Adet Söktürücü İlaçlar (2020)
Adet döngüsü; rahim iç duvarının hormonal değişiklikler sebebiyle dökülmesi ve kanla dışarı atılarak rahmin gebeliğe kendini hazırlamasının, gebe kalınmaz ise yirmi sekiz günde bir bu olayların tekrarlanmasıdır. Adet döngüsünün gebe kalmaksızın düzensiz oluşmasına adet düzensizliği denilir.
Adet Söktürücü İğne İsimleri ve Adet Söktürücü İlaçlar
Adet söktürücü iğne veya ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmanız gerektiğini unutmayınız. Adet söktürücü iğne isimleri ve ilaç isimleri ile fiyatları da yazımızın devamında yer almaktadır.
Adet Söktürücü İlaç Kullanımı
Adet düzensizliği yaşayan çok sayıda kadın bulunur ve bu kadınların her biri adet söktürücü ilaç kullanmaya yönelirler. Adet söktürücü ilaçların kullanımı çok dikkat gerektirir. Doktor tavsiyesi olmadan asla kullanılmamalıdır. Uzman doktor tarafından gerekli tetkik ve muayenelerin yapılması sonucunda doktor reçetesi ile alınmalıdır. Doktor kontrolü dışında kullanım adet döngüsünde düzensizliğin daha çok görülmesine ve eğer düzensizlik gebelik kaynakları ise düşük yapılmasına neden olur. Vücudun metabolizmasını ve hangi dozda hangi hormonun kullanılması gerektiğine uzman doktorun kararı dışında kimse kendi kendine veremez. Gereksiz ve yanlış adet söktürücü ilaç kullanımı hormonal dengenin bozulmasına yol açar. Hormonal dengesizliklerde birçok hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur. İçerisinde progesteron hormonu bulunan adet söktürücü ilaçlar kullanıldıktan sonra rahim duvarını etki ederek, adet kanamasının başlamasına neden olurlar.
Oral Yolla Kullanılan Adet Söktürücü İlaçlar
Tarlusal: Etken maddesi vücutta doğal olarak üretilen progesteron hormonuna çok benzemektedir. Adet düzensizliği, adet görememe, endometriozis, rahim dışı kanamalar gibi sorunları tedavi etmekte kullanılır. Yaygın görülen yan etkileri arasında halsizlik, uykusuzluk, mide bulantısı ve karın ağrısı bulunmaktadır.
Cyclo-progynova draje: Östrojen hormonu eksikliği, adet düzensizliği ve menopoz döneminde eksilen östrojen hormonu kaybı için kullanılır. Ayrıca menapoza girmemiş kadınlarda adetin başlatılması için de kullanılır. Gebelik durumunda kesinlikle kullanılmamalı, her gün aynı saatte kullanılmaya çok özen gösterilmelidir.
Duphaston: Adet düzensizlikleri düşük riski ağrılı adet görememe, progesteron hormonu eksikliği sebebiyle adet görememe ve menopoz döneminin başlangıcı için kullanılır. Hamile kalmayı düşünenler veya hamile kalanlar bu ilacı kullanmak için mutlaka doktora danışmalıdırlar.
Luteynyl: Progesteron hormonunun eksikliğinden kaynaklanan sorunlarda, adet görememe durumunda, adet düzensizliğinde, endometriozis ve anormal vajinal kanama olması durumlarında kullanılır. Geçmişinde tromboflebit öyküsü olan hastalarda ve karaciğer hastalarında kullanılmamalıdır.
Adet Söktürücüler Vücutta Nasıl Etkinlik Gösterir?
Adet söktürücü olan bu ilaçlar kadınların doğal ve fizyolojik gelişen adet döngüsünün taklit ederler. Fizyolojik adet döngü suresinin ilk yarısında öncelikle östrojen hormonu baskın olarak etkinlik gösterir. İkinci yarısında ise progesteron hormonu etkisini gösterir ve östrojen baskınlığı yitirir. Sürecin sonunda progesteron hormonu da etkinliğini kaybettiğinde adet kanaması başlar. Fizyolojik adet döngüsünde hormonlar aynen bu sıralamayla etkinliklerini gösterirler. Adet söktürücü İlaçlar da bunu takdir ederek vücutta aynı etkiyi sağlamaya çalışırlar. Adet problemleri yaşayan kadınlara ilk olarak progesteron hormonu verilir. Daha sonra bir süre ilaca ara verilir. Bu süre içerisinde de progesteron hormonu azalarak adet kanaması, fizyolojik döngüdeki gibi oluşur. İlaç kesildikten 35 gün sonra çoğunlukla kanama başlar.