E-Devlet Soy Ağacı Sorgulama
E-devletin sunduğu çevrimiçi hizmetler arasında yer alan soy ağacı sorgulama hizmeti, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılanmıştı. Hala gündemden düşmeyen ve güncellenen hizmetten yararlanmak için e-devlet şifrenizin olması ve bir internet erişimi yeterli olmaktadır.
Soy ağacı konusu kişilerin son derece merak ettiği bir konudur. E-devlet kapısı hizmetleri içerisinde yer alan “soy ağacı sorgulama “ 1800 lü yıllara varan bir geçmişin bilgilerini veren özel bir hizmettir.
Soy ağacı bildiğimiz üzere kişilerin soyundan olan atalarının üstte kendisinde en altta olmak üzere gösterildiği bir şemadır. Birçok kişi geçmişe dönük büyüklerinin tam olarak ölüm yıllarını ve yaşadıkları yerleri bulamayabiliyor. Bu bilgileri içeren, kişinin kendi soyundan olan insanların doğum-ölüm yeri ve tarihleri şeklindeki bilgilere ulaşmak son derece değerlidir.
E-Devlet Soy Ağacı Öğrenme İşlemi Nasıl Yapılıyor?
E devlet üzerinden soyağacı sorgulama nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız; Soy ağacı hizmetinden yararlanmak için öncelikle E-devlet şifrenizin olması gerekiyor. 15 yaşını doldurmuş iseniz en yakın PTT şubesine giderek T.C kimlik numaranız ila müracaat ettiğinizde kolaylıkla tarafınıza şifre verilmektedir. Böylelikle internet üzerinden e-devlet kapısına tıklayarak aldığınız şifre ile giriş yapabileceksiniz. Direk giriş için ise https://www.türkiye.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
İnternet tarayıcınızdan E-devlet kapısına girdikten sonra karşınıza çıkacak ekranda T.C Kimlik numaranızla beraber size verilen şifreyi giriyorsunuz. Bu noktadan sonra site içerisinde arama bölümüne “soy” yazarak arattığınızda karşınıza “Alt-üst soy raporu” uygulaması olarak bu hizmet gelecektir. Bunun dışında farklı bir diğer yol ise “hizmetler” adı altındaki bölümden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kategorisine tıkladığınızda aynı uygulama açılacaktır.
Açılan sayfada tamamen sizin şahsınıza ait olan soy bilgileri gelmektedir. Dilerseniz bu sayfayı kaydedebilir ve yazdırabilirsiniz. Paylaşma butonu sayesinde sosyal platformlarda özellikle ailenin diğer fertleri ile soy ağacı paylaşımları olabilmektedir. Ancak bu bilgiler tamamen kişinin kendine ait özel bilgileridir.
Soy Ağacı Hangi Bilgileri İçermektedir?
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne bağlı olan “Alt-üst soy raporu” hizmetinden yararlanan kişiler, başta anne baba ve çocukları olmak üzere büyükanne, büyük baba, anneanne ve dedenin hatta 1800 lü yıllara uzanan başka aile büyükleri de varsa onlarda dahil olmak üzere isim ve soy isim memleket doğum ölüm tarihleri mahalle ve köylerinin bilgisine ulaşabilmektedirler.
Soy ağacı hizmeti tamamen kişinin kendisine ait olan soy paylaşımı olduğu için kardeş ve o kardeşlerin eşi ve eşlerinin aileleri gibi bilgiler yer almamaktadır. 6698 sayılı “Kişisel verilerin korunması” kanunu uyarınca kardeşlere ait soy bilgileri verilmemektedir.
E-Devlet üzerinden birçok konularda bireysel hizmet alan kişiler, en çok bu hizmete rağbet gösterdiler. İlk uygulanmaya başlandığında aşırı ilgi nedeniyle kilitlenerek bir süre kapalı kalan “e-devlet alt-üst soy ağacı” hizmeti çok kısa bir sürede yeniden yapılandırma ile gecikmeden hizmete açıldı. Artık kişiler rahatlıkla soy ağacı bilgilerine ulaşım