Anemi- Kansızlık Hastalığı Nedir?
Anemi| kansızlık günümüzde dünyada çok yaygın bir kan hastalık olmaya başladı. Anemi-kansızlık hastalığı kandaki hemoglobin seviyeleri ile ilgilidir. Bu durumu tam olarak anlamak için hemoglobinin nasıl rol aldığını bilmek gerekiyor; vücudumuzda dolaşan kan, kırmızı kan hücrelerini ihtiva eder. Kırmızı kan hücreleri, oksijen ile birleşerek vücudun çeşitli hücrelerine ve dokularına taşınması gereken hemoglobin moleküllerini içerir. Kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin yoğunluğu az ise oksijen yeterli miktarda taşınamaz ve bu da kansızlık demektir.
Anemi Belirtileri Nelerdir
Anemi belirtileri yaşayan çoğu kişi günün yorgunluğu olarak yorumlayabilir ve üstünde durmayabilir ancak eksiklik daha şiddetli hale geldiğinde, birey enerji kaybı ve baş dönmesi, atalet ve odaklanma-konsantrasyon eksikliği yaşar. Bu durumun daha da ilerlemesi ile vücut, vücudun oksijen gereksinimlerini karşılamak için kalbe yüklenir. Kalp atışları arttırmaya zorlanmaktadır. Bu, kalp krizi ve bacaklarda uyuşma çarpıntı gibi belirtilere neden olabilir. Anemi hastalarında nefes darlığı yaşanabilir; nefes darlığı kısa sürelidir. Bazen sarılık, kemiklerde oluşan şekil bozuklukları veya bacak ülseri gibi anemi bulgularına rastlanabilir. Kadınlarda anemi daha fazla görülür. Egzersiz yapmadığı halde yorgunluk yaşayanlar, cildi daha soluk görünenler, nefes darlığı çekenler, belirgin saç dökülmesi sorunu ile karşı karşıya kalanlar veya mevcut kalp sorunlarının artması hep anemi belirtileridir.
Diğer Anemi Belirtileri arasında:
- Göğüs ağrısı
- Baş dönmesi- hareket ederken ani kalkışlarda
- Dinlenildiği halde yorgunluk
- Konsantrasyon bozuklığı
- Sürekli baş ağrısı
- Kabızlık
- Dinleme algılama bozukluğu
- ekstremitelerde karıncalanma hissi
Bazen bebeklerde de anemi görülebilir. Bebeklerde anemi | bebeklerde kansızlık hastalığı bozulmuş nörolojik gelişmeler nedeniyle olabilir ve bu durum kronik anemiye neden olabilir. Anemi hastası olan çocuklar sıklıkla düşük zihinsel performansa ve kısa sürelerde konsantrasyon becerisine sahip olurlar. Bu beceri kesik kesiktir. Nadiren anemi hastalarında bacaklarda şişme, terleme, kusma görülebilir
Bu semptomlar kadınlarda erkeklere kıyasla daha sık görülme eğilimindedir. Şiddetli anemi, hiperaktif sirkülasyon, mırıltı veya hatta kalp genişlemesini gösteren hızlanan kalp atışına neden olabilir.Bu belirtiler Demir eksikliğinin bir göstergesi olabilir.
Anemi Neden olur
Vücudun birçok farklı kısmı kırmızı kan hücresi kemik iliğinde üretilmektedir. Sağlıklı kırmızı kan hücreleri Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerindeki oksijeni vücudun farklı bölgelerine taşımaktadır ve kırmızı kan hücrelerine kırmızı rengini veren proteindir. Anemi hastalarının kanında daha az hemoglobin vardır.
Kırmızı kan hücrelerinin yıkımı
Kırmızı kan hücrelerinin yetersiz üretimi
Herhangi bir sağlık durumundan dolayı sürekli kan kaybı kansızlığa neden olabilecek diğer faktörlerdir. Anemi ilaçlarla ve uygun beslenme programları ile önlenebilir ama kalıtsal kan hastalıkları varsa bu zordur.
- Beslenme yetersizliği
- Vitamin Eksikliği
- Mineral eksikliği
- toksinlerin vücuda alınması
gibi önlenemeyen nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan kansızlık hastalığı için Çözümler şöyle olabilir:
Önce kansızlık tanısı konmalıdır, Anemi tanısını doğrulamak için kan testleri gerekir Bu testler kandaki B 12 vitaminleri, diğer vitaminler ve mineralleri ve folik asit seviyelerini ortaya çıkarır. Ayrıca kandaki demir seviyesinin yanı sıra, kırmızı kan sayımını ve hemoglobin seviyesini de ortaya çıkarırlar. Anemi hastalığına neden olan asıl sebepler araştırılır ve bu sebepler ortadan kaldırılır.
Anemi Tedavisi
Anemi tedavisi önce hastalığın nedenini ortaya çıkarmakla başlar. Neden ortaya çıkarılıp tedavi edilebilir. Ya da üstün körü sadece demir takviyeleri verilerek ve neden ortaya çıkarılmadan da tedavi yapılabilir. Bu geçici bir yol olur.