Brokolinin Faydaları
Brokolinin Faydaları, Brokolinin faydaları oldukça fazladır ve herkes tarafından tüketilmesi gereken bir besindir. Brokolinin faydasını bilmeli ve her zaman tüketmelisiniz.
Brokolinin görünüşü aynı karnabahara benzer ancak karnabaharın beyaz olan kısmı yeşil renktedir.
Ülkemizde karnabahar çok tüketilirken brokoli tüketimi oldukça azdır. Brokolinin faydalarını okuduktan sonra brokoliyi daha çok tüketmeye çalışacağınızı umuyoruz. Brokolinin içerisinde bulunan vitaminler A,B,E ve K vitamini ve C vitaminleri ile çinko,potasyum kalsiyum, folik asit, fosfor, magnezyum, ve demir gibi minerallerde vardır.
Brokoli Kaç Kalori
100 gr brokoli 27 kcal kaloridir.
Brokolinin Besin Değerleri
Karbonhidrat 2.51(g), Protein 3.3(g), Yağ 0.2(g), Lif 3(g), Sodyum 18(mg), Potasyum 373(mg), Kalsiyum 105(mg), Vitamin A 143(mg), Vitamin C 115(mg), Demir 1.3(mg).
Brokolinin Faydaları
Şifa kaynağı olan brokoliyi çiğ olarak ta, pişmiş olarak ta tüketebilirsiniz. Bu şifası bol sebzeyi pişmiş farklı yemeklerin içine ekleyerek brokolinin faydalarından daha fazla faydalanmanız mümkün. Çorbalar da, yemekler de börek ve salatalarda kullanabilirsiniz. Brokoli tüketerek gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarından korunabilirsiniz. Brokoli kalp sağlığı için de oldukça faydalı olan bir besindir. Brokoli kan dolaşımınızı düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Diyabet hastaları içinde tüketilmesi oldukça uygundur. Brokoli cinsel gücün artmasına da fayda sağlar.
Brokoli tüketerek kolestrolü de dengede olmasını sağlaya bilirsiniz. Kan akışını düzenler.
Göz rahatsızlıklarından olan katarakt için önleyici özelliktedir. Kansızlığı giderir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
Alzheimer hastalığını önler. Kemik erimesine karşı koruma sağlar. Üreme sistemini geliştirir. Doğurganlığı arttır.
Brokoli Suyunun Faydaları
Brokoliyi suyunu sıkarak ta tüketebilirsiniz. Sade olarak brokoli suyu tüketmekte zorlanırsanız farklı meyve suları ilave ederek lezzetini arttırabilirsiniz.
Brokoli tüketerek vücudunuzu zararlı maddelerden arındırabilirsiniz. Daha genç kalmanızı sağlayarak cildinizin erken yaşlanmasını geciktirir. Cildinizin daha genç ve daha güzel olmasına yardımcı olmaktadır. Brokolinin kanser önleyici bir özelliği de bulunmaktadır.
Brokolinin Zararları
Brokoli sağlık açısından oldukça faydalı bir besindir. Ancak tabi ki her şeyi fazla tüketmek zararlı olabilir. Brokolinin fazla tüketiminin iyot emiliminin artmasına neden olmaktadır.
Brokoli Nasıl Tüketilebilir
Brokoliyi sebze yemeklerinde, salatalarda veya turşusu yapımında bile kullanabilir,sağlıklı özelliğinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca brokoliyi et yemeklerinde kullanmanız daha faydalı olmasını sağlamaktadır.
Brokoli için tavsiye edilen pişirme yöntemi ise, buharda pişirilmesi olmaktadır. Bu brokolinin besleyici faydalarının etkisi daha iyi korunmuş olur. Ayrıca, kısa süreli ve uzun süreli buhardan daha sağlam ve daha canlı yeşil renkler elde edebilirsiniz. Kısa süreli 5 dakika süreyi, uzun süre ise 15-20 dakika pişirme süresini ifade eder.
Buharda pişirme ile ilgili olarak yapılan araştırmalar sonucunda pişire süresine bağlantılı olarak besin değerlerinde gözle görülür farklar ortaya çıkmaktadır. Brokolinin içerisinde bulunan birçok besin maddesi, toplam buharlama süresine oldukça duyarlıdır ve genel bir kural olarak, tüm çalışmalar, toplam buharlama süresinin nispeten kısa tutulması gerektiği olmuştur.
Brokolinin buharda pişirilmesi için önerilen süre 5 dakikadır.
Organik olarak yetiştirilen brokoli ile brokoli çiçeklerinin koyu yeşil rengi ile karotenoid içeriği arasında bir ilişki bulunmaktadır. Yani brokolinin rengi ne kadar koyu ise karotenoid sayısı o kadar fazladır. Brokoli seçerken daha koyu olduklarına ve daha canlı göründüklerine önem vermelisiniz.
Brokoliyi pişirirken fazla pişirmemeye dikkat etmelisiniz. Fazla pişirildiğinde formu daha yumuşamsı hale geldiği gibi içerisinde bulunan vitamin ve minerallerde kayıplara neden olabilir.
Brokoliyi pişirmeden önce 4 dakika kadar buharda bekletmeniz önerilmektedir.