Sperm Oluşumu Ne Kadar Zaman Alır?

Sperm, yeni bir hayat yaratmak için dişi üreme hücresiyle kaynaşan ve onu dölleyen erkek üreme hücresidir. Erkeklerde sperm üretimi, yaş, beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı vb. Gibi bir dizi faktörle karakterize edilir. Bu faktörlerin herhangi birindeki dalgalanma kısırlığa neden olabilir. Bununla birlikte, kadınların aksine, bir erkekte sperm üretimi, ortalama bir kadından çok daha fazla zaman üretebildiği için asla durmaz. Ortalama bir erkek bir gün içinde milyonlarca sperm üretir, ancak bu spermlerin olgunlaşması yaklaşık üç ay sürer. Spermatozoa, başlangıç ​​aşamasında hareket kabiliyetine veya kadın bedeni boyunca herhangi bir hareket yapamaz. Erkek, yaşam tarzındaki bazı değişiklikleri adapte ederek doğurganlıklarını önemli ölçüde artırabilir.

Sperm üretim sürecine spermatogenez denir. İdeal bir spermatogenez döngüsü yaklaşık 64 gün sürer. Spermlerin hem üretiminin hem de olgunlaşmasının gerçekleştiği sperm rejenerasyon döngüsüdür. Basitçe söylemek gerekirse, bu spermler, erkeğin doğurganlık sorunu olmaması koşuluyla, yumurta hücrelerini veya yumurtayı döllemek için kadın vücudunda dolaşmaya uygundur. İdeal olarak, bir erkek bir saniyede 1500 sperm üretir. Bir ml spermin boşalması sırasında yaklaşık iki yüz milyon sperm salınır. Testislerinizde sağlıklı bir gebelik için yeterli miktarda sperm depolandığı için paniğe kapılmayın.

Sperm Yenilenmesine İlişkin Adımlar Nelerdir?

Sperm rejenerasyonu döngüsünde üç adım vardır. Sperm rejenerasyon süreci 64 güne yayılır.

  1. İlk adım, sperm diploid hücrelerinin haploid spermatidlere bölünmesini içerir. Genetik materyalin taşıyıcısıdırlar.
  2. Döngünün ikinci aşamasında olgunlaşma gerçekleşir. Testiste spermatidler spermatozoaya dönüşür. Sperm temel yapısına, genetik materyali taşıyan baş kısmına ve dişinin vücudu içindeki hareketini kolaylaştıran kuyruğuna kavuşur.
  3. Üçüncü ve son aşamada sperm, epididime hareket eder. Epididim, testisten uzanan bir tüptür. Burası spermin seminal sıvıda ejakülat olarak salınana kadar depolandığı yerdir. Aynı zamanda spermin hareket kabiliyetini kazandığı veya dişi içinde seyahat etme kabiliyetinin kazandığı yerdir.

sperm üretimi

Sağlıklı Bir Sperm Nasıl Olur?

  • Erkek doğurganlığı esas olarak spermin kalitesine ve ejakülattaki miktarına bağlıdır. Bunun dışında sperminizin şekli ve hareketliliği de önemlidir. Sağlıklı bir sperminizin olması, bir yumurtayı dölleme şansınızı artırabilir. Daha iyi bir sperm sağlığı için yapabileceğiniz bazı şeyler.
  • Alkol tüketimini azaltın. Alkol, doğurganlığı etkileyebilecek testosteron üretimini düşürebilir.
  • Bol giysiler giyin. Testis sıcaklığı vücudunuzdakinden daha soğuk olmalıdır.
  • Egzersiz yapın ve formda kalın.
  • Sigarayı azaltın. Araştırmalar, nikotinin erkeklerde doğurganlığı etkileyebileceğini söylüyor.

Sperm Ne Kadar Yaşar?

Cevap birçok şeye bağlıdır, ancak en önemlisi spermin bulunduğu yerdir. Giysiler veya yatak örtüleri gibi kuru bir yüzeyde, sperm kuruyana kadar sperm ölmüştür. Ilık banyo veya sıcak küvet gibi suda, ılık, ıslak yerlerde geliştikleri için muhtemelen daha uzun yaşarlar. Ancak bir su küvetindeki spermin bir kadının vücuduna girip hamile kalmasına neden olma ihtimali son derece düşüktür. Sperm kadın vücudunda olduğunda 5 güne kadar yaşayabilirler. Erkeksen ve partnerin yumurtlamadan birkaç gün önce bile seks yaparsan, hamile kalma ihtimalleri vardır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı