Bu Sene Cumhuriyetin Kaçıncı Yıl Dönümü?

Her yıl düzenli olarak kutlanan Cumhuriyet Bayramı oldukça neşe içinde geçmekte. Peki bu yıl Cumhuriyetin kaçıncı yılı? Cumhuriyet ne zaman ilan edildi? İlan edileli kaç yıl geçti? İşte bu sorularının tümünün cevabını konumuzda açıklamaya çalıştık. Sizlerinde neşe içinde beklediği 29 Ekim her yıl Eylül ayından sonra kutlanır. Cumhuriyetin geçmiş yıllarda olan kutlamalarına istinaden bu yıl da kutlama yapılacaktır.

29 Ekim’in Kaçıncı Yılını Kutlayacağız?

Siyah alandaki program Cumhuriyetin yıl dönümünü her sene otomatik olarak saymaktadır. Yani yanlış olma ihtimali yoktur. Cumhuriyetin kuruşunun kaçıncı yılı yukarıdan takip edebilirsiniz.

23 Nisan’a Kaç Gün Kaldı?

Cumhuriyet İlan Edileli Kaç Yıl Oldu?

Bu ileri sayım aracı Cumhuriyet ilan edileli kaç yıl oldu, cumhuriyet ilan edileli kaç gün oldu gibi sorularınıza cevap verecektir. Bu ileri sayım aracı ile Cumhuriyetin ilan ediliş tarihinden bu güne saniye saniye takip edebilirsiniz. Bu ilerisayım aracında ki saat neye göre ayarlandı diye merak edenlere yani Cumhuriyet saat kaçta ilan edildi diye soranlara edindiğimiz bilgilere göre Cumhuriyet saat 20:30 da ilan edilmiştir.

  • 29 Ekim 2016 tarihinde Cumhuriyetin ilanının 93. yılını kutladık.
  • 29 Ekim 2017 tarihinde Cumhuriyetin ilanının 94. yılını kutladık.
  • 29 Ekim 2018 tarihinde Cumhuriyetin ilanının 95. yılını kutladık.
  • 29 Ekim 2019 tarihinde Cumhuriyetin ilanının 96. yılını kutladık.
  • 29 Ekim 2010 tarihinde Cumhuriyetin ilanının 97. yılını kutladık.
  • 29 Ekim 2021 tarihinde Cumhuriyetin ilanının 98. yılını kutlayacağız.

Cumhuriyet Ne Zaman İlan Edildi?

İlk toplantısı 23 Nisan 1920’de yapılan TBMM’nin kabul ettiği 1921 Anayasasının Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diye haykıran birinci maddesi, alenen olmasa da örtülü bir şekilde Cumhuriyetin ilanı haber verilmiştir. Çünkü 1920’li yıllarda 1921 Anayasasından önce egemenliğin kime ait olduğu kesin olmayan bir gerçeklikti.Egemenlik Osmanlı Hanedanı’nda şeklen bulunsa da Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yürütülen kongrelerde egemenliğin milletin iradesine bağlı olduğu, egemenliğin tek bir kişiye ait olamayacağı, milletin geleceğini milletin kendisinin tayin edeceği vurgulanıyordu. Bu söylemlerin hepsi bir anlamda Cumhuriyetin ilanına zemin hazırlamış ve Cumhuriyet rejiminin yeni kurulacak Osmanlının yıkılması ile birlikte yeni kurulacak devletin Cumhuriyet rejimi ile idare edileceğinin habercisi olmuştur. Cumhuriyetin kabul edilmesi ise 16 Nisan 1923’te görevini tamamlayan Birinci Meclis tarafından değil, 11 Ağustos 1923’te toplanan İkinci Meclis tarafından sağlanmıştır ve Cumhuriyet, Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni rejimi olarak kabul edilmiştir.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramını Kaç Yılından Beri Kutluyoruz?

Birçok kişi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını 1923’ten beri kutladığımızı zannederler ama bu bayramı 1923’ten beri kutlamıyoruz. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk bu bayramı en büyük bayramımız olarak nitelendirmiştir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı ilk defa 1925 yılında kutladık. 1925 yılında bu bayramın her sene kutlanması için kanun teklifini Dış İşleri Bakanlığı vermiş ve sonuç olarak kabul edilmiş. 1925’ten itibaren her yıl büyük coşkuyla kutluyoruz.Cumhuriyeti çeşitli zorluklara ve düşmanlarla mücadelemizin meyvesinden biri olarak değerlendirebiliriz.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Yıl Dönümlerini Nasıl Kutluyoruz?

Yıl dönümünü nasıl kutladığımızı sırasıyla anlatacağız:

  • Tüm okullara duyurular yapılır 29 Ekim kutlamaları için resim, şiir, kompozisyon gibi can alıcı alanlarda yarışmalar düzenlenir. Bu yarışmaların ödülleri genellikle öğrencilerin can atacağı türden ödüller olduğundan çok ilgi görmektedir.
  • O gün tüm sınıflarımız süslenir. Öğrencilerimizin heyecandan içi içine sığmaz. Tabi bizimde…
  • Resmi tören ve kutlamalar önce Ankara Anıtkabir’de yapılır. Anıtkabir’deki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yıl dönümü kutlamasından sonra tüm ülkede kutlamalar başlar.
  • Okullarda oyunlar gösteriler yapılır.
  • Resmi geçit törenleri tabi bu bayramın olmazsa olmazıdır.

Yani bu gün ülke olarak kenetlendiğimiz, birlikten kuvvet doğar dediğimiz günlerden biridir. Cumhuriyetimiz kutlu ve mutlu olsun.

İlgili Makaleler

4 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı