Cenaze Kaç Gün İçinde Defnedilmeli?

Cenaze defni, dinimizde önemli bir konudur. Cenazenin ölümünden defnine kadar olan kısma techiz denilmektedir. Cenaze işlerinde acele etmek gerekir. Müstahak olan acele cenaze işlemleri, dinimizin en önemli konuları içerisinde yer alır. Cenazenin bekletilmesi hoş karşılanmamaktadır. İnsan bedeni öldüğü zaman kokmaya başlar. Bu durumda birçok hastalık meydana gelebilir. Bu nedenle cenazeyle ilgili konularda acele etmek gereklidir.

Ölen kişi öncelikle yıkanır. Gasilhanede gerçekleştirilen bu yıkama işleminde bazı kurallar vardır. Yıkama işleminden sonra kefenleme yapılır. Kefenleme işleminden sonra tabuta yerleştirilir. Günümüzde tabutlar kapatılmaktadır. Ancak dinimizde aslen tabutun kapağı açık olur. Günümüzde ise kapaklı tabutlar kullanılmaya başlandı.

Tabut işlemlerinin ardından cenaze namazı kılınır. Bu namaz iki rekattır ve secdesiz kılınır. Cenaze namazını bayanlar kılmaz. Erkeklere has bir namazdır. Namazdan sonra cenaze mezarlığa taşınır. Mevta omuzlarda taşınır. Müslümanlar Müslüman mezarlığına defnedilir. Ülkemizde Hristiyanlar için ayrı mezarlık alanları bulunuyor.

Cenazenin Gömülmesinde Acele Etmek

Dinimizde ölen kişinin acilen gömülmesi müstahaktır. Dinimizde esasen cenaze işleminin geciktirilmesi hoş karşılanmamıştır. Peygamberimiz (sav) cenazenin en kısa zamanda gömülmesini emretmiştir. Tirmizi’de geçen hadiste Peygamberimiz ‘cenazeyi gömmekte acele ediniz’ buyurmuştur.

Buhari Cenaiz bölümünde geçen bir hadis-i şerifte ‘ cenazeyi gömmekte acele ediniz. Ölen kişi iyi biriyse onu bir an evvel mükafata kavuşturmuş olursunuz. Kötü biriyse bir an önce omuzdan atmış olursunuz.’ buyurmaktadır.

Zorunlu durumlarda cenazenin beklemesinde ise bir sorun yoktur. Cenazenin resmi işlemlerinin tamamlanmamış olması bekletilme nedenleri arasındadır. Ölüm nedeninin cinayet olması ve bu nedenle araştırma yapılması da bekletilme sebebidir. Bu gibi nedenlerde dolayı cenaze bekletilebilir.

Morgda Cenaze Bekletmek

Dinimizde morgda cenaze bekletmek problem meydana getirmektedir. Böyle bir uygulama yoktur. Cenazenin buzlukta günlerce bekletilmesi fıkhen caiz değildir. Bu uygulama daha sonradan çıkmıştır.

Yurt dışında yakını olan kişilerin cenazelerinde, bu yakınların cenazeye yetişmesi için cenaze bekletilmektedir. Bu bekleme işlemi iki veya üç gün sürebilmektedir. Bu durumda cenaze buzlukta beklemek zorunda kalmaktadır. Bu durum sünnete aykırıdır. Bir Müslümanın cenazesine velilerin katılması yeterlidir.

Uzaktaki akrabaları için cenaze bekletilmez. Yıkama, kefenleme ve defn işlerinde itidalli yol izlenmelidir. Bekletmeden güzelce yıkamak gerekir. Kefenleme işlemi de bekletilmeden güzelce yapılmalıdır. Normal adımlarla cenaze mezarlığa götürülmelidir. Cenazenin omuzda taşınması gerekir. Çok uzak mesafeden mezarlığa taşınacağı zaman taşıt kullanılabilir. Ancak mezarlık içinde omuzda taşınması daha uygundur.

Yurt dışında ölen vatandaşlarımızın cenazesi de uzun süre beklemektedir. Bu durumlar zorunlu durumlardır. Türkiye vatandaşı olan kişilerin cenazeleri birkaç hafta morgda beklemek zorunda kalabilir. Bu durum ‘techiz işlemleri’ kategorisine girmektedir. Yani zorunlu durumlar kategorisinde değerlendirilmektedir. Keyfi bekletme durumları ‘techiz’ sınıfına girmemektedir. Tören v.b. durumlar techiz sınıfına girmemektedir.

Mezarlık Nasıl Kazılır?

Cesedin yönü kıbleye döndürülmelidir. Mezarlığa iki kişi girebilmelidir. Çok derin kazmak doğru değildir. Normal bir adam boyunda kazmak yeterlidir. Bu da 1.70-1.80 cm gibi bir uzunluğa tekabül eder. Bir kişi rahatlıkla mezarlığa girebilmeli ve çıkabilmelidir.

Ceset sağ tarafına döndürülür ve üzerine taş kalıplar yerleştirilir. Daha sonra toprakla kapatılır. Bu arada kuran okunmaktadır. Nasihat babında konuşma yapılabilir.

Cenazenin Yakını Yoksa Ne Yapılır?

Günümüzde cenazenin sahiplerini beklemesi gerekir. Cenazenin yakını yoksa, bir veya bir buçuk gün bekletilebilir. Cenaze nasıl olsa morgda kokmaz, diyerek bu süreyi aşmamak gerekir. Nitekim peygamberimiz (sav), Pazartesi günü kuşluk vakti vefat etmiştir. Techiz işlemleri Çarşamba gece yarısına kadar sürmüştür. Techiz işlemlerinin uzun sürmesi durumunda cenaze bekletilebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı