Çok Uyumak Yada Uykusuzluk Kilo Aldırır mı

Çok Uyumak Yada Uykusuzluk Kilo Aldırır mı, Çok uyumak insanı halsiz ve isteksiz yapar. Ama kilo aldırır mı bu soru çok fazla sorulmaktadır. Az uyumakta insanı halsiz ve isteksiz yapar.

Aslına bakacak olursa diyet yapanlar için iyi bir uyku çok önemlidir. iki farklı grupta uykusuzluğu ele aldığımızda ikisinin farklı faklı yollarla kilo dengemize etki ettiğini görmekteyiz.

İlk olarak çok fazla uyumak kalo aldırır mı bunu görelim.Birde Spordan Sonra Uyumak Kilo Aldırır mı Bunu İşleyeceğiz.

Çok Uyumak Yada Uykusuzluk Kilo Aldırır mı

Çok Uyumak Kilo Aldırır mı ?

  • Çok uyuduğumuz günler uyandığınızda gereksiz bir halsizlik eklem ve kas ağrıları isteksizlik ve uzun süre kendine gelememe gibi şikayetlerle uyanmış oluruz. Fazla uyumak insan vücudu için gereksiz yere halsizlik durumu oluşturabilir. Bu da insanı daha hareketsiz bir yaşam sürmeye mahkum eder. Kendinizi enerjik  hissetmediğinizde fazla efor sarf edilecek çoğu işten uzak durursunuz. Örnek olarak kısa mesafede bir yere gitmek için aracınızı yada toplu taşımıyı kullanırsınız. Fakat daha enerjik olsaydınız yürümeyi tercih edebilirsiniz.
  • Bir diğer faktör ise fazla uykunun metabolizmayı yavaşlatması gibi bir durum da söz konusu bu şekilde fazla uyuyarak günlük ihtiyacınız olan enerji miktarından daha azını yakarsınız ki bu durum size fazla kilo olarak dönebilir.
  • Son olarak fazla uyumak yapılan araştırmalarda yeme alışkanlıklarımıza da etki eden bir durumdur. Binlerce kişinin katılımı ile yapılan araştırmalarda uykusuz yada fazla uyuyan bireylerde yemek yeme isteğinin arttığı gözlemlenmiştir. Bu durum da kilo vermek ve zayıflamak isteyenler için tam bir kabus durumu olabilir. Sürekli bastırılamayan iştah diyet listelerinizden kopmanıza sebep olabilir.

Az Uyumak? Uykusuzluk Kilo Aldırır mı?

Sıra geldi en önemlisine. Önemli diyoruz çünkü çağımızın probleminden bahsediyoruz. Uykusuzluk. Modern toplumlarda uykusuzluk hiç olmadığı kadar yüksek boyutlarda ve birçok uzman tarafından riskli görülen bir durumdur. Eski zamanlarda insanlar teknolojik sebepler ve iş yükü gibi etkenlerden ötürü erken saatlerde yatar ve gün aydınlandığında uyanırlar dı. Şu an durum farklıdır. Artık sürekli çalışıyoruz teknolojik gelişmeler ile artık geceler de gündüzler gibi son derece aktif. İş temposu özel hayat gibi birçok etken bizi gece yarılarından sonra uyumaya ve sabah erken saatlerde kalkmaya mahkum ediyor. Bu durumun kilo kontrolü açısından doğuracağı sonuçları inceleyecek olursak ;

Çok uyumak yada uykusuzluk kilo aldırır mı, Uykusuzluk kilo yapar mı derseniz cevabımız evet olacaktır. Uykusuz kaldığınızda bacak bel sırt ve baş ağrılarının yanı sıra yorgunluğa bağlı etkiler de görülür. Bu sebeple aynı çok uyumakta olduğu gibi uykusuzluk ta halsizlik ve buna bağlı olarak hareketsiz yaşamı da beraberinde getirecektir. Bu sebeple diyet yapanlar için uykularına önem vermelerini öneriyoruz.

  • Uykusuzluk aynı zamanda metabolizma hızınızı düşürerek kalori yakımını yavaşlatır. Bu da kilo vermenizi oldukça güçleştirir. Metabolizma hızını arttırmak için uykunuzu tamamen almalı ve yorgunluğunuzu atmış olmanız gerekmektedir.

Zayıflamak İçin Günde Kaç Saat Uyumalıyız

Zayıflamak isteyenler için uyku saatleri düzenli ve yeteri kadar olması gerekmektedir. Ne az nede fazla uyunulması gerekir. Her şeyin yeteri kadarı makbuldür. Fazlası da azıda zararlı olabilir. Bu yüzden Yaş gruplarına göre zayıflamak isteyenler için kaç saat uyumaları gerekmekte aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.

  • Ergenlik Döneminde olan Gençler İçin İdeal Uyku Saati : 8,9,10 saat arasıdır. Genelde 7 saatten daha az veya 11 saatten daha fazla uyku bu yaş grubundaki kişiler için önerilmez
  • Gençler İçin İdeal Uyku Saati : 7,8,9 Saat arasında olan uykular bu yaş grubundakiler için idealdir. Ayrıca bu yaş grubunda olanların 6 saatten daha az yada 11 saatten daha fazla uyumaları önerilmiyor.
  • Yetişkin Bireyler İçin İdeal Uyku Saati : Yetişkin bireyler için ideal uyku süreleri gençler için olan süreler ile aynıdır
  • Yaşlılar İçin İdeal Uyku süresi Nedir: (65 Yaş ve Üstündeki bireyler için) : Günde 7,8 saat uyumak bu yaş grubu için ideal olan süredir. Yaşlılar için günde 5 saatten daha az uyumak ile günde 9 saatten fazla uyumak tavsiye edilmez
  • Uyumadan önce yemek yeme durumunda da dikkat edilmelidir. Yemek yeyip uyumak kilo aldırır mı yada yemek yedikten sonra uyumak kilo yapar mı gibi sorular çok fazla geliyor.

Editörümüze uyku ve zayıflama hakkında sormak istediklerinizi yorum kısmına yazarsanız gün içinde cevaplandırılacaktır. Ayrıca uyku ve zayıflama haricinde kilo kontrolü ve zayıflama hakkında da sorularınızı sorabilirsiniz.

Bilgi paylaştıkça Artar. Yazımızı faydalı buldu iseniz beğenebilir veya arkadaşlarınız ile paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Merhaba ben cok fazla uyuyorum saat 3 4 gibi yatiyorum sabah 12 1 gibi uyaniyorum hep bi halsizlik var yas 15 boy 1.58 kilo 40 gece yatarken yemek yiyip yatiyorum sabahlarda cok fazla yemek yiyorum ama hic kilo alamiyorum sizce ne yapmak lazim?

    1. halsizliğin sebebi uyguda düzen olmaması ve çok uyumak olabilir. Birde malum kış şartları ve kapalı hava da halsizlik yapabiliyor. Tavsiyem kilo almak için bol enerji veren gıdalara yönelmelisiniz. Tabi enerji içeceği çikolata ve şekerli gıdalar gibi sağlıksız yöntemlerle değil. ayrıca sıkma meyve suları öneririm. örnek vermek gerekir ise 5 adet elma yemek yerine 1 bardak sıkma elma suyu içerseniz 5 adet elma yemiş kadar kalori ve enerji alırsınız

      yinede sorununuza çözüm bulamaz iseniz uzman bir hekimden destek alınız.

  2. Slm gece 12.30 gibi yatıyorum sabah 7de uyanıyorum,öğlenleri hemen hergün 2 saat kadar uyuyorum…fazla yememe rağmen kg alıyorum uykuyla bir alakası varmıdır teşekkürler

    1. Eğer gün içinde kendinizi uykusuz ve enerjisiz olarak hissediyorsanız alakası olabilir. Bu yazıda bahsettiğimiz durum uykusuzluk nedeni ile hareketsiz olmanız ve bu sebeple kilo almanız ile alakalıdır. Eğer gün içinde enerjiniz yerinde ise uyku saatinin önemi yok

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı