Doğum İzni Kaç Gün (Memur-İşçi) 2020?

Memurun ve işçinin doğum izinlerin de bazı farklar olmakla birlikte ayrı ayrı başlıklarda bunları anlatalım.

Memurun Doğum İzni Kaç Gün?

Devlet memuru annelerin doğum izinleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile düzenlenmiştir. Memurun doğum izni kaç gün cevaplayalım:

  • Doğum yapan memura analık izni olarak doktordan alınmış hamilelik raporu ile doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 hafta izin verilir. Toplamda doğum iznini çalışan memur 112 gün kullanmış olur.
  • İkiz, üçüz, dördüz yani herhangi bir çoğul gebelik durumunda doğum öncesi 8 hafta olan iznine 2 hafta daha eklenerek 10 hafta yapılır. Bu şekilde de doğum izni 126 güne dek gelmiş olur. (Doğum izni kaç gün?)
  • Kadın doğum doktorunun raporu ile isteyen hamile memurlar doğumdan önceki 3 haftaya yani 37. haftaya kadar çalışabilir. Bu durumda izin yapması gereken 5 haftada çalışan memurun bu izin süresi doğum sonrası iznine eklenir.
  • Beklenen süreden erken doğum yapan memurların analık izinlerinden doğum öncesi izninden kalan süre doğum sonrası iznine eklenir.
  • Doğum yapan kamu çalışanı isteği halinde doğumdan sonra 24 ay ücretsiz izne ayrılabilir. Yani memurluk hakkını kaybetmeden 2 yıl maaş almadan izin yapabilir.Doğum İzni Kaç Gün
  • Ayrıca son düzenleme ile doğum yapan anne çocuğunun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar olan dönemde yarım zamanlı çalışma iznine ayrılabilir. Bu durumda maaşını da yarım alacaktır.

Memur annelerin hakları son düzenlemelerle artmış olup ülkemizde kadına ve doğuma verilen önemi bir daha göstermiştir. Çünkü yeni anneler iş ve annelik hayatını aynı anda yürütmekte zorlanabilmektedir. Özellikle son çıkan yarı zamanlı çalışma düzenlemesi ile annenin çocuğuna daha çok zaman ayırması öngörülmüştür.

İşçinin Doğum İzni Kaç Gündür?

İşçinin doğum izni 4857 sayılı İş Kanunu ile düzenlenmiştir. Memurun doğum iznine bazı yönlerde benzese de bazı farklılıklar bulunmaktadır. Bunları yazalım:

  • Doğum yapan işçiye analık izni olarak  doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta izin verilir.
  • Çoğul gebelik durumunda doğum öncesi 8 hafta olan iznine 2 hafta daha eklenerek 10 hafta yapılır.
  • Kadın doğum doktorunun raporu ile isteyen hamile işçiler doğumdan önceki 3 haftaya yani 37. haftaya kadar çalışabilir. Bu durumda izin yapması gereken 5 haftada çalışan işçinin bu izin süresi doğum sonrası iznine eklenir.
  • Beklenen süreden erken doğum yapan işçinin analık izinlerinden doğum öncesi izninden kalan süre doğum sonrası iznine eklenir.
  • Tabi yukarıda saydığımız izin süreleri doktorun uygun görmesi durumunda veya işin ağırlığına göre izinler uzatılabilir.
  • Kadın işçinin hamilelik süresinde kontrollerini yaptırması için ücretli izin hakkı vardır.
  • İsteği haline kadın işçinin analık izninden sonra 6 aya kadar ücretsiz izin hakkı vardır.
  • Kadın işçiye bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde 1.5 saat emzirme izni verilir.

Diğer Ülkelerde Analık İzni Kaç Gün Kaç Hafta Kaç Ay?

Türkiye 16 hafta ücretli izin vermektedir. İşçilere 6 ay ücretsiz devlet memurlarına 24 ay ücretsiz izin vermektedir.

İsveç 47 haftalık ücretli doğum izni vermektedir.

Almanya 47 haftalık ücretli doğum izni vermektedir

Norveç 44 haftalık ücretli doğum izni vermektedir.

Yunanistan 34 haftalık ücretli doğum izni vermektedir.

Finlandiya 32 haftalık ücretli doğum izni vermektedir.

Kanada ise 29 haftalık ücretli doğum izni vermektedir.

Japonya 26 haftalık ücretli doğum izni vermektedir.

İsviçre 24 haftalık ücretli doğum izni vermektedir.

ABD 14 haftalık ücretli doğum izni vermektedir.

Erkeklerde Babalık – Doğum İzni Kaç Gün?

Erkeklerde babalık izni de Kanunla düzenlenmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre erkekler 10 gün babalık izni kullanmaktadır. İşçilerde ise babalık izni 5 gün olarak belirlenmiştir. Diğer taraftan 4B ve sözleşmeli işçilerde ise babalık izni 2 gün olarak belirlenmiştir. Babalık izninin hafta sonuna veya resmi tatile gelmesi maalesef süreyi kesmez. Yani doğum hafta sonu veya resmi tatilde olsa dahi o gün itibariyle süre işlemeye başlar ve belirlenen süreyi takip eden ilk iş gününde işbaşı yapılır.

Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor?

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. işçi ile memur arasında ne fark var, yazıyı doğru okuyamıyor musunuz? erkeklerin yaptığı yorum da yanlıştır. çocuun yanında anne ne kadar uzun süre kalırsa, o çocuk o kadar güvende hisseder kendini. avrupa tabi ki doğru olanı yapmış, bizdeki süre çok az.

  2. Anlamıyorum milletimizdeki eziklik hissini, o kadar ki devletine lanet okuyanlar var. Neymiş de batılı ülkeler insancıl(?)mış. Sömürdükleri veya öldürdükleri çocukları unutup, izin günleri ile mi olur bu iş? Batı bitiyor, Avrupa nüfusu azalıyor tabii ki böyle yaparak çare arıyorlar. Değilse insan hakları sadece laf onlar için?

  3. Nasıl bir haksızlıktır bu ? Memur annelere tanınan haklarla işçi annelere tanınan haklara bakın sanki memur bayanların annelikleri çok daha farklı oluyor. Onlarin cani ve çocukları daha mi kiymetli anlamış değilim aklım almıyor

    1. Kendi annelik Hakkı’nızın da iyileştirilmesi için çalışacağınıza haksızlığı sorguluyorsunuz. Sendikalı olup Hakkı’nızı arayın. Ha bu arada normal insani şartlara göre de memura verilen çok süper haklar değil. Hepimiz emekçiyiz hak verilmez, alınır….

      1. İşçi olmadan konusma boş yapma bu ülkede işçiler sömürülüyor memurlar yasatılıyor

  4. Nedense memur ile işçi arasında bile fark var.Sanki memur annesi altın, işçi annesi kelepir doğuruyor. Anneler arasında bile fark yapılmışsa yazıklar olsun böyle devlete…..

  5. ” Memur annelerin hakları son düzenlemelerle artmış olup ülkemizde kadına ve doğuma verilen önemi bir daha göstermiştir.” — ADMİN SEN ŞAKAMISIN. 47 HAFTA NEREE 16 HAFTA NERE. SEN NE ÖNEMİNDEN BAHSEDİOSUN.

  6. Dogum izni konusunda turkiye finlandiya ve yunanistanin gerisinde kalmis..?… abd gibi insan haklarina saygisi olmayan bidevletinde hemen dibinde?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı