Beyin Ölümü Gerçekleşen Hasta Kaç Gün Yaşar?

Beyin Ölümü Gerçekleşen Hasta Kaç Gün Yaşar?

Hastanın yalnızca kalbinin attığı Beyin Ölümü Gerçekleşen Hasta Kaç Gün Yaşar? diye sorarsak, bunun tüm beyin ve beyin sapı fonksiyonlarının geri dönüşsüz olarak kaybedilmesi olarak açıklayabiliriz. Beyin ölümünde yalnızca hastadan kalp ve nabız atımları alınabilir. Hasta makinaya bağlanır ve hiçbir yaşam belirtisi olmaz. Solunum bitkisel hayatta devam eder. Makinanın fişi çekilinceye kadar hasta yaşamaya devam edebilir. Bu süre bazen çok uzun da olabilir, çok kısa da olabilir. Dolayısıyla beyin ölümü gerçekleşen hasta kaç gün yaşar? beyin ölümü gerçekleşen hasta ne kadar yaşar? sorusuna kesin ve net bir cevap vermek mümkün değildir.

Beyin Ölümü Nasıl Gerçekleşir?

Kafa içerisindeki damar patolojileriyle, damar yumağının patlamasıyla, beyne giden kanın birden kesilmesiyle ya da bir kaza sonucu beyin ölümü oluşabilir. Burada gerçekleşen beyin ölümü nedir? dersek, beynin tamamen fonksiyonlarını kaybetmesi diyebiliriz. Çünkü beyin ve beyin sapı fonksiyonlarını yerine getiremediği için, beyin dokularında hiçbir canlılık yoktur. Beynin fonksiyonunu gösteren reflekslere bakıldığında, beyin ölümünün gerçekleşip gerçekleşmediği anlaşılabilir. Göze bir şey dokunduğunda gözün kırpılması, kulağa bir şey sokulduğunda kişinin reaksiyon vermesi, ayakaltı uyarıldığında ayağın çekilmesi, birer reflekstir. Bu refleksler, sinir ağının çalıştığını göstermektedir. Bu reflekslerden hiçbiri yoksa sinir ağı çalışmıyor demektir. Beyin santralinde artık hiçbir aktivite gerçekleşmemektedir. Bu, beyin ölümünün gerçekleştiğini açıklayan bir bulgudur. Elektroansefalografi denilen işlem gerçekleştiğinde, herhangi bir aktivite görüntülenmemektedir.

Beyin Ölümü İle Bitkisel Hayat Arasındaki Fark Nedir?

Çoğu zaman beyin ölümü ile bitkisel hayat durumu karıştırılmaktadır. Beyin ölümü, beynin fonksiyonları yerine getirememesi iken; bitkisel hayat, beynin üst merkezi, yani düşünme, bilinç ve hareket etme merkezinin hasarıyla oluşan bir tablodur. Hasta bitkisel hayatta solunumunu kendisi yerine getirebilmektedir. İç organları çalışır haldedir. Bilinçsiz olarak gözünü bile açabilir. Sadece hareket edemez. Ancak bitkisel hayattaki hastalarda milyonda bir bile olsa, hastanın geri dönme olasılığı vardır. Haberlerde gördüğümüz uzun yıllar bitkisel hayatta kaldıktan sonra hayata döndü haberleri de bu durumlara örnektir. Fakat beyin ölümü gerçekleştiyse; beyin ölümünde geri dönüş söz konusu değildir.

Beyin ölümü gerçekleşen hasta ne kadar yaşar?

Hatta bu durumda tahminen bile beyin ölümü gerçekleşen hasta kaç gün yaşar? beyin ölümü gerçekleşen hasta ne kadar yaşar? bilinemez. Hasta makinaya bağlıdır ve bağlı olduğu makineler sayesinde solunum ve diğer fonksiyonları hayatta tutulur. Türkiye’deki yasalar, ailenin izni olmadan makinanın fişinin çekilmesine izin vermemektedir. Bu durumda ya ailenin rızası ile makinanın fişi çekilir veya beyin ölümü gerçekleşen kişinin yaşamının makineye bağlı olarak yaşayacağı süreç beklenir. Herhangi bir rahatsızlığının bulunmaması, beyin ölümü gerçekleşen kişilerin yaşama süresini etkileyebilir. Beyin ölümü gerçekleşenler ya da bitkisel hayata girenler, yoğun bakım servislerinde tedavi görmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı