Alınan Kan Kaç Gün Saklanır?

Kan bağışı birçok insanın hayatını kurtarma konusunda büyük öneme sahiptir. Yaşanabilecek olası problemler karşısında, ortak şekilde kan tedavi için en çok ihtiyaç duyulan etmendir. Ancak alınan kanın belli bir süre raf ömrü bulunmaktadır. 42 gün geçirildiği takdirde kan kullanılamaz hale gelir.

Bu yüzden yapılan açıklamalar ve uzman uyarılarınca düzenli olarak kan bağışı işleminin yapılması istenir. Günümüzde ihtiyacın üzerinde toplanan kan bu süreç dahilinde yok yere heba olmaktadır. Bu yüzden düzenli olarak kan bağışı gerçekleştirilmesi büyük önem taşır.

Yapılan araştırmaya göre genç neslin düzenli kan verme etkilerinin daha fazla olduğu görülüyor. Tabii Türkiye genelinde tüm yaş kriterleriyle bakıldığı zaman, bunun periyodik olarak gerçekleşmediği anlaşılmaktadır. Yalnızca Türkiye’nin farklı şehirlerinde sağlık bakanlığı tarafından mobil araçlarla kan toplama işlemi etkili oluyor.

Fakat bu durum tek seferde çok fazla kan toplanmasına sebep olabiliyor. İhtiyaç duyulduğu zaman ise gerekli olan kan nakli bu yüzden gerçekleşmemektedir. Nitekim gün içerisinde ihtiyaç duyulan kan adına, ortak olarak 42 gün geçirilmiş kan etkinliğini yitirmektedir.

Kan Örneklerinin Saklanması

Kişiden alınan kan çok fazla aşamadan geçirilerek saklanır. Örneğin kontaminasyon yani buharlaşmanın önlenmesi adına mutlaka ağzı kapalı bir şekilde kan örnekleri muhafaza edilmelidir. Ayrıca ışıkla karşı karşıya kalmayacağı bir ortamda tutulması gerekir. Özellikle bilirubin ve porfirinlerin yıkımı kanın kullanım etkisini yok eder.

O yüzden mutlaka numuneler serin ve kapalı bir alanda tutulmalıdır. Böylece kanın kullanım süresi en yüksek süreye kadar muhafaza edilebilir. Fakat tüm bunlar ne kadar iyi bir etmen altında hazırlansa dahi, alınan kan kullanım süresinin uzatılması mümkün değildi. Bu süreç 42 günü geçtiği andan itibaren kan değerlendirilemez bir hale gelir.

O yüzden yapılması gereken düzenli, periyodik bir şekilde kan vermektir. Böylece etkili bir sirkülasyon sağlanabilir, sürekli taze kan kullanım için hazır tutulabilir. Ameliyatlarda, yaşanabilecek olası kazalarda ya da birçok farklı hastalık sebebi için kan büyük öneme sahiptir. Ancak belirli bir yoğunlukta verilen kan işlemi, gerekli olduğu zamanlarda kullanılacak kanın elde edilememesine sebep olmaktadır.

Alınan Kanın Saklanması

Elde edilen kan kullanılıncaya kadar kan merkezinde saklanır. Uygun ortam koşullarının hazırlandığı soğuk, serin ve karanlık bir ortam içerisinde kapalı biçimde tutulur. Özel dolaplarda tutulan kan örnekleri, gerekli görüldüğü takdirde müdahale edilecek noktaya kan merkezlerinden transfer edilir.

Kullanılmayacak ise aynı günün akşamı yeniden kan merkezine geri gönderilir. Bu süreç kan örneklerinin kullanım süresi boyunca devamlı gerçekleşir. Eğer sirkülasyon istenilen düzeyde sağlanırsa o zaman kan örneklerinin kan merkezine gönderilmesi gerekmez. Doğrudan gerekli olan hastalar için kullanılır.

Bu yüzden uzman uyarılarınca düzenli olarak kan bağışı gerçekleştirmek en etkili yoldur. Belli koşullar altında en fazla 42 gün muhafaza edilen kan, bu zamanın ardından yok edilir.

Kan Ve Kan Ürünlerinin Kullanılması

Alınan kan örneklerinde saklama süresinin 42 gün olmasına rağmen, eğer açılırsa en fazla 6 saat içerisinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Özellikle acil durumlarda ve transfer söz konusu olduğunda, çok hızlı davranılması gerekmektedir.

Steril olarak açılan ancak kullanılmaktan vazgeçilen kan ise, muhafaza edilecek dolapta en fazla 24 saat tutulabilir. Bu süre geçtikten sonra kan artık kullanılamaz bir hale gelir. Özellikle transfüzyonu yapılmış kan bir daha kesinlikle saklamamakta ve kullanılmamaktadır. Bu yüzden mutlaka devamlı sirkülasyonu gerçekleştirileceği kan bağışları hayati bir önem taşımaktadır.

Doğru zamanda devamlı güncellenen kan örnekleri, yaşamın vazgeçilmez parçaları arasında gelmektedir. Ortalama 6 ayda bir kan bağışı gerçekleştirmek yeterli gelecektir. Ayrıca kan nakli, vücudun kendi kendine yenilemesine imkan vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı