Eleştiri Örnekleri Kısaca – Eleştiri Yazısı
Eleştiri örnekleri incelemeden önce eleştiri nedir bunu bilmek gerekiyor. Eleştiri, diğer adıyla tenkit, herhangi bir eserin, kişinin, olayın veya durumun hem olumlu hem de olumsuz özellikleri ile anlatılması olarak tanımlanabilir. Sizler için oluşturduğumuz eleştiri örnekleri yazısı örnekleri sayfasında, eleştirinin her türünü görebileceksiniz.
Bildiğiniz gibi eleştiri, sadece olumsuz özellikleri sıralamak değildir. Eleştiri, ancak olumlu ve olumsuz özellikler birlikte ele alındığında ve tarafsızca yapıldığında eleştiri özelliği taşır. Eleştiriyi iki farklı grupta incelemek de mümkündür: Övgü, Yergi. Övgü, olumlu taraflarının, yergi ise olumsuz taraflarının ele alınmasıdır. Kısacası, bir eserin sadece olumlu yönlerini anlatsanız dahi eleştiri yapmış olursunuz. Şimdi beraber inceleyelim eleştiri örneklerini.
ELEŞTİRİ YAZISI ÖRNEKLERİ
Eleştiri Yazısı Örneği
Son yıllarda bir dizi çılgınlığıdır almış başını gidiyor. Neredeyse her gece her televizyon kanalında bir dizi yayınlanıyor. İşin kötü tarafı ise bu dizilerin neredeyse hiçbirinin, gerçek hayatla hiçbir alakası yok.
Türk kültürüne, gelenek-göreneklerine uymayan bu dizilerin insan hayatında çeşitli olumsuz etkileri görülüyor. RTÜK’ün neden bu tarz dizilere müdahale etmediğini anlamak güç doğrusu. Hele de silahtan, çatışmadan, adam öldürmekten başka bir şey sunamayan, insanlara şiddeti, öldürmeyi, yaralamayı öğreten ve bunları da bir marifetmiş gibi gösteren diziler nasıl oluyor da yıllarca yayınlanmaya devam ediyor, hayret ediyorum.
Bu gidişata bir dur demek gerekiyor. Bu tür diziler, toplumumuzun daha da yozlaşmasına, gerçek kültüründen uzaklaşmasına sebep oluyor. Bence, Türk seyircisi de bu durumu görmeli ve tepkisini bu dizileri izlemeyerek göstermelidir.
Eleştiri Örneği
Sanırım sosyal medyayı en çok kullanan ülkelerin başında geliyoruz. Kitap okuma konusunda en gerilerde takip eden ülkemizin, sosyal medyayı bunca etkin kullanması çok manidar.
Herkeste bir sosyal medya çılgınlığı türemiş ve insanlar sosyal medya olmadan yaşayamaz hale gelmiş. Bazı kavramların, sosyal medya yüzünden içi tamamen boşalmış. Benim en çok dikkatimi çeken sosyal medya kavramlarından bir tanesi ”Paylaş” kavramıdır. Bu kavramın içi ne kadar da boşaltılmış değil mi? Paylaşmak, sahip olduğunu başkalarına da vermektir. Cömertliktir, yoksulun halinden anlamaktır. Oysa sosyal medyada kullanılan paylaş ifadesi bu tanımlardan tamamen uzak. İnsanlar, yemeklerini yoksullarla paylaşmak yerine sosyal medyada paylaşıyor. Yoksulu iyice yoksul ve düşkün hale getiriyor.
Bana soracak olursanız, tüm bunların sebebi, insanımızın düşünme gibi eylemlerden uzak oluşudur. Zira düşünen bir insanın, her yediği haltı başkalarına göstereceğini düşünmüyorum.
Eleştiri Yazısı Örneği
İstiklal Marşı, belki de bugüne kadar okuduğum en güzel, en anlamlı şiirlerin en başında geliyor. Onu bu kadar anlamlı kılan, belki de yazıldığı zamanın şartlarıdır. Mehmet Akif gibi bir üstadın kaleminden ve yüreğinden yazıldı mı da bir başka güzel oluyor bu yapıt.
İstiklal Marşının her mısrası bir başka anlam taşıyor. Üstelin onu güzel kılan sadece anlam da değil. Şiirdeki ahenk, redif ve kafiyeler ve diğer tüm söz sanatları, İstiklal Marşımıza ayrı bir hava katıyor. ”Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” derken bile, insanın yüreği yerinden oynuyor adeta.
İstiklal Marşını her okuduğumda, bu şiirin neden birinci seçildiğini biraz daha anlıyorum. Tüm Anadolu insanına seslenen, ırk, renk, dil ayrımı gözetmeyen bu şiirden, herkes nasibine düşeni alıyor ve kimse gücenmiyor. Türk’ü de Kürt’ü de, Laz’ı da, Çerkez’i de hep birden sahipleniyor.
Olumlu Eleştiri Örnekleri
Çizgi filmlerin çocuklar üzerinde birçok olumlu etkisi vardır. Özellikle konuşmayı öğrenme evresindeki çocukların dil gelişimi üzerinde büyük katkıları vardır.
Bir çocuğun konuşmayı hızlı öğrenmesi için onu sürekli duyması şarttır. Oysa ebeveynlerin sürekli konuşması pek mümkün olmamaktadır. Bu durumda, aşırıya kaçmamak ve uygun olanı seçmek şartı ile çocuklara çizgi film izletmek faydalı olacaktır.
Çizgi film yapımcıları, aynı zamanda çocuklara bir şeyler öğrenme amacı taşıdıkları için, anne ve babaların çocuklarına öğretemediği birçok şeyi, çocuklar çizgi filmlerden öğrenmektedir.
Olumsuz Eleştiri Örnekleri
Bildiğiniz gibi serbest şiir, hece ölçüsü ile yazılmayan, aynı zamanda kafiye ve redif kullanılmayan veya çok az kullanılan bir şiir türüdür.
Ülkemizde, serbest şiirin tarihi çok da eskilere dayanmaz. Eskilerde, daha çok ölçülü şiirler yazılır ve bu şiirlerde ahenge çok önem verilirdi. Şiir, kafiyesiz, redifsiz olmazdı, olamazdı. Oysa serbest şiir çıktığından beri herkes şair oluverdi. Halbuki şair olmak, şiir yazmak o kadar kolay olmamalı. Şiirden çok, düzyazıya benzeyen serbest şiiri hiç tasvip etmiyorum etmem de.
İnsan şiir yazacaksa, ölçülü, kafiyeli ve redifli yazmalı. Mana kadar, ahenge de önem vermeli. Ve öyle herkes şiir yazma cür’etinde bulunmamalı.
NOT: Sevgili site ziyaretçilerimiz, sizler için olabildiğince çok eleştiri örneği vermeye çalıştık. Eleştiri örnekleri arasında hem kısa eleştiri örnekleri hem de uzun eleştiri örnekleri yer aldığı için işinizi göreceğini umut ediyoruz. Tenkit örneklerine sizler de ek örnekler yazabilirsiniz.
Ya herhangi bir kitap ile ilgili eleştiri yazısı arıyorum yokk:(
İshal oldum bu nasıl eleştiri
sane
Yuhhhb
amk eleştiri mektubuna bakmaya geldim bi anda istiklal marsindan cocuk psikolojisine atti orospu
Kslssöslsşsosşsosldkdkddo knk sakin