Adet Düzensizliği Nedir?

Adet düzensizliği neden olur? Sorusunun cevabını arayacağımız bu makalede düzensizliklerin nedenini araştıracağız. Aslında çoğu kadın hayatının herhangi bir noktasında regl düzensizliği yaşayabilir. Adet düzensizliğine geçmeden önce adet düzeni hakkında bilgi edinelim. Menstrüel döngü genellikle 28-35 gün civarındadır. 14 yaşından itibaren başlayan adet döngüsü, gebelik olmazsa 45-50 yaşına kadar sürer. Bu döngü her ay için kadının üremeye hazırlanması için sürer gider. Gebelik döneminde ise adet kesilir. Menopozda ise doğurganlık yeteneği tamamen yok olur.

Adet düzensizliğinin bazı nedenleri vardır:

  • Tiroid Bozukluğu
  • Diyabet Hastalığı
  • cinsel hastalıklar
  • Hamilelik
  • Polikistik Over Sendromu

adet düzensizliğinin nedenleri arasındadır.

Poliklistik Over Sendromu:

  • Deride aşırı tüylenme
  • Akne oluşması
  • Yüksek Tansiyon
  • Depresyon ve kaygı

Adet Gecikmesi:

Regl döngüsü hormonlar tarafından kontrol edilir. Hormonlarda oluşan dalgalanmalar östojen seviyelerini etkiler. Stres uzun seyahatler, kaygı stres, sağlıksız beslenme aşırı egzersiz yapmak da adet gecikmesine veya süreçte dalgalanmaya neden olabilir.

Doktora Ne zaman Görünmeli

Adet düzensizliği gündelik yaşamınızı olumsuz etkilemeye başladığında doktora görünmeniz gerekir. Regl döngüsü değişiyorsa ve her ay farklı bir döngü oluyorsa yine doktora görünmek gerekir. Ananas ve papaya bitkisi | papaya çayı adet düzensizliğini düzeltebilir. Uterus duvarı yumuşar. Bir bardak süt ve bir avuç badem tüketmek adet düzensizliğini gidermeye yardımcı olabilir. Uzun süreli stres altındaysanız, vücudunuz ovulasyonu önleyerek enerji tasarrufu yapmaya başlayabilir. Travmatik bir olay ya da sıradan stres aniden adrenallerin aşırı çalışmasına neden olabilir, bu da tiroit hormonları, östrojen ve diğer üreme hormonlarının üretimini kesintiye uğratabilir. Restriktif yeme ve fazla egzersiz gibi diğer faktörlerin yanı sıra, stres hipotalamik amenoreye neden olur. Çok miktarda östrojen ve luteinizan hormon (LH) ve follikül stimüle edici hormon (FSH) de dahil olmak üzere diğer hormon düzeyleri dengede olmadıkça adet düzensizliği de devam edecektir.

Hormon tedavisi regl düzenini değiştirebilir. Düzensiz menstrüel siklus genellikle vücuttaki belirli hormonların eksikliğinden veya dengesizliğinden kaynaklanmaktadır. Doktorlar sıklıkla, düzensiz dönemleri kontrol altına almak için östrojen ve progesteron hormonu içeren doğum kontrol haplarını oral kontraseptifler reçete eder. Progestin adlı bir hormon ilacı onları almayan kadınlarda tetikleme dönemlerine yardımcı olabilir. Düzensiz dönemleriniz varsa ve hamile kalmaya çalışıyorsanız doktorunuz diğer hormon tedavilerini reçete edebilir. Bazen uterusta (rahim) veya fallop tüplerinde yara izi veya yapısal sorunlar düzensiz sürelere neden olabilir. Özellikle çocuk sahibi olmak istiyorsanız doktorunuz yapısal problemleri veya doğum kusurlarını düzeltmek için ameliyat önerebilir. Üreme sistemi içerisinde şiddetli yara izi dokusunun çıkarılması için de yapılabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı