Çanakkale Savaşı Ne Zaman Oldu?

Çanakkale savaşı ne zaman oldu bununla ilgili gerekli tüm bilgileri yazımızda bulacaksınız. Osmanlı İmparatorluğu Ordusu ile İtilaf devletleri arasında gerçekleşen deniz ve kara savaşı olup 1915- 1916 yıllarında gerçekleşmiştir. Savaşın amacı İtilaf devletlerinin İstanbul ve Çanakkale’yi alıp boğazları kontrol etmektir. Savaş İtilaf devletlerinin sıcak sulara inme projesi olarak gösterilir. Çanakkale Savaşı Kaç Gün Sürdü ? Yazımızın devamında ayrıntılı olarak da değineceğimiz gibi yaklaşık 360 gün sürmüştür.

Çanakkale savaşı tarihi

Çanakkale savaşı her iki taraf içinde büyük kayıpların yaşadığı ancak Türklerin ‘’ Çanakkale Geçilmez ‘’ sözünü tüm dünyaya haykırarak yüzlerce yıl dillere destan olacak bir sonuçla bittiğini söyleyebiliriz. Almanya’ nın Rusya’ ya savaş ilan etmesi ile Ağustos 1914’ te Osmanlı’ nın Almanya ile ittifak etmesi Osmanlı İmparatorluğunu doğrudan savaşın bir tarafı yapmıştır. Enver paşanın savaşa girmeyi istememesine karşın Almanya’ nın ısrarla onların yanında savaşmamızı istemesi, Bileşik Krallığı Eylül 1914 de Çanakkale Boğazına donanma gönderip İstanbullu işgal etmesi savaş ortamını kızıştırmış ve Türklerin doğrudan savaşın bir tarafı olmasını sağlamıştır. Bu nedenle de kaçınılmaz olan savaş başlamıştır.

Çanakkale Savaşı Kaç Gün Önce Oldu ?

Çanakkale savaşı hakkında bilgi

Çanakkale savaşında hangi cephelerde kimler savaştı ?

Çanakkale Savaşı Hangi Ülkeler Arasında Oldu ?

Tarihimizdeki en şanlı zaferlerimizden biri olan Çanakkale Zaferi işte böyle başladı. Çanakkale savaşında Sahil topçu bataryalarını ele geçirmek isteyen İtilaf devletleri İngiliz ve Fransız askerlerini Nisan 1915’ de Gelibolu Yarım adası güneyinde yer alan 5 farklı noktaya çıkarma yapması ile başlamıştır. Seddülbahir ce Arıburnu sahillerinde birleşen köprü oluşturan İtilaf Devletleri askerleri Osmanlı askerlerinin inatçı akınları taarruzları ve savunmaları neticesinde Gelibolu’da başarılı olmasını sağlamıştır. Birinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen Çanakkale Savaşında İngilizlere karşı alınan zaferde Albay Mustafa Kemal’ in başarısı Türk ordusuna daha fazla cesaret vermiştir. Bu gelişmeler sonrasında İtilaf devletleri, İngiliz, Fransız ve Anzak askerlerini Gelibolu’ dan Aralık 1915’ de geri çekmiştir.  Çanakkale savaşını tetikleyen unsurlar daha öncesinde yaşanan 1. Dünya savaşı olmuştur. Goeben ve Breslau hareketi, yapılan ablukara ve Yavuz ve Midilli olayları Çanakkale Savaşına damga vuran stratejik hamle ve noktalardır. Kirte çıkarmaları, Zığındere Muharebesi, Anafartalar Cephesi ve sonrasında tahliyeler savaşın an ve an seyrini değiştiren olaylardır.

Çanakkale savaşı kaç gün sürdü

Çanakkale savaşı toplamda 360 güne yakın sürmüştür. Bu süre zarfında her iki taraftan 500 bin insan ölmüştür. Türkler 300 binden fazla şehit vermiştir. Bugün dahi Çanakkaleye gittiğinizde her toprakta bir kemik bir mermi ve kurşun izlerine rastlayabilirsiniz. Çanakkale Savaşı Türkler için bir Çanakkale Destanına dönüşmüştür. Etin kemiğin zırh olup düşman askerlerinin taarruzlarına karşı önlem olduğu, insanların ölmek için adeta kıyasıya birbiri ile yarıştığı bir savaştır Çanakkale, düşman ordularının denize döküldüğü, düşman komutanlarının övgüyle Türklerden bahsettiği Çanakkale Savaşı, ayrıca yabancı albay ve generallerin askerlerin dışında gördük dedikleri sarıklı cübbeli, atlı süvarilerinde de bir sır perdesi olarak savaşın içinde eyer aldığı gizemler dolusu bir olaydır. Çanakkale Savaşı sonrasında yeni bir lider ve kahramanın doğduğu, Türklerin yıllar sonra savaş kazanarak özgüven kazandığı ve yeni bir oluşum ve teşkilatlanmanın başladığı bir dönüm noktasıdır. Halen her yıl savaşın yıl dönümünde hem ülkemizden hem de savaşın tarafı olan ülkelerden pek çok insan Çanakkale’ye gelerek savaş bölgesini ziyaret etmektedir.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. 1914 te ne zaman istanbullu (İstanbul’u diye yazılır) birleşik krallığı (yani İngilizler 1914 te istanbul’u mu işgal etmiş?) işgal etmiş? 1.dünya savaşı sonrası işgal edildi diye biliyoruz.gerçi siz kıçınızdan tarih yazmaya alışıksınız.o sarıklılar acaba niye balkan savaşlarında ortaya çıkmadı deniz kenarında yaşamayı mı seviyorlarmış?Gerçi günümüzün evliyası kıyılarda yaşar yobazların kıyılara girmesine karşı koyar bilmem anlata bildim miiiiiii????????Önce dil öğren git osmanlıca(arapça-farsça kelime gruplarını öğren 5 yılını ver) sonra ingilizce -fransızca italyanca öğren belgeleri oku anla.nereden buluyorsunuz hangi tımarhane kaçkınının yazdıklarını burda paylaşıyorsunuz verin kaynağını millet bilsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı