Baş Dönmesi Neden Olur
Baş dönmesi yerin altından kayması veya dönmesi ya da hareket yanılsaması durumudur ve nörolojik bir durumdur. Baş dönmesi endişe kaynağıdır ve yetişkinlerde çok yaygındır. Baş dönmesine neden olan çeşitli faktörler olabilir. Şiddetli vakalarda, sıklıkla baş dönmesi bir kişinin günlük işlevlerini yerine getirme yeteneğini oldukça olumsuz etkileyebilir. Baş dönmesi tedavisi, durumun nedeni ve şiddetine bağlıdır.
Baş dönmesi Belirtileri Nelerdir
Çevrenin hareket ettiği yanılsamasını hissettiren Vertigo
- Baş dönmesi
- Denge kaybı oluşması
- Baş ağırlığı hissi
Bu semptomlara çeşitli sağlık problemleri neden olabilir. Bazı koşullar vücuttaki duyu sistemleri yani gözler, iç kulaklar, duyu sinirleri ve beyin arasındaki iletişimi de bozabilir. Baş dönmesi ve sersemlik hissi yaşarsanız tıbbi yardım almak önemlidir. Ayrıca aşağıdaki baş dönmesi belirtilerinden biriyle karşılaşırsanız doktorunuza danışın
- Ani baş dönmesi
- Konuşma problemleri
- Yürüme zorluğu
- Sık düşme
- Bilinç kaybı
- Göğüs ağrısı
- Yavaş kalp atış hızı
- Kafa travması
- Boynunda şiddetli sertlik
- Görme Engelleri
- Yüksek ateş
- İşitme kaybı
Baş dönmesi Neden Olur
Baş dönmesi vertigo, baygınlık ve dengesizlik ile karakterizedir. Bu önemli sinyallerden bazılarının ortak nedenleri şunlardır.
Vertigo: Vertigo hissi, vestibüler sistemin sinirleri etkilenirse oluşur. Vestibüler sistem, dengeyi düzenleyen iç kulağın bir parçasıdır. Bu yapılar, hareketin ve başın pozisyonundaki değişikliklere karşı hassastır. Vertigo aynı zamanda bulantı, kusma ve dengelemede sorunlara neden olabilir.
İç kulak Enflamasyon: İç kulakta enfekte olduğunda ya da iltihaplandığında, baş dönmesi aniden ortaya çıkabilir ve birkaç gün sürebilir. Labirentit, baş dönmesi ile birlikte ani işitme kaybına yol açan bir durumdur.
İyi Huylu Paroksismal Konum Vertigo: Baş pozisyonunda bir değişiklik olduğunda veya sabah otururken kısa baş dönmelerine neden olan bir durumdur.
Akustik Nöroma: İç kulak ve beyne bağlayan sinir üzerinde gelişen benign bir büyümedir. Kulak çınlaması, dengesizlikler ve baş dönmesi yol açabilir.
Meniere Hastalığı: Bu, iç kulaktaki aşırı sıvı birikimi ile ilişkili nadir bir durumdur.
Migren Vertigo: Bazı kişiler migren sırasında baş dönmesi yaşayabilir.
Vertigo nadir durumlarda nörolojik problemlerle ilişkili olabilir ve görme bulanıklığı, konuşma bozukluğu ve aşırı dengesizlik gibi diğer semptomlara eşlik edebilir.
- Şaşkınlık: Bazen baygınlık hissi bulantı ve yıpranma eşlik edebilir. Aşağıdakilerden herhangi biri neden olabilir:
Düşük Tansiyon: Kan basıncında ani bir düşüş bayılma hissi yaratabilir. Bu aniden ayağa kalktığınızda olabilir.
Kalpten Daha Az Kan Çıkışı: Kalp kaslarının durumu, düzensiz kalp atış hızı veya kan hacmindeki bir düşüş, kalpteki kan akışını etkileyebilir ve bayılmaya neden olabilir.
- Denge Kaybı: Buna dengesizlik denir ve dengesizlik hissi verir. Bazı yaygın nedenler şunları içerir:
Baş dönmesi için Yapılacaklar
Baş dönmesi olunca kişinin hemen oturması gerekir. Baş dönmesi olunca dengenizi bozacak nesnelerden uzak durmak gerekir. Bu sorunu olanların banyoya kaymaz paspaslar koyması iyi bir fikir olabilir. Baş dönmesi yaşayanlar alkol ve kafein almamalıdır. Basit egzersizler bazen baş dönmesi belirtileri için en iyi tedavi yöntemidir. Boynu döndürmek veya gözleri her yöne hareket ettirmek baş dönmesini engellemek için yardımcı olur. Ayakta durma veya yürüme egzersizleri yapabilirsiniz. Bununla birlikte, herhangi bir egzersiz rutine başlamadan önce doktorunuza danışmanız gerekir. Kulak enfeksiyonlarının erken tedavisine başvurmak ve enfeksiyon geçene kadar tedaviye devam etmek önemlidir. Solunum yolu enfeksiyonları ve grip gibi diğer durumlar da baş dönmesine neden olabilir ve bunları tedavi altına almak önemlidir. Bol miktarda su ve taze meyve suları gibi diğer sıvıları tüketmek yararlı olabilir. Bununla birlikte, kola ve şekerli asitli karbonatlı içeceklerden kaçının. Kan dolaşımını düzelten ve stabil hale getiren yararlı bir baş dönmesi tedavisi, tuz, sirke, hardal ve biberin bir karışımıdır. Malzemeleri eşit parçalara karıştırın ve bir bardak su ile tüketin. Limona tuz, biber ve su eklemek de baş dönmesini giderebilir. Elma sirkesi ve bal karışımı da baş dönmesini engeller.
Masaj Yaptırmak Baş dönmesini Giderir mi?
Vücuttaki gerginliği hafifletmek ve kan akışını artırmak için masaj terapisini tercih edebilirsiniz. Masaj tedavisinde lavanta gibi uçucu yağların kullanılması büyük yarar sağlamaktadır. Hint bektaşi üzümü, baş dönmesi için harika doğal bir çaredir. Hint bektaşi üzümü ve kişniş ve zencefil de baş dönmesini gidermek için yararlıdır. Ayrıca zencefil mide bulantısını da giderir. Baş dönmesi geldiğinde derin nefes almaya çalışın. Her nefes esnasında yavaşça teneffüs edin ve daha fazla hava alın. Bu sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur ve stresi hafifletir. Buzlu su da içmek vertigo atağını yönetebilir. Yeterli uyku uyumak da baş dönmesini engeller.
Baş dönmesi için diyet
Yemeklerinizi gün boyunca 3 öğünde değil 6 öğünde azar azar tüketebilirsiniz. Bu, sindirimin düzgün şekilde gerçekleşmesini sağlayacak ve gün boyunca size enerji sağlayacaktır. Karbonhidrat alımını azaltmak da baş dönmesi için iyidir. Demir eksikliği varsa yine baş dönmesi olur. Bu yüzden demir mineralince zengin bir diyet uygulamak yararlıdır. Vitamin eksikliği baş dönmesine neden olabilir. C vitamini almak faydalıdır. Öğünleri atlamamak düzenli beslenmek yeteri kadar su almak baş dönmesini engellemeye iyi gelir.