Et Ve Balık Çeşitleri Kaç Kaloridir
Et Ve Balık Çeşitleri Kaç Kaloridir, et ürünlerinin genel olarak sağlık açısından faydaları aşağıda detaylı olarak belirtilmiştir. Et ürünleri gurubunun kalori değerine bakmadan önce diyet listelerimiz de ne oranda var olması gerektiğine aşağıdaki yazıyı okuyarak karar verebilirsiniz.
Et ürünlerinin kalori miktarlarını asık olarak etkileyen faktör gıdanın kendisinden ziyade yapılış ve sunuş şekilleri ile alakalıdır.
Aşağıdaki Listede Et Kaç kalori Ve Balık Çeşitleri Kalori Değerleri mevcuttur.
Balık Çeşitleri Kalori Değerleri
- Hamsi ( konserve ); 82 kalori
- Hamsi ( yağsız fileto ); 172 kalori
- Alabalık (çiğ ); 129 kalori
- Alabalık ( pişmiş ); 150 kalori
- Alabalık ( tütsü ); 141 kalori
- Karides ( pişmiş ); 98 kalori
- Levrek ( pişmiş ); 123 kalori
- Lüfer ( pişmiş ); 159 kalori
- Palamut ( pişmiş kızarmış ); 211 kalori
- Sardalya ( konserve ); 208 kalori
- Sardalye (domates sosunda ); 1128 kalori
- Sardalya ( zeytin yağında kızarmış ); 235 kalori
- Sazan (Kızartılmış ); 162 kalori
- Uskumru ( pişmiş ); 134 kalori
- Ton balığı (konserve ); 116 kalori
- Midye kalorisi; 194 Kcal.
- Somon; 40 kaloridir
- Barbunya ( yağsız fileto ); Barbun 76 kalori
Etler iyi kalite protein, demir, B12 vitamini ve çinko kaynağıdır. Ancak yağlı et tüketiminden sakınılmalıdır
Etler iyi kalite protein, demir, B12 vitamini ve çinko kaynağıdır. Ancak yağlı et tüketiminden sakınılmalıdır. ”
Etler, beslenmemizde önemli yer tutarlar. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri kırmızı et; kanatlılar ve su ürünlerinin etleri beyaz et olarak tanımlanır.
Etin bileşiminde; protein, yağ, mineraller ve vitaminler bulunur. Etlerin protein miktarı ve protein kalitesi yüksektir. Yağlı etlerin özellikle doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Balıklar çok uzun zincirli çoklu doymamış omega-3 yağ asitleri açısından en iyi kaynaktır. Etler; B12 vitamini, demir, çinko gibi bir çok vitamin ve mineral açısından zengindir. Diyetle tüketilen et ve et ürünlerinde bulunan demirin vücutta kullanılabilirliği yüksektir.
Hayvanlar çeşitli hastalık etmenleri taşıyabilirler. Bu tip hayvanların denetimsiz kesilmesi hayvandaki hastalıkların insanlara bulaşmasına neden olabilir. Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların en önemlileri; barsak parazitleri, şarbon, deli dana (prion), ruam, tüberküloz, salmonella, kuduzdur.
Etin sağlığa uygun olması için bu tür hastalık etmenlerini taşımaması gerekir. Veteriner hekim kontrolünden geçmiş, denetimli etlerin tüketilmesi bu açıdan çok önemlidir.
Etten çeşitli teknolojik işlemlerle sucuk, salam, sosis, pastırma, kavurma gibi et ürünleri yapılmaktadır. Özellikle salam, sosis yapımında renk değişikliğini ve mikroorganizmaların üremesini önlemek için bu ürünlere nitrit ve nitrat gibi kimyasallar katılmaktadır. Bu kimyasalların vücutta olası zararlı etkilerini önlemede, bu ürünlerin C ve E vitaminlerinden zengin besinler ile tüketilmesi gerekmektedir.
Öneriler
- Etler iyi kalite protein kaynağıdır. Özellikle protein gereksiniminin arttığı dönemlerde (gebelikte ve emzirme döneminde, bebeklik ve çocuklukta vb.) diyette mutlaka yer alması önem taşır.
- Et suyu ete tercih edilmemelidir. İstenildiği takdirde etin suyu etle birlikte tüketilmelidir.
- Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için koroner arter hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi hastalığı olanlar yağlı kırmızı et yerine yağsız kırmızı et veya derisiz tavuk, hindi ile balık etini tercih etmelidir. Sağlıklı beslenmede balık, yüksek omega–3 yağ asidi içeriği nedeniyle haftada en az 2-3 kez ızgara, fırın ve buğulama şeklinde pişirilerek sınırlı miktarda tüketilmelidir.
- Salam, sucuk, sosis gibi et ürünlerini tüketirken yanında mutlaka C, E vitamininden zengin bir besine yer erilmelidir. Bu besinlerin ve diğer et/şarküteri ürünlerinin yağ oranı yüksek olduğundan sınırlı tüketilmelidir.
- Etler pişirilirken haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmadan kaçınılmalıdır. Etli yemeklere yağ eklenmemelidir.
- Etler pişirilirken (ızgara, mangal gibi); etle ateş arasındaki uzaklık (en az 15 cm olmalıdır) eti yakmayacak kömürleşme olmayacak şekilde ayarlanmalıdır, aksi halde kanser yapıcı maddeler oluşur. Aynı nedenle etler çok yüksek sıcaklıkta, uzun süre pişirilmemelidir.
- Veteriner hekim kontrolünden geçmiş etler tüketilmelidir. Kaçak kesilmiş etler hastalık etkenlerini taşıyabileceği için kesinlikle tüketilmemelidir.
Kaynak : “TÜRKİYE’YE ÖZGÜ BESİN VE BESLENME REHBERİ Ankara 2015” Bu yayın Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından hazırlanmış ve bastırılmıştır.
Bize Sorun!
Sağlıklı ve Dengeli Beslenme İle ilgili merak ettikleriniz yada aklınıza takılan sorular var ise aşağıdaki yorum kısmını kullanarak bizlere sorularınızı iletebilirsiniz. Editörümüz günlük olarak sorularınıza cevap vermektedir.