Buzullar Ne Zaman Eridi? Kaç Gün Oldu?

Dünyanın ağırlıklı olarak buzulların bulunduğu kuzey kutbunda buzulların erimesi hissedilir noktaya geldiği açıklandı. Güney yarım kürede de bulunan buzullar aynı hızda eriyerek alarm seviyesine kadar geldiği uzmanlar tarafından açıklanıyor.

Uzmanların yapmış oldukları açıklamalar ile buzulların erimeleri özellikle 1992 ile 2017 yılları arasında en hızlı boyuta ulaştığı ve bu yıllar arasında tam olarak 3 trilyon ton buzulun eriyerek denizlere karıştığı bildirildi. Özellikle buzulların erimesine neden olan etkenlerin başında küresel ısınma gibi çağın en çok tedirgin eden konusu geliyor.

Küresel ısınma ozon tabakasının yırtılması ve yırtılmanın yıldan yıla büyümesi nedeni ile güneşten gelen ışınların süzme görevinin görülememesi ve güneş ışınlarının ortaya çıkardığı sıcaklığın dünyada ozon tabakasının olmamasına veya da iyice incelmesine bağlı olarak daha fazla hissedilmesine bağlanıyor. Ozon tabakasının günden güne incelmesi ve belirli noktalarda yırtılması yeryüzündeki bir takım doğal olmayan etkenlerden dolayı kaynaklanıyor.

Buzulların Erimesi Bölgelere Göre Değişiyor

Dünyaca bilinen birçok bilimsel araştırma kurulu bünyesinde bulundurduğu bilim adamlarının araştırmaları neticesinde buzulların erime oranlarını gözler önüne sererek durumun bilindiğinden çok daha vahim olduğunu gözler önüne seriyor.

Bu bilimsel kuruluşların yapmış oldukları araştırmaya göre buzulların erime hızının bu şekilde devam etmesi halinde dünyanın birçok kara parçasının yakın bir gelecekte sular altında kalacağı yönünde fikir bildiriliyor. Bu tedirgin eden durumun bertaraf edilmesi için ise ozon tabakasının iyileştirilmesi ve küresel ısınmaya karşı çeşitli önlemler alınması gerektiği bildiriliyor.

Özellikle Antarktika bölgesinde yapılan araştırmalarda buzulların erimesine bağlı olarak o bölgeye has hayvanlarında küresel ısınmaya bağlı olarak öldükleri bildiriliyor. Özellikle Antarktika bölgesinde buz dağları denilen büyük buz kütlelerinden büyük parçaların ana kütleden koparak suya karıştığı ve buz heyelanlarının meydana geldiği açıklanıyor.

Özellikle Antarktika bölgesinde 1992 ile 2011 yılları arasında tam olarak 84 milyar ton buzulun eridiği ve denizler ile okyanuslara karıştığı bildirildi. Özellikle yapılan açıklamalarda deniz seviyesinin altında bulunan Hollanda’nın yakın bir gelecekte tamamen buzul erimesine bağlı olarak sular altında kalabileceği tehlikesi ile baş başa kaldığı bildiriliyor.

Özellikle Antarktika bölgesinde eriyen buzullarının miktarının yıldan yıla arttığı 2012 ile 2017 yılları arasında ise eriyen buzulların miktarının 241 milyar ton olduğu açıklandı

Eriyen Buzulların Etkisi

Bilim adamlarının yapmış oldukları açıklamalara göre eriyen buzulların dünya yaşamını olumsuz yönde etkilediği yönünde. Dünya okyanuslarının seviyesinin günden güne artması deniz yoğunluğunun bu artışa göre artış göstermesi deniz canlılarının bir kısmının ölmesine ve farklı deniz canlılarının ortaya çıkmasına neden oldu açıklanıyor.

Aynı zamanda doğal eko sistemin bozulduğu ve türler arasındaki uyumun yavaş yavaş buzulların erimesine bağlı olarak değiştiği de açıklanan bilgiler arasında yer alıyor. Bilim adamları bu durum hakkında çeşitli önlemler alınabileceğini ancak tehlikenin beklenenden daha hızlı ilerlediği yönünde görüş birliğine varıyorlar.

Buzulların Erimesini Önlemek İçin Alınan Önlemler

Bilim adamları geçmiş yıllardan günümüze kadar hızlanarak gelen buzul erime tehlikesine karşı birtakım önlemlerin alınabileceğini ancak alınacak olan bu önlemlerin küresel anlamda tüm ülkelerin uyması gerektiğini belirtiyorlar. Bu nedenle tüm dünya genelinde bilimsel konferanslar ile bu yöntemlerin tanıtılması ve bu yöntemlerin uygulanabilmesi için gerekli fizibilite şartlarının oluşturulması için bir takım mali konuların görüşüldüğü açıklanıyor.

Özellikle küresel ısınma karşısında alınacak önlemlerde kozmetik ürünlerin sınırlandırılması, kimyasal bir takım işlemlerden uzak durulması, çevre ve deniz kirliliğinin en az seviyeye indirilmesi gibi konular en basit uygulanması gereken konular arasında yer aldığı bilim insanları tarafından belirtiliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı