Ehliyet Nasıl Alınır? 2023 Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?
Ehliyet nasıl alınır? Ehliyet almak için belli şartlar vardır. Bu yazımızda 2022 ehliyet alma şartlarını yaş, sağlık, deneyim, sicil kaydı, en düşük mezuniyet seviyesi, mezun olup mezun olamama açısından inceleyeceğiz. İlk kez ehliyet almak isteyenlere ve mevcut ehliyetlerine farklı bir sınıf eklemek isteyenler için oldukça açıklamalı bir yazıdır. Ehliyeti olmayanlar için ehliyet almak oldukça zor bir süreç gibi gelmektedir. Oysaki ehliyet almak oldukça kolaydır. Bunun için basit bir çalışma ve düzenli şekilde pratik ile kolaylıkla ehliyet alınabilir.
Ehliyet Alma Yaşı Kaçtır?
Çeşitli ehliyet sınıfları vardır. Ehliyet almak için yaş şartı aranmaktadır. Bu yaş şartı ise her ehliyet sınıfı için farklıdır.
- M, A1, B1 gibi motorsiklet ehliyeti için 16 yaşını tamamlanmış şartı aranmaktadır.
- A2, B, BE ehliye sınıfı için 18 yaşını tamamlamış şartı aranmaktadır.
- C1, C1E, F ve G sınıfı ehliyet için 18 yaşını tamamlamış şartı aranmaktadır.
- A sınıfı ehliyet motor gücü 35 kw’yi geçen ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçen motosikletleri kullanmak isteyen adayların tercih edeceği bir ehliyet sınıfıdır. A sınıf ehliyeti alabilmek için 20 yaşı doldurma şartı aranmaktadır.
- 3 tekerlekli 15 kilowatt güçten fazla olan motorsiklet ehliyeti için 21 yaşını doldurma şartı aranmaktadır.
- C, CE, D1 ve D1E sınıf ehliyetini alabilmek için 21 yaşını doldurma şartı aranmaktadır.
- D ve DE sınıf ehliyetini alabilmek için 24 yaşını bitirme şartı aranmaktadır.
Ehliyet İçin Yaş Nasıl Hesaplanır?
Ehliyette yaş hesaplamasını yapmak için hangi yılda isek yani bulunduğumuz yıldan doğum yılımız çıkarılır. Çıkan sonuç tamamlanan yaştır. Mesela 2020 yılındayız ehliyet alacak kişi 2000 doğumlu ise 2020-2000=20 dir. Yani bu kişi 20 yaşını doldurmuş 21 den gün almış demektir. 20 yaşını doldurma şartı aranan bütün ehliyet sınıflarına başvurabilir.
Ehliyet Alabilmek İçin Mezunluk Şartı
Ehliyet alabilmek için aranan şartlardan biride eğitim durumudur. Ehliyette en az ilkokul mezunu olma şartı aranmaktadır. Ehliyet sınıflarının hepsinde ilkokul mezunu olma şartı aranmaktadır. Yani lise mezunu ile ilkokul mezunu kişi ehliyet alabilmek için aynı seviyededir. Çünkü aranan şart en az ilkokul mezunu olmasıdır. Ellerinde ilkokul diploması olmayan ama eğitime devam eden kişiler ise okudukları kurumdan öğrenci belgeleri ile ehliyete başvurabilirler. Ehliyet sınav soruları için adresimize göz atabilirsiniz.
Ehliyet Alabilmek İçin Sağlık Şartı
Ehliyete en başta başvururken sağlık raporu istenmektedir. O yüzden ehliyete başvuru yaparken araba kullanılabiliceğine dair sağlık raporlarını yanlarında getirilmelidir. Sağlık raporu olmayan fakat diğer bütün şartların sağlandığı kişiler ehliyete başvuru yapamamaktadır. Saplık raporu alabileceğiniz kurumlar;
- Aile hekimleri, devlet hastaneleri , eğitim araştırma hastaneleri , üniversite hastaneleri, Özel hastaneler
Ehliyet Alabilmek İçin Sağlık Raporu Ücretleri
- Aile hekimlerinden ücretsiz olarak alabilirsiniz.
- Devlet hastanesinden alabilirsiniz. Tek hekimden 50 TL olarak ücretlendirilirken sağlık kurulu raporundan 200 Tl olarak ücretlendirilirsiniz.
- Üniversite hastanelerinden yada eğitim araştırma hastanelerinden tek hekimden 75 Tl olarak ücretlendirilirken sağlık kurulu raporundan 300 TL olarak ücretlendirilirsiniz.
- Özel hastanelerde ücret değişkendir. Önceden hastanelerden sormanız faydalı olacaktır.
Ehliyet Alabilmek İçin Adli Sicil Kaydı Şartı
Ehliyet başvurusunda Kara yolları Trafik Yönetmeliğine göre adli sicil belgesi istenmektedir. Kara yolları Trafik Yönetmeliğinin 76 . maddesine göre;
- Türk Ceza Kanununun 188, 190 ve 191. maddelerinde belirtilmiş suçları işlememiş olmak,
- Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4. maddesinin 7. fıkrasındaki suçları işlememiş olmak,
- Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’un 12. maddesinin 2. ve takip eden fıkralarındaki suçları işlememiş olmak gerekir.
Ehliyet Yükseltirken Beklenen Deneyim Şartları
Ehliyet sınıfı yükseltilirken bazı deneyim şartları aranmaktadır. Bu şartlar;
- En az iki yıllık A2 ehliyet deneyiminiz var ise A sınıfı ehliyeti alabilirsiniz.
- B sınıfı ehliyetiniz var ise BE sınıfı ehliyeti almayı düşünebilirsiniz.
- C sınıfı ehliyetiniz var ise CE sınıfı ehliyeti alabilirsiniz.
- CE sınıfı ehliyetiniz var ise C1E sınıfı ehliyeti alabilirsiniz.
- D sınıfı ehliyetiniz var ise DE sınıf ehliyeti alabilirsiniz.
- DE sınıfı ehliyetiniz var ise D1E sınıfı ehliyeti alabilirsiniz.