Dolar Ne Zaman Düşer?

Günümüzde dünyanın en güçlü parası Dolar olup ardından Euro gelmektedir. Dolar kuru finansal ve reel sektörün her alanına girmiştir. Türkiye’de de mal alım-satımları ve dış ticaret yüksek bir oranda dolara endekslidir. Tabi dolar ne zaman düşer, dolar fiyatı ne zaman düşer? sorularının yanıtı da yine ABD’den gelen ekonomik ve politik verilerle belirlenmektedir. FED (Amerikan Merkez Bankası) ise aldığı faiz kararlarıyla dünyadaki dolar kuru değişimlerine büyük etki yapmaktadır.

Gelişmiş ülkeler ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ulusal paraları ise doğrudan dolar kuru iniş çıkışlarından etkilenir. Euro ile dış ticaretin büyük kısmı yapılsa da, sonuçta Avrupa ekonomisindeki mal ve hizmetler de dolar kuruyla etkileşimlidir. Dolayısıyla dolar ne zaman düşer sorusunun yanıtını kaç gün şeklinde bulmak mümkün olmasa da, doğruya yakın yaklaşık tahminler yapılabilir. Bunun içinse iki önemli konuya odaklanılmalıdır. Öncelikle dünyadaki ekonomik gidişat ve ABD’nin buradaki etkisi, diğeri ise ülke içindeki ekonomik ve politik gelişmelerdir. Örneğin bir ülkede ekonomik gidişat kötüyse dünyada dolar zayıflasa da ulusal para değer kaybedebilir. Ülke ekonomisi iyi ise dolar düşer, fakat doların küresel gücünden dolayı ulusal paralar dolara karşı abartılı ve kalıcı değer kazanamaz. Yani gelişmekte olan ülkeler bu dalgalanmalardan çok daha fazla etkilenmektedir.

Dolar Kuru Ne Zaman Düşer?

Peki, dolar ne zaman düşer ? Buna şu kadar gün kaldı ya da şu tarihte şeklinde yanıt vermek mümkün değildir. Zira dünyanın en büyük piyasa yapıcısı spekülatörleri ya da küresel firmalar da bunu kesin tarihlerle bilemez. Sadece tahminler yapılabilir. Türkiye içinse Ocak 2017 tarihinde 3900’lere tırmanan dolar sonrasında yaz aylarını da içeren önemli bir düzeltme (düşme) sürecine girmiştir. Ancak 2019 Temmuz ayı itibariyle dolar 5.71 TL’dir. Bu da dolar daha da yükselir mi yoksa düşer mi sorusu öne çıkarmaktadır. Doların düşmesini frenleyen iki önemli etken vardır. Bunlar: FED’in faiz artırımına devam etmesi, doların Ocak’tan bu yanan aşırı düşüşe uğraması ve özel borçların çoğunun dolara endeksli olmasıdır. Bu da iç piyasadan doların çekilmesi demektir. Merkez Bankası’nın rezervleri sınırlı olduğundan iç müdahaleler de kalıcı olmamaktadır. Zira doların makalemizi yazdığımız tarihte Türkiye’deki günlük işlem hacmi 20-22 milyar dolar arasındadır.

Dolar Kuru Ne Zaman Düşer?

 

Doların daha da düşmesi içinse şunların gerçekleşmesi gerekir: Enflasyon düşmeli, işsizlik azalmalı, ekonomik büyüme sağlanmalı, siyasi belirsizlikler olmamalı, dünya ekonomisinde kalıcı bir toparlanma olmalı, ülkeye sıcak paradan ziyade doğrudan yabancı sermaye girmelidir. Kuşkusuz en önemlisi enflasyon ve faizlerde istikrarlı gerilemenin olmasıdır. Bunlar olduğunda doların çok fazla aşağılara gelmesi söz konusudur.

Dolayısıyla bunlar gerçekleşmeden ani düşüşler kalıcı olmayıp spekülatiftir. Fakat temel ekonomik veriler olumlu gelmeye devam ederse dolar düşüşü kalıcı olabilir. Bu ekonomik beklentiler oluşmadığında ise dolar ya yatay ya da yukarı yönlü hareketine devam edecektir. Sonuçta, dolar kuru için bugün dahi mutlaka düşecek ya da yükselecek diye söylemek ekonomi bilimi açısından mümkün değildir, sadece tahminler yapılabilir. Tabi doların olası seyrinde, Amerikan Dolar Endeksinin grafiği de doğru tahmin yapmada yardımcı olabilir.

Yatırım için dolar alınır mı?

Küçük yatırımcılar zaman zaman dolar alarak yatırım yapmanın doğru olup olmadığını sormaktadır. Bu konuda yatırım tavsiyesi vermek doğru olmayacaktır. Zira halen gelişmekte olan ülkemiz dolar konusundaki dalgalanmalardan fazla etkilenmektedir. Bu durumda da yatırımınızı kaybetmeniz veya yatırımınızın düşmesi söz konusu olabilir. Örneğin geçtiğimiz yılın sonlarına doğru dolar 7 TL’yi gördüğünde herkes 10 TL bandına çıkabileceğini düşünüyordu. Ancak mevcut durumda dolar 5,71 TL. Bu nedenle eğer bu konularda bilginiz yoksa yalnızca kulaktan dolma bilgilerle yatırım yapmayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı