Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer?
Boğaz ağrınız olduysa, bunun eğlenceli olmadığını bilirsiniz. Acı vericidir ve yutulduğunda daha da acıtıyor. Ve bir haftadan daha uzun sürdüğünde, boğaz ağrısı olabilir ve bir doktora görünme zamanı gelmiştir.
Boğaz Ağrısı Çeşitleri
Boğaz ağrısının iki çeşidi vardır: viral ve bakteriyel. Boğaz ağrısının en yaygın nedenlerinden biri, grip veya soğuk algınlığı gibi viral bir enfeksiyondur ve genellikle kendiliğinden geçer. Genellikle ateş, baş ağrısı, karın ağrısı veya kızarıklıkla birlikte görülen boğaz ağrısı, bakteriyel strep boğazını (streptokok enfeksiyonu) gösterebilir ve komplikasyonları önlemek için antibiyotikler ile tedavi edilir.
Boğaz Ağrısına Neden Olan Yaygın Enfeksiyonlar
Virüsler hem yetişkinlerde hem de çocuklarda birçok boğaz ağrısına neden olur. Burun akıntısı, öksürük ve ses kısıklığı genellikle viral enfeksiyonlardır. Antibiyotiklerin viral enfeksiyonlar üzerinde hiçbir etkisi yoktur, ancak doktorunuz ağrıyı hafifletmek için reçetesiz satılan asetaminofen veya ibuprofen ve boğaz pastilleri önerebilir.
Boğaz ağrısına neden olan yaygın enfeksiyonlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka belirti ve semptomlara neden olabilir;
- Ateş
- Baş ağrısı
- Öksürük
- Vücut ağrıları
- Burun akması
- Hapşırma
- Mide bulantısı ya da kusma
Ne Zaman Doktor Gidilmeli?
Belirli semptomlar ortaya çıktığında bir doktora görünme zamanıdır.
Çocuklarda
Uzmanlara göre, belirtiler geçmezse çocuğunuzu doktora götürmelisiniz. Ayrıca, çocuğunuzda yutma güçlüğü ya da yutma güçlüğü ya da olağandışı salya akması gibi şiddetli belirtiler varsa, bu da yutma yetersizliğine işaret edebilir.
Yetişkinlerde
Uzmanlara göre, boğaz ağrınız varsa ve aşağıdaki ilişkili durumlardan herhangi biri varsa doktorunuzu görmelisiniz;
- Şiddetli veya bir haftadan uzun süren boğaz ağrısı
- Yutma güçlüğü
- Nefes almada güçlük
- Ağzınızı açmada zorluk
- Eklem ağrısı
- Kulak ağrısı
- 38,3 C yüksek ateş
- Tükürükte veya balgamda kan
- Sık tekrarlayan boğaz ağrıları
- Boynunda bir yumru
- İki haftadan fazla süren ses kısıklığı
Boğaz Ağrısı Tedavisi
Boğaz ağrısı için, asetaminofen (Tylenol) veya diğer hafif ağrı kesiciler ağrıyı ve ateşi hafifletebilir. Bunlar mümkün olan en kısa süre kullanılmalı ve yan etkilerden kaçınmak için etiket talimatlarına uyulmalıdır. Çocuklar için, bebekler veya çocuklar (Tylenol, Infant’s Feverall) veya ibuprofen (Pediatric Advil, Motrin Infant) için tasarlanmış reçetesiz ağrı kesici ilaçlar semptomları hafifletebilir.
Boğaz ağrısı için doktorunuz antibiyotik yazacaktır. Semptomlar geçse bile, antibiyotiklerin tam kürünü reçete edildiği şekilde almak önemlidir. Tüm ilaçları belirtilen şekilde almamak, enfeksiyonun kötüleşmesine veya vücudun diğer bölgelerine yayılmasına neden olabilir. Strep boğazını tedavi etmek için tam antibiyotik kürünü tamamlamamak, bir çocuğun romatizmal ateş veya ciddi böbrek iltihabı riskini artırabilir. Antibiyotiklere başladıktan 24 saat sonrasına kadar evde kalın. Gücünüzü yeniden kazanmak için ekstra bir güne ihtiyacınız olabilir!