Bir Ayva Kaç Kalori?

Gülgiller ailesinden olan ayva, tüylü kabuklarıyla dikkat çekmektedir. Beyaz veya pembe, iri çiçekleri bulunan ağaçta yetişir. Ayvanın birden fazla faydası bulunmaktadır. Bin metreye kadar ulaşan yüksekliğiyle, her ortamda yetişme özelliği taşır. Ayva yetiştirme konusunda Türkiye, birinci sırada yer alır. Yararları ile popüler olan ayva, Avrupa ülkelerinde de yaygınca yetiştirilmekte. Türkiye’yi İran ve Çin takip ediyor. Soğuk havaya karşın dayanıklıdır. Ancak ılık, sıcak kumlar içerisinde daha verimli yetişmekte. Ayva, kendi içerisinde birçok çeşide sahiptir. Limon, ayıboğan ve misket ayvaları en fazla yetiştirilmekte olan ayvalardır. Ayvanın, Hazar Denizi’nin yakını, İran temel vatanı şeklinde tanımlanması mümkündür. Ayva meyvesi, dünya çapında çok tüketilen meyve arasında bulunur. Ayva ağacının yaprakları, kozmetik ve boya alanında da kullanılıyor.

Ayvanın Ayrıntıları

Oldukça eski geçmişe dayanan ayva, en çok tüketilen meyvedir. Bununla beraber çok sevildiğini söylemek de mümkün. Ayvanın geçmişi ise yaklaşık olarak dört bin yıl evveline dayanıyor. Yararlarıyla, gelişmekte olan çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayvanın kullanım sahasının geniş olması, Romalılar tarafından farklı şekilde kullanılmıştır. Yapısı itibariyle, sert meyve olsa, yetiştiği iklime nazaran yumuşak olabilir.

Ayvaların Türleri

Ayva, yöresel olarak türlülük açısından fazla türe sahip meyvedir. Limon, ayıboğan, misket ayvası en fazla bilinen türdür. Ege Bölgesi ayva yetiştirme konusunda ilk sıradadır. Ülkemizdeyse en fazla yetiştirilen 3 tane ayva türü bulunur. Bunlar ise; limon, ekmek, eşme çeşitleridir. Eşme türü Marmara Bölgesi’nde yetişir. Mayhoş ve sulu lezzetiyle Türkiye’de en fazla rastlanılan ayva türüdür. Ekmek ayvası ise, oldukça fazla yetiştirilen bir ayva türüdür. Limon ayvası, görünümünün limona benzemesinden ötürü adlandırılmıştır. Mayhoş bir tada sahiptir. Bununla beraber son zamanlarda çok fazla yetiştirilmeye başlanmıştır.

Ayvaların Özellikleri

Ayvanın yiyecek şeklinde değişik olarak değerlendirilen bir meyve olduğu söylenebilir. Bununla birlikte, çekirdek kısmı, yaprağı da oldukça önem taşıyan meyvedir. Ayvanın içeriği oldukça zengindir. Bunlar ise; C vitamini, demir, bakır ve potasyumdur. Bunlar insan bağışıklığı adına oldukça önemli vitaminlerdir. Direkt olarak meyve şeklinde tüketildiği zaman da inanılmaz faydaları vardır. Ayva aynı zamanda ilaç yapımı alanında da kullanılmakta.

Ayvanın Yararları 

Ayva meyvesi, çocuklarının sağlıklı gelişmesini isteyen her birey tarafından alınmalıdır. Ayvanın çocuk gelişimine oldukça büyük faydası bulunur. Ayva, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin içeriği sahiptir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan ayva, ishali kesen özelliğe de sahip. Yetişkin ve çocuklar bu meyveyi güvenle tüketebilir. Ayvanın sindirim mekanizmasına olumlu tesirleri bulunur.

Şişkinlik ve hazımsızlığa benzer mide problemlerini iyileştiren yarara sahiptir. Ayvanın, kanı temizliyor olması, cildin güzelleşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kolesterolü düşüren etkiye sahiptir. Bunun yanında sayılamayacak kadar faydası bulunur. Başka şekilde ayvanın çekirdekleri su içinde bekletildiği zaman jelimsi kıvam alır. Ayva çekirdeğinden sağlanan jel, öksürük, cilt problemleri gibi problemlere iyi gelir. Senenin önemli kısmında bulunması kesin olan ayvanın her türünden faydalanılabilir. Tatlı, marmelat, reçel gibi konularda ayvalardan faydalanmak mümkündür.

Ayvanın Kalorisi

Ayva, faydalarının birden fazla olmasıyla beraber oldukça düşük kaloriye sahiptir. Bir adet ayvanın kalorisi yalnızca 60 kaloridir.. Hem sağlığa faydalı olması hem de kalorisinin düşük olması bireyler adına olumludur. Diyet yapan birçok birey ayva meyvesinden faydalanarak, diyetlerine destek olabilir. Ayvanın her türlü gelişime destek olması kadar zayıflamak içinde faydası vardır. Bu yüzden diyet uygulayan bireyler meyvelerden ayvayı eksik etmemelidir. Ayva tüketen bireyler tok kalmakla beraber, sağlıklarına olumlu yönde yaklaşmaktadır. İşlenen ayvanın kalorisi daha fazla olabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı