2020 Ehliyet Alma Yaşı Kaç?

Ehliyet Alma Yaşı Kaçtır?

Gençliğin en heyecanlı taraflarından birisi, ehliyetin alınacağı zamandır. Ancak bunun için yaşın doldurulması gerekir. Almak istediğiniz ehliyet sınıfına göre farklı yaş uygulamaları söz konusudur. Ehliyet Alma Yaşı Kaç İşte ehliyetle ilgili yaş sınırları…

Öncelikle şunu ifade edelim. Milli eğitim tarafından yapılan ehliyet sınavı tarihinden bir ay öncesi için yaşınızı doldurmanız gerekiyor. Yani bunun diğer anlamı şudur. Ehliyetin yapılacağı ay yaşınızın dolması, ehliyet almanız için yeterli olmayacak. Ehliyet kursuna gitmeden önce bu kritere dikkat etmeniz de fayda vardır.

Yeni yönetmelik çıktı ve yaş sınırları değişti

Ehliyetle ilgili uygulamalar da köklü değişiklikler yapıldı. Ocak 2016 senesinde yürürlüğe giren yönetmelikle de hem ehliyet sınıfları çoğaldı hem de ehliyet yeterlilik yaşında güncellemeler yapıldı. Buna göre ehliyet sınıflarını ve karşıladıkları motorlu aracı yazarak, ehliyet yaşını da ifade edeceğiz.

  1. M sınıfı ehliyet: 125 CC’den düşük motosikletler araçlar için istenilen ehliyet türüdür. Bu ehliyeti alabilmeniz içinse 16 yaşını doldurmanız gerekiyor.
  2. A1 motor ehliyeti: 125 CC motosikletler için alınması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyeti almak için 16 yaşını doldurmak gerekiyor.
  3. A2 motor ehliyeti: 35 KW gücündeki motosikletler için istenilen ehliyet türüdür. Yaş şartı ise 18’dir.
  4. A motor ehliyeti: 35 KW’den güçlü motosikletler için istenilen ehliyettir. Bunu alabilmek içinse 20 yaşında olmak gerekiyor.
  5. B1 motosiklet ehliyeti: 4 tekerlekliler için istenilen ehliyet türüdür. Birçokları ATV tipi motorlu binekler için ehliyete ihtiyaç olmadığını sanır, ancak bu doğru değildir. Son yönetmelikle beraber ATV gibi 4 tekerlekli bineklere B1 ehliyet şartı getirildi. Yaş sınırı olarak da 16 kondu.
  6. B sınıfı ehliyet: Yine en çok kullanılan ehliyet türü B sınıfı için yaş artı 18’dir. Otomobil ve kamyonet için alınması gereken ehliyet türüdür.
  7. B1 ehliyeti: Römorklu otomobil kullanmak isteyenler için getirilen ehliyet türüdür. Yaş sınırı B’de olduğu gibi 18’dir.
  8. C 1 ehliyeti: 7500 KG’ya kadar yük taşıyan kamyonet ve çekiciler için istenilen ehliyettir. Yaş şartı 18’dir.
  9. C1E ehliyeti: 12 bin kiloya kadar yük taşıyacak kamyonet ve çekici için gerekli ehliyet türüdür. Yaş şartı ise 18’dir.
  10. C ehliyeti: Kamyon için gerekli ehliyet türüdür. Yaş sınırı 21’dir.
  11. CE ehliyeti: Römorklere sahip kamyon ve çekici kullanacaklar için gerekli ehliyet türüdür. Yaş şartı ise 21’dir.
  12. D sınıfı: Otobüs kullanmak için gereklidir. Yaş sınırı 24’dür.

Ehliyet İçin Yaş Hesaplama

Ehliyet almak genç yaştaki bireylerin heyecanla beklediği anlardan bir tanesidir. Hele bir de kapının önünde bekleyen bir motor veya araba varsa bu süreç bir türlü geçmek bilmez. Durum böyle olunca da ehliyet için yaş hesaplama nasıl yapılır diye araştırmaya başlarız. Yazımızda hangi ehliyet grubu için kaç yaşında başvuru yapılabileceğini belirttik. En düşük ehliyet alma yaşı 16 olup en çok alınan ehliyet olan b sınıfı ehliyet için yaş sınırı 18’dir. Peki ehliyet için yaş hesaplama nasıl yapılır? Ehliyet alabilmek için yapılan yaş hesaplaması kişinin 18 yaşını doldurduğu günden sonraki gün geçerlidir. Yani 18 yaşını bitirdiği anda ehliyet almak için başvuruda bulunulabilir.

İlgili Makaleler

13 Yorum

  1. 2002 liyim seneye 16 yasima gircem 16 yasina girer girmez sinava girebilirmiyim lütfen geri dönüş yapın

  2. Selamun Aleykum Benim Yaşım Ağustosta Tam Dolacak Şimdi Kayıt Yapsam Yaşım Dolduğu Gibi İlk Sınava Girebilirmiyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı