Domates Saksıda Nasıl Yetiştirilir?

Hayatta herkesin meyve ve bitki yetiştirmek için özel bir bahçesi,tarlası bulunmamaktadır. Bu yüzden insanlar ellerinde ki imkanlarla bitki ve meyveleri balkonlarında,evlerinde saksıda yetiştirmeye çalışmaktadırlar. Ve bu heveste olan birçok insan bilir ki, bitkilerle vakit geçirmek, bakımıyla ilgilenmek, çiçeklerin renkleriyle büyülenmek ve kokularını içine çekmek çok güzel bir duygudur. Bir de bunlara katkı olarak hormonsuz meyve ve sebze verirlerse keyfimize diyecek yoktur.

En doğalını,en tazesini, en lezzetlisini, en ekonomiğini bende yetiştirmek istiyorum diyorsanız hep birlikte domates saksıda nasıl yetiştirilir inceleyelim. Saksıda domates yetiştirmenin toprak seçimini,sulanma sıklığını, güneşle olan ilişkisini ve diğer tüm aşamaları gelin hep birlikte inceleyelim. Ektiğiniz domatesler hasatını verdiği zaman “Bu zamana kadar neden yapmadım acaba?” diye düşünür olacaksınız.

Şimdi birlikte gerekli malzemelerimiz nelerdir onları inceleyelim.

Saksıda Domates Yetiştirebilmek İçin Gerekli Malzemeler

Çimlenme tepsisi, saksı, eldiven, püskürtme pompası, mala, tohumlar, bahçe etiketi, organik tohum, gübre.

Domates Saksıda Nasıl Yetiştirilir?

Kural 1;Çimlendirme tepsisindeki boşlukların içine saksı karışımı topraktan koyun ve her boşluktaki toprakta küçük çukur açıp içine tohumları ekin.

Çiçekçilerden veya yapı marketlerin bahçe ve bitki reyonlarından alabileceğiniz çimlenme tepsinizi, eğer tepsiniz yoksa onun yerine kullanabileceğiniz plastik bardaklarınızı verimli bahçe toprağı ile doldurun.Çimlendirme tepsisindeki boşlukların içine saksı karışımı topraktan koyun ve her boşluktaki toprakta küçük çukur açıp içine tohumları ekin.

Kural 2; Güneşli ve karanlık bir ortamda çimlendirme yapılabilir Karanlık da yapılan çimlenme de domates tohumlarınızın çimlenme süresi kısaltacaktır.

İsterseniz çimlenme tepsinizin üzerine hava almasını engel olmayacak şekilde siyah naylon ile kapatabilirsiniz. Çimlenme tepsiniz veya bardakta ki bekleyen tohumlarınızın nemli kaldığından emin olmalısınız. Kısa bir süre sonra tohumlarınız yeşerecektir.

Kural 3;Çimlenen tohumları, güneşli bir alana taşıyarak, bir veya bir buçuk hafta  bekletilmelidir. Toprağın nemli kalmasına dikkat edilmelidir bu süreçte de.

Çimlenme tepsinizde veya bardaktaki yeşeren yani çimlenen domates fidenizi hemen saksıya almayanız. Çimlenme tepsisinde veya bardakta kalarak köklenmesine izin veriniz. Böyle yapmakla daha daha kaliteli domates fideleri elde edersiniz. Fakat karanlık da bekletmeyiniz. Çimlenen tohumları, güneşli bir alana taşıyarak, bir veya bir buçuk hafta orda bekletilmelidir. Toprağın nemli kalmasına dikkat edilmelidir bu süreçtede.

Kural 4; Şimdi sıra saksıya aktarmada.

Saksınızın altında bulunan delik kısımları minik taşlarla kapatın, saksınızın drenajın yapısını korumak için. Sonra verimli toprağınız ile gübreyi karıştırarak saksınıza ilave edin. Toprak da 2 santimlik çukurlar açarak (fidelerinizin kök boyuna uygun olabilecek şekilde yani) fidelerinizi çukurların içine bırakın ve üstüne örttüğünüz toprağı ssıkmayın gevşek de bırakayın ki köklere zarar vermeyiniz.

Kural 5;Domates fideniz  çiçeklenene kadar fazla güneşe ihtiyaç duymaz çiçeklendikten sonra günlük 8 saat aydınlığa ihtiyaç duymaktadır.

Saksılarımızda ki toprağın nemli kalmasına aynı şekilde dikkat etmeliyiz. Kendimize hergün bir saat belirleyip aynı saatlerde sularsak daha faydalı olacaktır. Sulama işlemini gölge olan zamanlar da yaparsak daha iyi olacaktır.Toprak nemli kalması için günlük sulamalıyız. Domates fideniz  çiçeklenene kadar fazla güneşe ihtiyaç duymaz çiçeklendikten sonra günlük 8 saat aydınlığa ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden domates fidelerini pencere önünde tutmalıyız.

Kural 6; Gübreyelerek daha verimli domatesler elde edebilirsiniz.

Bütün bu aşamaları dikkatli ve eksiksiz bir şekide uyguladıktan sonra 3 ay gibi sürede domates fidelerimiz çiçeklenmeye başlayacak ve meyve verecektir. Meyve verdikten sonra saksınızı daha güneşli bir alana taşırsanız domateslerin olgunlaşması daha çabuk olacaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı