Askerlik Borçlanması ve Şartları (2020)

Askerlik Borçlanması Nedir?

Ülkemizde silah altına alınan erkeklerin askerlik dönemi içerisinde çalışmaları ve sigorta primi yatırmaları mümkün olmadığından askerlik sonrası bu dönem için geriye dönük prim yatırılması şeklinde ifade edilebilir. Askerlik borçlanması yapabilecek kişiler er, erbaş veya yedek subay olarak geçirilen dönem içindir. Askerlik borçlanmasını yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na hak sahibi kişinin yazılı olarak başvuruda bulunması zorunluluktur. Askerlik borçlanması için, eğer sigortalı vefat etmişse yasal varisleri de eşi, annesi, babası tarafından borçlanma talep edebilir. Askerlik borçlanması yapılan süre, sigortalının prim ödeme gün sayısına ilave ediliyor. Askerlik borçlanması yapılabilmesi için askerde geçirilen günler için sigortalı için SGK’ya herhangi bir prim ödenmemesi gerekecektir. Zaten bu dönemde prim yatırılmış ise, SGK’nın bu durumu daha sonradan tespit etmesi halinde askerlik sırasında ödenmiş primler iptal edilecektir.

Askerlik Borçlanması ve Şartları

Askerlik Borçlanması İçin Gerekli Evraklar

Askerlik Belgesi için gerekli evraklar nelerdir? diye merak ediyorsanız; Borçlanma için sigortalının vereceği bir dilekçe gereklidir. Askerlik şubesinden onaylı bir borçlanma belgesi, kimlik belgesinin fotokopisi, borçlanma talep tablosu

Askerlik Borçlanması Süresi ve Yatırılacak Prim

Er olarak askerlik görevi yapılacaksa borçlanmaya konu olacak dönem askerlik görev süresidir. Eğer yedek subaylık süresi borçlanılacak ise burada yedek subay eğitim başlangıç bitiş dönemi arası baz alınır. Borçlanılacak tutarı ise SGK’nın belirleyeceği taban limit ve tavan limit arasında sigortalının seçeceği değer üzerinden borçlanmaya gidilir. Sigorta priminde 30 günlük kazanç dikkate alındığından sigortalının seçeceği kazanç tutarı 30’a bölünür, bulunan değer günlük kazancı ifade etmektedir. Buradan bulunan değer %32 ile çarpılır. Bu değer de sigortalının ödeyeceği günlük prim değeridir.

Askerlik Borçlanması İle Sigorta Başlangıç Tarihi Geriye Çekilebilir mi?

Sigortalı olarak herhangi bir iş yerinde çalışmış ise ve sonrasında sigortalı askere gitmiş ise, sigorta başlangıç tarihini geriye çekmek mümkün değildir. Ancak sigortalı askere gitmiş ve işe ilk kez girişi askerlikten sonra olmuş ise, askerlik borçlanması yaptırarak borçlanılacak gün sayısı kadar süre öncesine işe ilk giriş tarihini aldırtabilecektir.

Askerlik Borçlanmasından Muaf Olanlar

Sağlık Kurumları’nın verdiği rapora göre askerlik yapmamış olanlar, askerlikten muaf sayılanlar askerlik borçlanması yapamaz.

Askerlik Borçlanması İşleminin Yapılması

Sigortalı olarak en son nerede çalışılmış ise o işyerinin bağlı bulunduğu SGK İl Müdürlüğü’ne başvuru yapmak gerekecektir. Aynı şekilde Bağkur’lu 4/b sigortalıları da dosyaları nerede bulunuyorsa ilgili ilin müdürlüklerine başvuruda bulunmalıdırlar. Başvuru yazılı olmak zorundadır. Askerlik borçlanmasını daha sonra iptal ettirmek isterseniz yine SGK’ya verilecek dilekçe ile iptal ettirebilir ve parasını aynen alabilirsiniz. Askerlik borçlanması prim ödeme tutarı bir defada veya en fazla 6 aylık süre içinde eşit taksitler halinde ödenebilir. Eğer ödeme yapılmaz ise askerlik borç yapılandırması için tekrar başvuru yapmak gerekecektir.

Askerlik Borçlanmasının Faydası

Borçlanma yapılan süre hizmet süresi olarak çalışılmış sürelerin üzerine eklenir. Çalıştığı günler emekli olmasına yetmiyorsa askerlik borçlanması yapılacak süre kurtarıcı da olabilir. Yani emekli olmanız için kısa bir süre kaldıysa ve emekli olamıyorsanız askerlik borçlanması yaparak primleri yatırabilir ve emeklilik işlemlerinizi hallederek emekliliğin tadını çıkartabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı