındaki bazı değişkenler ile ayrılabilmektedir. Ancak ortak görüş ile hak ve özgürlük olarak her insan eşittir.
Çok eski dönemlerden bu yana etnik grup olarak ve köle noktasında ayrılan birçok insan, düşük sınıflara yerleştirilmiştir. Hatta siyahi insanlar ile farklı etnik kökene sahip birçok kişi 1800’lü yılların sonlarına kadar insan dahi sayılmıyordu.
Zaman içerisinde gerçekleşen isyanlar ve tehlikeli toplu kıyım ile ölümler, ırkçılığı çok daha şiddet hale getirmiştir. Ancak bu durum aynı zamanda ırkçılığa karşı açılan en önemli protestolar arasındadır. Bu yüzden her yıl 21 Mart günü geldiğinde dünya çapında Uluslararası Irk Ayrımı İle Mücadele Günü kutlanmaktadır.
Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
21 Mart 1960 yılında Güney Afrika’nın Sharpeville şehrinde protesto amaçlı çok büyük bir gösteri gerçekleştirildi. Bunun yapılmasındaki en önemli etmen ‘Apartheid Paso’ isimli yasaya karşı protestoydu. Göstericilere polisler tarafından açılan ateş sonucu ise o gün 69 kişi hayatını kaybetti. Bu olayın ardından Birleşik Milletler 1966 yılında aldığı bir kararla 21 Mart gününü uluslararası ırk ayrımı ile mücadele günü olarak belirledi.
Irk ayrımcılığını önlemek ve bu konuda insanları bilinçlendirmek, farkındalık yaratmak için 1966 yılı ile beraber her sene kutlamaya devam ediliyor. Böylece o tarih içerisinde yaşanan kötü olay bir yandan anılırken, diğer yandan global dünya içerisinde barış dolu yaşama için ırkçılığın kötü yanları gösterilir. Tarih boyunca getirdiği yıkımlar ve kötü sonuçlar insanlara anlatılır.
2019 Yılı Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü Ne Zaman?
Çok eski tarihlerden bu yana etnik köken ve ırk ayrımı ile çok zorlu yüzyıllar yaşandı. Sayısız masum insan hayatını yok yere kaybetti. Her ne kadar çok fazla yaşanmasa bile günümüzde hala etkilerinin olduğunu söylemek mümkün.
Bu yüzden ırkçılık ile mücadele gerçekleştirmek için her yıl 21 Mart günlerinde farklı etkinlik ve organizasyonlar gerçekleştirilir. 2019 yılı itibariyle ise 21 Mart Perşembe günü uluslararası ırk ayrımı ile mücadele günü olarak kutlanacaktır. Üstelik her yıl farklı bir tema belirlemek suretiyle bu konu üzerinden etkinlikler devam eder.
Böylece dünya çapında ırk ayrımcılığına karşı mücadele tüm gücüyle farklı kurum ve kuruluşlar bünyesinde gerçekleştirilir. Üstelik sadece belli kurum ve örgütler değil, gönüllü insanlar da dünyanın farklı yerlerinde organizasyonlara destek vermeyi sürdürmektedir.
Irk Ayrımı Neye Göre Gerçekleştirilir?
İnsan hak ve özgürlüklerini hiçbir şeyi tanımadan çiğneyen ırk ayrımı, eski çağlardan bu yana dünyanın en büyük problemleri arasında yer almaktadır. Bu durum ırk ayrımı olarak farklı durumlara göre gerçekleştirilmektedir.
– Irka dayalı ayrımcılık
– Yabancı düşmanlığı ile ilgili hoşgörüsüzlük
– Farklı etnik kökendeki insanların daha aşağı seviyede olma inanışı
Bunun gibi farklı etmenler kölelik başta olmak üzere birçok kötü durumu yüzyıllar boyunca yaşatmıştır. Bu yüzden her sene gerçekleştirilen eylem planı ile eşitliğin, hak ve özgürlüğün göz ardı edildiği bu kötü durum ile mutlaka mücadele sürdürülmelidir.
2019 Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü
Birleşmiş Milletler önderliğinde gerçekleştirilen dünya çapındaki özel gün, 2019 yılı için 21 Mart Perşembe günü gerçekleştirilecektir. Dünya çapında farklı etkinlikler ve aktiviteler farkındalık yaratmak ve insanları bilinçlendirmek amaçlı geniş çapta ele alınır. Aynı zamanda etkin azınlıklar, göçmenler ve mülteciler adına gerçekleştirilen ırkçılığa karşı da mücadele devam etmektedir. Tüm bu sebepler göz önüne alındığında her sene 21 Mart büyük bir öneme sahiptir.