Çiğ Köfte Dürüm Kaç Kalori (Etli-Etsiz)
Günlük beslenmemizde alınan kalorilerle kilomuz arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Yaş, cinsiyet, kilo ve boy gibi özelliklere göre de alınacak kalori miktarı; kişinin yaşam tarzına da bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Birbirinden farklı görünen bütün bu etkenler arasında denge oluşturmak ve beslenmemizi sağlığımıza göre ayarlamak biraz karışık gibi görünebilir. Bu nedenle bazı tanımlama ve ifadelerin açıklamasını hatırlamak, konuyu daha anlaşılır hale getirebilir.
Kalori Nedir?
İnsanın, vücut fonksiyonları dahil, her türlü aktivitesi için enerjiye ihtiyacı vardır. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin adı; kalori olarak ifade edilir. Günlük olarak kullanılması gereken kalori için ortalama değerler bulunsa da; kişinin yaşı, çalışma şekli, günlük rutin faaliyetleri gibi farklılıklar gereği herkesin günlük kalori ihtiyacı da farklılık gösterir.
Besin Grupları Nedir?
Aldığımız besinler farklılık göstermektedir. Ancak elde edildikleri kaynaklara göre ve kalori değerlerine göre sınıflandırılmaktadırlar. Bunlar;
- Hayvansal ürünler; balık, tavuk, büyük ve küçük baş hayvanlardan sağlanan ve protein ağırlıklı grubu oluşturur.
- Süt ve süt ürünleri; peynir, yoğurt ve sütten üretilmiş gıdalardır. Özellikle mineraller açısından önem taşıyan gruptur.
- Kuru baklagiller ve tahıllar; nohut, pirinç, buğday, bulgur ve bu tür ürünlerden yapılan besin grubudur. Karbonhidrat ağırlıklı besin grubu olarak da sınıflandırılır.
- Sebze ve meyveler; vitamin, mineral içerikli ve düşük kalorili besin grubudur.
Besin Gruplarının Ortalama Kalori Değerleri
Aldığımız her besin farklı besin grubuna ait olsa da, her grubun ortak tek bir kalori değeri yoktur. Her bir besin; aynı besin grubunda yer alsa da farklı kalori değerine sahiptir. Hatta aynı besinin bile calori değeri farklılık gösterebilir. Buna örnek vermek gerekirse; 1 porsiyon yağsız et ile 1 porsiyon yağlı etin kalori değerleri farklıdır. Tavuk eti ile dana eti de aynı şekilde farklı kalori değerlerine sahiptir. Aşağıda ortalama olarak belirtilen kalori değerleri, menüde birim başına ( 1 porsiyonda 1 köftenin değeri gibi ) şeklinde ifade edilmiştir;
- Et ürünleri: 50 – 55 kalori
- Süt ve süt ürünleri: 90 – 110 kalori
- Kuru baklagiller ve tahıllar: 80 – 220 kalori
- Sebze ve meyveler: 20 – 48 kalori
Özellikle kilo fazlasından kurtulma durumunda olan kişilerin dikkat etmesi gereken önemli nokta; günlük alınan kalori ile harcanan kalori dengesinin sağlanmasıdır. Özellikle kilo verme aşamasında; alınan kalorinin verilen kaloriden %25 daha az olması durumunda kilo verme gerçekleşebilir. Tabii ki, diyet aşamasında fiziksel aktivitelerin arttırılması ve spor yapılması; bu sürecin hem sağlıklı hem de daha kısa sürede tamamlanmasını sağlayacaktır.
Diyet yapmak ya da kilo verme çabasında olmak, lezzetsiz yemekler yenecek anlamına gelmemektedir. İster tek başına, ister uzman bir diyetisyen eşliğinde bile olsa; diyet aşamasında abartmamak şartıyla sevilen yiyeceklerden de yenebilir. Mesela; çiğ köfte dürüm genelde sevilen bir yiyecektir. Ve yapımında kullanılan malzemeler bakıldığında, kalori değerleri çok yüksek besinler olmadığı da görülür. Sadece lavaş ekmeği ile içinde bulundurduğu bulgur en fazla kalori değerine sahiptir. Yaklaşık 100 gramlık bir çiğ köfte dürüm için kalori miktarı yaklaşık 300 kcal olacaktır. Bu miktardan daha az yemek ya da günün geri kalanında, başka karbonhidratlı yiyecek tüketmeyerek denge sağlanabilir.