Askerlik Borçlanması Kaç Gün Yapılabilir?
Askerlik, Türkiye Cumhuriyet sınırlarında vatani görev nezdinde bir mecburiyet olduğundan dolayı, bu süre zarfında sigortalı çalışmak mümkün değildir. Bu yüzden sigortanın işlenebilmesi için borçlanma gerçekleştirilebilmektedir.
Yedek subay ya da askerlik dönemi içerisinde erkek sigortalı, geçirdiği bu dönemi geriye dönük prim veya gün sayısı olarak telafi edebilmektedir. Böylece askerlik borçlanması ile beraber geriye dönük prim sayısı arttırılabilir veya sigorta başlangıç tarihini önceki tarihlere çekilebilir. Bu borçlanmanın hesaplanması için kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı bir başvuru yapması gerekmektedir.
Gerçekleştirilen bu başvuru içerisinde mutlaka, günlük ne kadar ödeme yapılacak bilgisi verilmelidir. Böylece askerlik süresince borçlanma ile prim ödemeleri gerçekleştirilebilmektedir.
Askerlik Borçlanması Kaç Gün Yapılabiliyor?
Son dönemlerde en çok merak edilen sorulardan biri askerlik borçlanması ne kadar ya da kaç gün yapılabildiğidir. Bu durum farklı etmenlere bağlı olarak değişkenlik gösterir.
– Öncelikle askerlik süresi boyunca tamamı için veya kısmi gün üzerinden belirlenmektedir. Yani askerlik yapılırken kaç gün sigorta primi ödemek isteniyorsa buna göre borçlanma süresi ele alınmaktadır.
– Ayrıca askerlik kaç ay yapıldıysa buna göre borçlanma gün sayısı değişebilmektedir.
– Kişi yapılan askerlik borçlanması ile beraber ödemeyi istediği süre kapsamında gerçekleştirebilir. Yani örneğin 18 aylık bir askerlik döneminde 18 ay süre ile ödeme yapılabilir ya da bir gün içerisinde borçlanma kapatılabilir.
Askerlik yapacak olan erkeklerin sigorta primi konusunda mağdur olmaması için kanun yürürlüğe girdi. Böylece belirli hesaplamalar ve değişkenlik gösteren etmenlere bağlı olarak, kişi geriye dönük prim ödemesi yapabilmektedir.
Gün Sayısı Üzerinden Askerlik Borçlanması
Askerliğin gerçekleşeceği süreye bağlı olarak borçlanma değişebilmektedir. Ayrıca burada ödeme süresine göre de en düşük ve en yüksek miktar arasında farklılıklar ortaya çıkabilmektedir. Bunu gerçekleştirmek için internet üzerinde farklı hesaplama programları yer alıyor. Buradaki süre özellikle askerlik ve yedek subaylık olarak eğitim noktasında farklılık gösterir. Çünkü yedek subay olmadan önce eğitim alınır. O yüzden yedek subay eğitim aldığı dönem için başvuru gerçekleştirerek bu süre boyunca sigorta prim ödemesi gerçekleştirebilir.
Yedek subay olarak askerliğin başladığı dönemden terhis ana kadar herhangi bir borçlanma söz konusu değildir. Sadece eğitim dönemi süreci borçlanma olarak ele alınır. Askerlik içinse sürenin başladığı andan itibaren terhis olana kadarki dönem için borçlanma gerçekleştirilebilir. Yani er olarak görev yapacak olan kişinin, borçlanma için askerlik süresi baz alınmaktadır.
Askerlik Borçlanması Hesaplama
Bu konuda yapılacak olan hesaplama tutarın kurum tarafından belirlenmiş alt ve üst limitler dahilindeki, kişinin tercih edeceği miktara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Burada SGK tavan ve taban güncel miktar baz alınır. Yani günlük tutarın %32’si ele alınır ve borçlanma bu hesap üzerinden belirlenir. Ayrıca bu durum her yıl asgari ücret üzerinden gelen zamlarla beraber değişebilmektedir. Özellikle 2019 yılı itibariyle alınacak miktarı bağlı olarak hesaplama yapılması büyük önem taşır. Böylece günlük olarak ödenecek miktar, başvuru yapılırken yazılı kağıdı eklenebilir.
Değişen Sürelerde Askerlik Borçlanması Gün Sayısı
İlk olarak kişi er ya da yedek subay askerlik yapıp yapmayacağına bağlı olarak süre değişkenlik gösterebilmektedir. 1 ay, 5 ay,12 ay ya da 18 ay gibi farklı süreler dahilinde askerlik borçlanması hem gün sayısı olarak hem de miktar açısından farklı hale gelir. Ayrıca askerlik borçlanmasının sigorta başlangıç tarihini geriye çekip çekmeyeceği de en çok merak edilenler arasında yer almaktadır. Ancak bunun belirli ve sabit bir cevabının olmadığını da söylemek gerekir.