Anksiyete Nedir? Anksiyete Bozukluğu ve Tedavisi

Makalemizde; anksiyete nedir, anksiyete bozukluğu belirtileri nelerdir, anksiyete bozukluğu testi, anksiyete bozukluğu tedavisi ne kadar sürer ve yaygın anksiyete bozukluğu nedir ?, Yaygın anksiyete bozukluğu tedavisi ne kadar sürer ? sorularına cevap bulmaya çalışacağız.

Anksiyete Nedir?

Bedensel belirtilerin eşlik ettiği anormal bir tedirginlik ve korku haline ‘’anksiyete’’adını veriyoruz. Anksiyetenin, bilinç dışı ve tanınmayan tehlikelere karşı hissedilen bir duygu olduğunu söyleyebiliriz. Anksiyete, normal olarak her insanda görülmekte olan bir çeşit hayata uyum sağlama yeteneğidir diyebiliriz. Belli bir sınıra kadar normaldir, kişinin performansının, başarısının artmasında ve tehlikelerden korunmasını sağlayan savunma mekanizmasıdır diyebiliriz. Ancak sürekli ve şiddetli olduğu takdirde kontrol etmekte zorlanma olur, hayatımızı olumsuz etkiler. Bu durum başınıza geldiği takdirde hemen tedavi olmalısınız çünkü tedavi gerektiren anksiyeteye yakalanmış olmanız olasıdır.

Anksiyete Nedir Anksiyete Bozukluğu ve Tedavisi

Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

Fiziksel Belirtiler: Kaslarda gerginlik, kaslarda kasılma, bir türlü gevşememe, boyun, baş ve omuz kaslarında spazm ve ağrılar, kalp atışlarının hızlanması, hızlı nefes alıp verme, kan basıncında azalma veya artırma, göğüsün sıkışması, sık olarak idrara çıkma, mide bağırsak şikâyetleri, ses ve gürültüden rahatsızlık duyma, ürperme, ateş basması gibi fiziksel belirtiler görülmektedir.

Ruhsal Belirtiler:

Kötü haber alacakmış hissi, kendisine ve yakınlarına kötü bir şey olacağı hissi, endişe duyma, belli durum ya da yerlerden korkma, kaşınma, yalnız kalkmadan, insanlarla birlikte olmaktan sıkılma ya da utanma korkusu, içinde bulunduğu durumla baş edememe, ölüm korkusu gibi ruhsal belirtiler görülmektedir.

Davranışsal Belirtiler:

Yerinde duramama, aşırı halsizlik, titreme, gergin bir yüz ifadesi ve ses tonu kıpırdayamama, gülme, ağlama, başkalarına bağımlılık, hayal kurma, başka kişilerden onay bekleme, kuşkuculuk, konsantrasyon zorluğu, konuşma bozuklukları davranışsal belirtiler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Anksiyete Bozukluğu Tedavisi:

Anksiyete bozukluğu tedavi edilebilir bir hastalıktır. Anksiyete bozukluğu olduğu şüphe edilen kişi doktora başvurmalı ve test olmalıdır. Teşhis konması halinde de tedaviye başlanmalıdır. Öncelik olarak anksiyete bozukluğunun altında yatan fiziksel hastalığın varlığı araştırılmalıdır. Anksiyete tedavisi her hastanın durumuna, özelliklerine ve hastalığın seyrine göre değişim göstermektedir. Anksiyete bozukluğu tedavisinde; psikoterapi, antidepresanlar ve anksiyolitik ilaçlar kullanılmalıdır. Tedavi sırasında hasta ve doktor sürekli iletişim halinde olmalıdır. İlaçlar doktorun önermiş olduğu sıklıkta ve dozda kullanılmalıdır ki yan etki yapmasın. Her şey yolunda gitmesi halinde tedaviye başlandıktan birkaç hafta sonra hasta da iyileşme ve düzelme başlamış olmaktadır. Yalnız hasta iyileştikten sonra da en az bir yıl tedaviye devam etmelidir.Anksiyete Nedir Anksiyete Bozukluğu ve Tedavisi

Yaygın Anksiyete Nedir?

Yaygın anksiyete bozukluğunda; kişilerde’ ’sürekli, aşırı, durumlara uygun olmayan bir endişe durumu’’ olduğu gözlenmektedir. Aşırı endişe, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemekte ve olağan yaşam etkinliklerini sürdürmesini engellemektedir. Böyle kişiler her zaman olumsuz en kötü sonucu düşünmektedirler. Her şey kendi denetimlerinin dışında olmaktadır. İyi bir olasılıkta geriye dönüş mümkün olmamaktadır. Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişilerde endişe ve kaygı genel olarak sağlık, para, aile ya da iş konularda ilgilenilmektedir.

 

Anksiyete Bozukluğu Testi Nedir?

BECK ANKSİYETE TESTİ:

Beck isimli bir uzman tarafından geliştirilmiş olan anksiyete testi ile kaygı belirtileri ve kaygı dereceleri tespit edilmeye çalışıldığı görülmektedir. Beck’in hazırlamış olduğu bu test anksiyete bozukluğu hastalarında olduğu gibi farklı psikiyatrik hastalar içinde kullanılmaktadır. Ansiyete bozukluğu testindeki sorulara yanıt vererek bugün ve son 1 hafta içerisinde sizi ne kadar rahatsız ettiğini düşünmelisiniz. Tüm soruları cevaplandırın, her soru için 1 şıkkı işaretlemelisiniz. Şıklara göre puanları toplayıp sonuç ekranına yönlendirmelisiniz. Sonuç ekranının yüklenmesi birkaç saniye sürebilmektedir.

ANKSİYETE BOZUKLUĞU TESTİ:

1-) Bedeninizin herhangi bir yerinde uyuşma veya karıncalanma yaşıyor musunuz?

2-)Bacaklarda halsizlik, titreme hissediyor musunuz?

3-)Gevşeyememe yaşıyor musunuz?

4-)Çok kötü şeyler olacak korkusu yaşıyor musunuz?

5-) Baş dönmesi veya sersemlik yaşıyor musunuz?

6-)Kalp çarpıntısı yaşıyor musunuz?

7-)Dengeyi kaybetme korkusu yaşıyor musunuz?

8-)Nefes almada güçlük yaşıyor musunuz?

9-)Terleme (sıcaklığa bağlı olmayan) yaşıyor musunuz?

10-)Yüzün kızarması oluyor mu?

11-)Baygınlık yaşıyor musunuz?

12-)Mide hazımsızlık ya da rahatsızlık hissi yaşıyor musunuz?

13-)Dehşete kapılma yaşıyor musunuz?

14-)Sinirlilik hali oluyor mu?

15-)Boğuluyormuş gibi olma duygusu yaşıyor musunuz?

16-)Ellerde titreme oluyor mu?

17-) Kontrollü kaybetme korkusu yaşıyor musunuz?

18-)Sıcak/ateş basmaları yaşıyor musunuz?

19-)Ölüm korkusu yaşıyor musunuz?

20-) Korkuya kapılma yaşıyor musunuz?

Yukarıda belirtmiş olduğumuz soruların cevap şıkları şu şekildedir:

(0-7 Cevaplarda  ) Minimal düzeyde anksiyete belirtileri

(8-15 Cevaplarda ) Hafif düzeyde anksiyete belirtileri

(16-20 Cevaplarda  ) Orta düzeyde anksiyete belirtileri

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı