Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebekler en erken ne zaman diş çıkarır ?

Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır? işte cevabı. Bebekler genellikle 6 ve 7. Aylardan itibaren diş çıkarmaya başlarlar. Yine de bu süreç değişmektedir. Bazı bebekler daha geç diş çıkarırken bazıları da daha erken diş çıkarabilirler. Bu kalıtsal özelliklere bağlı olduğu gibi annenin hamileliği boyunca beslenmesine de bağlıdır.Bebekleriniz doğduktan sonra emme süreci boyunca gaz çıkarmalarına ait sıkıntılarını tam yenmeye başladığı vakit çoğunlukla başlayan diş belirtileri bu defa da bebeğinizi ağlatabilecek bir başka faktör olacaktır. Diş çıkarma oldukça ağrılı bir süreç olmasına rağmen yine de minik bebeklerimiz bu süreci metanetle atlatırlar. Bebeklerin ağrı eşiklerinin yüksek olması bu kadar bir acıya tahammül edebilmelerini olanaklı kılmaktadır. Diş çıkarma döneminde belki biraz ağlayacak ve huysuz davranacaklardır ancak çektikleri acıyı göz ardı etmeden sabırla davranmaya özen göstermeliyiz.

Diş Çıkarma Belirtileri

Bebekler en erken ne zaman diş çıkarır ? Diş belirtileri bebeklerin salya çıkarmaları ve huzursuzluk krizleriyle kendini gösterir. İlk yılını tamamlayan her bebekte genellikle 8 adet süt dişi çıkmış olur. Diğer dişler ise zamana yayılarak çıkmaya devam edecektir. Bebeklerde genellikle üç yıl sonra 16-20 tane dişin çıkmış olması beklenmektedir. Kalıtsal özellikler ile geç çıkma belirtisi gösteren dişlerin diğer nedeni de D vitamini eksikliği olabilmektedir. Raşitizm kemiklerde kusura yol açabileceği gibi bebeklerin dişlerin çıkmasının gecikmesine de neden olan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle bebeklerin doktor takipleri oldukça önemlidir.  Kimi bebeklerin dişlerinin çok erken diş çıkardığı da görülür. Bebeklerde erken diş çıkarma bir rahatsızlık değildir. Çoğunlukla kalıtsal bir faktördür. Yani endişe etmeyi gerektirecek bir durum değildir.

Her bebekte diş çıkarma belirtileri farklılıklar gösterdiği gibi her bebeğin de bu belirtilere gösterdikleri tepkiler farklı farklıdır. Bazı bebeklerin hiç sıkıntı yaşamadan bu süreci atlattıkları görülürken bazılarının aylar boyunca ağlama krizleri halinde bu süreci geçirdikleri gözlemlenir. Bize düşen sabırlı olmaktır.

Diş Çıkarma Döneminde Bebeklerinizi Rahatlatın

Bebeğiniz doğduktan sonra bebeklerde diş ne zaman çıkar diye merak edersiniz. Genellikle diş çıkarma öncesindeki 2-3 ay öncesinde sızlanmalar ve huzursuzluklar başlar, bebeğin ağzında sulanmalar fazla tükürük birikmesi ile diş çıkarma sürecinin yaklaştığını anlayabilirsiniz. Yanaklarında çene bölgesindeki kızarıklıklar, salyaların giderek artması, diş etlerinin hassasiyeti ve kaşınması, her şeyi ağzına almak istemesi gibi belirtiler de diğer diş çıkarma belirtilerindendir. Bu belirtileri takip ederek bebeğinizin diş çıkarmaya başladığının farkında olmanız ve bir takım önlemler almamız gerekiyor.

Diş çıkarmayı destekleyici şeyler neler?

Bebeğiniz diş çıkarmaya başladığında hem huysuzluğunu gidermek için hem de ona yardımcı olabilmek için küçük şeyler yapabilirsiniz. Bu küçük şeyler ise;

Kızarıklığı azaltmak için ıslanan bölgeyi kuru tutmaya özen göstermeli‚ nemlendirici bebek losyonları sürülmelidir. Aynı zamanda‚ aşırı tükürük salgılanmasından dolayı öksürük oluşabilir.

Diş çıkan yerde bazen hafif kanamalar olabilir, mavimsi bir leke olarak kendini gösteren bu kanama önemli bir sorun değildir. İsmi hemotomdur ve kendiliğinden geçen bir durumdur. Soğuk kompres yaparak ağrıyı azaltmanız mümkün olur.

Bebekler özellikle azı dişlerini çıkarırlarken ellerini kulaklarına alarak kulaklarını çekiştirme hareketi yaparlar. Bebeğinizin yanaklarına ve kulaklarına yapacağınız minik dokunuşlarla uygulayacağınız masaj hoşlarına gidecektir ve onları rahatlatacaktır.

Bebekler diş çıkarırlarken ateşleri yükselebilir ya da ishal gibi belirtiler de olabilir. Genel olarak bu durumlar olağan karşılanmakta ise de; bu tür rahatsızlıklar varsa mutlaka doktorunuza danışmanız gereklidir. Çünkü bu belirtiler sadece diş çıkarma belirtisi olmayabilir. Diş çıkardığını düşünerek ihmal etmemeye dikkat edin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı