Plan Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Her yılın sonunda, her haftanın sonunda, her günün sonunda, yeni başarılı bir plan yapıp ona uyacağız diye şartlanarak başlarız.Çünkü günlük, haftalık, aylık planlar yapmak başarıya ulaşmada ve sorumluluk bilincimizin gelişmesinde oldukça etkilidir. Planları kağıt üzerinde yapmak her zaman başarılı ve kalıcı olmaktadır. Böylelikle eksikler daha iyi görülmektedir. Her yılın sonunda ajanda satışlarının arttığını görürüz. Yeni bir yıl için planlar yapıp bu planlara uyarak başarıya ulaşacağız diye düşünerek ajandamıza planımızı aktarırız. Fakat bunu kimi insanlar başarırke:n kimi insanlar başaramamaktadır. Bir kısım insanın planlara uyma konusunda başarılı olurken bir kısım insanın başaramamasının nedeni nedir?

Vadesine Göre Planlar

Uzun Vadeli Plan:

Uzun vadeli plan ilk yapılan plandır. Yani kısa ve orta vadeli planlar önce yapılır. Planlı yaşayan insanlar için uzun vade daha uzun bir dönemi kapsarken plansız yaşayan insanlar için daha kısa bir dönemi yani bir yıldan daha kısa bir dönemi kapsayabilir. Uzun vadeli planlar da detaya çok girilmez, daha net ifadeler vardır. Kuvvetli bir şekilde yapmak istediğiniz şeyleri planlarsınız.

Orta Vadeli Plan:

Orta vade ifadesi de kişiden kişiye değişiklik gösterir. Orta vadeli plan günlük plandan ayrı olarak aylık, 15 günlük veya haftalık olabilir. Orta vadeli plan uzun vadeli plana göre daha detaycıdır. Mesela uzun vadeli planım yani yıllık planım film izlemek, orta vadeli planım yani aylık planım bir ayda izleyeceğim film isimleri, haftalık planım filmlerin günlere dağılımı gibi.. Orta vadeli plan uzun vadedeki amaçlara ulaşmak için yapılır.

Günlük Plan:

Günlük plan orta vadeli plana göre daha detaylıdır. Oldukça nettir. Mesela “kitap oku” değil “yarın yarım saat şu kitabı oku” gibi net ifadeler kullanılır. Günlük planların bir gün önceden yapılması daha uygundur. Ama bikaç gün önceden de vakitler hakkında bilginiz var ise günlük yapacaklarınızı planlayabilirsiniz. Kendinizi çok iyi tanıyıp ona göre planınızı yapın. Yaptığınız planlar orta vadeli ve uzun vadeli planlar ile uyumlu olmalıdır.

Başarılı Bir Plan Yapmanın Püf Noktaları

  • Plan yaparken günlük hayatımızdaki akışı göz ardı etmemeliyiz. Sahip olmadığımız vakitleri planlamamalı, dinlenme vakitlerini yok saymamalıyız.
  • Plan yapmaya yeni başlıyorsak yapabileceğimiz planlar yapmalıyız. Kapasitemizin üzerinde planlar yaparsak bu bizi başarısızlığa ve uygulanamayan bir plan oluşmasına iter. Bu yüzden kaldıramayacağımız yüklerin altına girmemeliyiz. Enerjimizin yetmeyeceği planlar yapmayalım.
  • Planlar günlük,aylık,yıllık olarak vadelerine göre yapılabilir. Önemli olan yapılan farklı vadedeki planların birbirleriyle uyumlu olmasıdır.
  • Plan yaparken insan kendini tanımalıdır. Elindeki kaynakları, imkanlarını, enerjisini, boş vakitlerini bilmelidir.
  • Plan yaparken kendi gerçeklerimizle yüzleşmeliyiz. Her insanın hayatında eksiklikler ve aksaklıklar olabilir o yüzden bunları dikkate alarak plan yapmalıyız.
  • Planlarınızı not edeceğiniz ajandaya tablolar oluşturup renklendirmeler yaparak daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.
  • Hayatınızda bir sorun ile karşılaştığınızda işin uzmanına danışmalısınız. Bu sizin planlarınızın başarılı şekilde ilerlemesinde oldukça etkilidir.

Başarılı Plan Yapma Aşamaları

  • Okulunuzun ve iş yerinizin akademik takvimini edinip önemli ve özel günleri işaretleyin. Sınavlarınız, projeleriniz gibi herhangi önemli günlere bu sayede önceden hazırlıklı olursunuz.
  • Kendinize bir ajanda hediye edin. Yanınızda taşıyabileceğiniz küçük bir cep ajandası olabilir. Önemli günleri not alıp uzun vadeli, orta vadeli ve günlük planlarınızı not edip istediğiniz her an ulaşabilirsiniz.
  • Kendinize özel bir takvim oluşturun ve takvime kısa notlar alın.
  • Bir gün önceden günlük yapacaklarınızı bir plan dahilinde not edin tüm detayları ve saatleri ile birlikte. Dakik olmaya özen gösterin. Planlarınızı yerine getirtikçe tik atın. Böyle yapmanız sizi heveslendirecek ve yavaş yavaş başarıya ulaştığınızı göreceksiniz. Her gün programlarını yenileyin . Her gün devam ettikçe alışkanlık kazandığınızı göreceksiniz.
  • Yaptığınız planlara sadık olmaya çalışın. Günlük, haftalık yaptığınız planlar uzun vadedeki planlarınızda ki hedefe ulaşma amacını yansıtmalıdır. Planlarınızı yerine getirtikçe kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı