Bazal Metabolizma Hesaplama

Bazal Metabolizma Hesaplama, metabolizma hızı kalori yakımı ile ilgili en önemli değerlerden bir tanesidir. Metabolizmanızın çalışma potansiyeline göre kilo alımı veya kilo verimi ile ilgili tüm değerler açığa çıkar.

Kalori kavramı kapsamında kütlesel değerleri inceleyelim;

Dinlenme halindeyken vücut yapısının sarf ettiği enerjiye bazal metabolizma hızı adını vermekteyiz. Bu deyiş bir günlük harcanmakta olan kalori olarak da adlandırılabilir.

Tahmini enerji ihtiyacı olarak adlandırdığımız kavram ise bazal metabolizma hızına eş değer olarak bir günlük süre zarfı içerisinde harcanmakta olan enerji miktarını da ekleyerek bulduğumuz miktardır. Yiyeceklerden aldığımız kalori oranını da hesaplayarak TEİ değerlendirmesinde (tahmini enerji ihtiyacı) bulunuruz. TEİ’ den aldığımız kalori az ise kilo verir çok ise de kilo alırız. Eğer daha hassas bir çalışma yapıp yağ oranlarını da hesaba katmak istiyor isek o vakit yağ yakma hesap makinesi ile bulunduğumuz kilo ve kaloriye bağlı dengeler doğrultusunda bir hesaplama yaparak tahmini enerji kaybı ve egzersizlere bağlı olarak günlük aldığımız ve yaktığımız kaloriyi kontrol edebiliriz.

Beden kütle endeksi ise kg olarak vücudumuzun ağarlığını m cinsi ie boyun karesine bölünmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. BKİ kavramında göre kilolu, şişman, zayıf veya normal yapıda bir vücuda sahip olduğumuzu öğrenebiliriz. Beden kütle endeksi değerlerimiz de 18,5′ tan küçük isek normalin dışında zayıf, 18,5 ve 25 arası ise değerler sonucu normal, 25-30 arası ise kilolu , 30-35 arası isek 1. derece şişman, 35-40 arasında isek 2. derecede şişman, 40′ ın üzerinde sonuç elde ediyor isek o vakitte 3. derece şişman grubuna girmekteyiz.

Bazal metabolizma

Bazal Metabolizma Hesaplama

kalori alım hızında olduğu gibi bir çok nedene bağlı gelişim gösteren kavramlardan bir tanesidir. Yani kaloride olduğu gibi tek bir kavram üzerinden bazal metabolizmanın etkilendiğini söyleyemeyiz.

Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Yapılması Gerekenler

  • Uyku düzenini sağlayın ve iyi uyuyun
  • Aşırı yemek yemekten kaçının
  • Kafein içeren içeceklerden uzak durunuz
  • Kas kitlenizin artması için spora önem veriniz
  • Dengeli beslenmeye özen gösteriniz ( Tabiri caizse su içsem yarıyor. Ben gün içerisinde çok az yiyorum hatta bir çok öğünü de atlıyorum diyenlerdenseniz kilo almanız çok normal. Çünkü ara öğünleri atladığınız dan dolayı bir sonraki öğünlerde farkında olmadan daha fazla yemek tüketmektesiniz. Buda size eksi kalori olarak geri dönüş sağlamakta.)
  • İndeksli gıdalardan ve kan şekerini yükselten gıdalardan uzak durmalısınız
  • Alkolü azaltmalısınız
  • Brokoli, badem, süt, yoğurt, peynir, kabak gibi besinler tüketerek yeteri düzeyde kalsiyum almaya özen gösterin
Bazal Metabolizma Hesaplama

Sık Sık Yemek Metabolizmaya Etki Eder mi

Evet metabolizma yapınız az az ve sık sık besin tükettiğinizde hızlanmaktadır. gıdalar olarak örneklendirecek olursak acı biber, hardal ve benzeri grupta yer alan baharatlar metabolizmayı hızlandırır. Protein içeren gıdalar ise daha çok tok tutmaktadır. Buna yumurtayı örnek verebiliriz. Bunun yanı sıra aşırıya kaçmadığınız sürece kafein de metabolizmayı hızlandırmaktadır. Yeşil elma tüketimi de metabolizmamızı oldukça etkileyen besin maddelerinden bir tanesidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı