Diş Eti Estetiği Nedir?
Diş eti estetiği (pembe estetik) sağlıklı ve güzel görünen bir gülüş için önemli bir yer tutmaktadır. Pembe estetik terimi, birçok tedaviyi içeren bir terimdir. Temel amacı diş etlerinin renk, biçim ve yapısal olarak en iyi düzeye getirmeyi amaçlar. İlk adım diş etlerinin sağlığa kavuşmasıdır. Sağlıklı olan bir diş eti, gülkurusu pembe renkte, pürtüklü yapıda, sıkı kıvamdadır. Kanamalı ve ya şiş durumda olan diş etleri estetik işlemleri yapılamaz. Öncelikle düş etinde bulunan hastalığı tedavi etmek gerekmektedir. Bu tedavi içerisinde diş taşı temizliği, derin temizlik ve ya dikişli işlemler yapılabilir. Hangi tedavinin yapılacağı hekimin yapacağı kontrollerden sonra belli olmaktadır. Diş eti sağlıklı olduğu takdirde diş eti estetiği yapılabilir.
- Diş etlerim güldüğüm zaman çok görünüyor
- Dişlerim küçük ve kare biçiminde görünüyor
- Diş etlerimin boyları aynı değil
- Diş etlerim çekildi, dişlerim uzun görünüyor, sıcak ve soğukta hassasiyetim var
- Diş etlerim siyah-mor renkte
Şeklinde şikâyetleriniz varsa pembe estetik ihtiyacınız olabilir.
Diş etleriniz güldüğünüz zaman çok görünüyorsa, boyları aynı değilse, dişleriniz kare şeklindeyse “estetik kron boyu uzatma” ile pembe estetik tedavisi yapılabilir. Bu işlem yapılırken öncelikle yüzünün estetiğe uygun olacak düzeyde diş eti seviyelemesi yapılmaktadır. Yalnızca estetik tedavisi uygulamak yetmeyebilir. Diş etleri eski hallerine dönebilir. Lokal anestezi ile uygulandığı için ağrısız bir tedavi biçimidir.
Diş Etlerinin Siyah-Mor Renkte Olması
Diş etlerinin siyah-mor renklerinde gözükmesinin nedeni melanin adı verilen renk pigmentinin diş dokularında görülmesidir. Sağlık açısından bir zararı yoktur. Fakat estetik kaygı oluşturulabilir. Bu olayın tedavisi siyah-mor diş etinin altındaki sağlıklı pembe diş etini ortaya çıkarmaktır.
Diş etleriniz eski haline döndüyse, diş kökleriniz gözüküyorsa asimetriye sebep olabilir. Sıcak ve soğuk hassasiyeti hissedebilirsiniz. Bu sorun diş eti yaması tedavisi ile çözülebilir. Bu tedavide kaliteli diş eti dokusunun damak bölgesinden parça alınarak eksik olan bölgeye nakil edilir. Damak bölgesi hızlı biçimde iyileşerek eski haline döner. Çekilme durumunun oluştuğu bölgeye yerleştirilen diş dokusu çevre dokularla kaynaşarak bütünlük sağlar.