Kolonoskopi Kaç Yılda Bir Yapılır?

Kolonoskopi kaç yılda bir yapılır? Kolonoskopi Ne Kadar Sürede Yapılır? Sigmodoskopi kaç yılda bir yapılır? Kimler kolonoskopi yaptırmalı? Kolonoskopi taramalarına ne zaman başlanmalı? Siz de bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız, yanıtlara yazımızda yer verdik. İşte cevabı…

Kalın bağırsak Kanseri Nasıl Olur?

Kolonoskopi’den bahsetmeden önce, ne işe yaradığından bahsedelim. Kolonoskopi bağırsak kanseri teşhisi için kullanılır. Peki kalın bağırsak kanseri nasıl olur? Uzmanlar, kalın bağırsak kanserinin vücutta zaten var olan bir polipin zamanla kanserleşmesi sonucu ortaya çıktığını söylüyor. Kolonoskopik tarama yardımı ile bu polipler tespit edilerek takibi yapılabiliyor ve kanser evresi başlamadan erken teşhis sayesinde endoskopik metodlar kullanılarak alınabiliyor. Aynı zamanda yapılan tıbbi araştırmalara göre vücutta kanser olabilecek bir lezyon tespit edildiğinde eğer belirli evreden çıkmadıysa ameliyatsız da tedavi edilmesi mümkün… Bu nedenle de her sağlık probleminde olduğu gibi, erken teşhisin bizi daha büyük hasarlardan kurtaracağını düşünerek hareket etmeli ve ihmal etmeksizin kolonoskopik tarama yaptırmalıyız.

Kolonoskopi Ne Kadar Sürede Yapılır?

Peki Kolonoskopi kaç yılda bir yapılır? Kolonoskopik taramalara başlanması için kırk ila elli yaş aralığının (tam bağırsak taraması için) uygun olduğu söylenmektedir. Kolonoskopi kaç yılda bir yapılır? sorusunun cevabı olarak ise, uzmanlar 10 yılda bir tarama yapılmasının ideal olduğunu söylüyorlar.

Sigmodoskopi Ne Kadar Sürede Yapılır?

Kalın bağırsağın son kısmındaki elli altmış santimetrelik bölgeyi kapsayan kısmın taramasına ise, sigmodoskopi adı veriliyor. Yapılan araştırmalara göre, sigmodoskopik takiplerin 5 yılda bir yapılması gerekmektedir.

Kolonoskopi Sigmodoskopiden Daha Önemli

Uzmanlar, son günlerde kalın bağırsağın duedonuma yakın olan kısımlarında oluşan kanserlerin sıklıkla görülmesi sebebiyle kolonoskopik taramaların öneminin daha fazla olduğunu açıkladı. Bunun nedeni olarak ise belirtilen bölgelere sigmodoskopi ile ulaşmanın mümkün olmadığı söylendi.

Yapılan bu açıklamalar Kolonoskopi kaç yılda bir yapılır? sorusunun yanıtını da etkiledi. Sonuç olarak 75-80 yaşına kadar kolonoskopi taramalarının 5 yılda bir yapılması gerektiği önerildi.

Kolonoskopi Kaç Yılda Bir Yapılır?

Takipler Ailesinde Hastalık Görülenlerde Erken Başlamalı

Kolonoskopik takipler için yapılacak olan taramaların, hastalığın aile geçmişi bulunan kişilerde farklı olduğu söylendi. Uzmanlara göre; 60 yaştan genç anne baba kardeş gibi birinci derece yakınlarında kalın bağırsak kanseri görülen kişilerin ortalama kırk yaşında takiplere başlaması gerekmekte. Takip süreleri en geç, birinci derece yakının kanserinin tespitinden on yıl önce başlamalı. Bu sayede erken teşhis edilerek tedavi edilmesi kolaylaşmakta ve minimum hasarla atlatılabilmekte.

Yapılan takipler erken teşhis açısından oldukça önem arz ediyor. Eğer birinci dereceden akrabalar arasında birden fazla kanserli kimse varsa, takip sürece yaş olarak en genç olan referans alınarak yapılır.

Mide Üşütmesi Kaç Gün Sürer? Yazımıza da Bakmayı Unutmayınız..

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı