Sağlıklı Diyet Listeleri

Sağlıklı Diyet Listeleri Son zamanlarda bu konu ile ilgili olarak yazılı ve görsel medyada ve haberlerde çıkan öneri ve uyarılardan sonra, diyet yapmak ve zayıflamak isteyenler, artık sağlıklı diyet listelerine daha çok yönelmeye başladılar.

Düşü kalorili tek tip gıdalar ile hazırlanan diyet listeleri yerine daha uzmanca hazırlanan diyet listeleri tercih edilmeli ve uygulanmalı. Aşağıda sağlıklı bir diyet listesi için yapılması gerekenleri sıraladık.

Sağlıklı Diyet Listesinde Bulunması Gerekenler

1-) Diyet listesininin tahmini haftalık kilo kaybı 500 gr – 1 kg aralığında olması gerekmektedir. Daha fazla kilo verdiren diyetler sağlıksız ve riskli diyetlerdir.

2-) Diyet listelerinin yanında zayıflama ilacı adı altında piyasada bolca bulunan ilaçlar tüketilmemelidir. Söz konusu ilaçların birçoğu, ödem attırıcı ve diüretik etkisi bulunan ilaçlar olup, zayıflamanıza yardımcı olmazlar. Sadece vücutta bulunan suyu atmanıza yardımcı olduğu için kısa süreli ilizyon etkisi yaparlar. Sağlık açısından fazla ve bilinçsiz kullanılması zararlıdır.

3-) Yağ alımını Tamamen Kesmek Zararlıdır. Birçok vitamin ve mineral yağda çözünerek vücuda karışmaktadır. Bu sebeple çok düşük hatta hiç yağ tüketilmeyen diyetler vücudu yorgun ve bitkin düşürerek sağlığınızı bozabilir. Yağ olarak bilinçli türler ve çeşitler kullanılmalı zeytin yağına ağırlık verilmelidir. Aşırı yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalı fakat günlük yağ alımını da aksatmamanız gerekmektedir. (Bu konuda Canan Karatay’da Sıkça açıklama yapmaktadır)

4-) Sağlıklı diyet listeleri içeriğinin yarısı karbonhidrat içeren gıdalardan oluşmalıdır. Bu gıdalar kuru baklagiller olabilir. Fakat tatlı ve şekerli gıdalar dan uzak durulmalıdır.

5-) Sağlıklı diyet listesi içerisinde günlük tüketimin %15’i protein olmalıdır. Protein içeren gıdalar özenle seçilmelidir. Tavsiyeler et,süt ve yumurta yönündedir. Fakat bu gıdaların hazırlanış ve sunum şekillerine de dikkat edilmelidir.

6-) Yeterli ve dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam, dört ana besin grubununda dengeli olarak diyet listesine yayılması ile sağlanabilir. Bu sebeple tek tip gıdalardan oluşan diyet listelerinden kaçınılmalı ve 4 ana besin gurubu olan süt, et, sebze ve meyve tüketimi çeşitliliği sağlanmalıdır. Bu besinlerin diyet listesinde hangi oranda bulunması gerektiği ise kişiden kişiye, yaşa ,boya ve sağlık açısından yapılacak değerlendirmeye göre değişiklikler göstermektedir.

7-) Zayıflama diyetinde kullanılan besinlerin lif içeriği yüksek olması amaçlanmalıdır. Bilindiği üzere lifli gıdalar mide içerisinde daha uzun süre kalarak daha kalıcı bir tokluk hissi verecektir. bu durum diyetin verdiği açlık hissi düşünüldüğünde zaruri bir durumdur. Sağlıklı Diyet Listeleri İçin Gereklidir.

8 -) Diyet listesi açlık durumunun üzerine kurulmamalı, ana ve ara öğünler düzenli olarak ayarlanmalıdır. Tavsiye edilen öğün miktarları 3 ana öğün ( Sabah , Öğle Akşam) ve üç ara öğün ( 10:00 , 15 : 00, 20 : 00 ) şeklinde olabilir. Günlük kalktığınız ve yattığınız saatlere göre bir miktar esnetilebilir.

9-) Sağlıklı Diyet Listeleri içerisinde kullanılan tüm gıda tipleri, sağlıklı diyet listeleri içerisinde fırında pişirme, ızgara veya haşlama şeklinde hazırlanmalı, kavurma yada kızartma gibi sağlık açısından zararlı yöntemlerden uzak durulmalıdır.

10-) Vücutta oluşan toksit ve sitik maddeler idrar ile dışarı atılır. İdrar atımını hızlandırmak ve vücut pH+ değerini yükseltmek için diyet yapanların en az 2 litre olmak üzere (Yazın Sıcak Havalarda Daha Fazla) Bol sıvı almaları önemlidir. Bu durum en az diyet listenize uymak kadar önemli ve ihtiyaç dahilindedir.

11-) Sağlıklı zayıflama ve kalıcı olması açısından spor ve egzersiz önemlidir. Hem kilo vermenizi hızlandırır hem de verilen kilolar nedeni ile sarkan yada gevşeyen vücut derisinin gerilmesini ve sıkılaşmasını sağlayarak daha fit bir görünüm elde edebilirsiniz. bu sebeple sağlık durumu da göz önüne alınarak sağlıklı diyet listeleri için liste içerisine günlük en az 30 dakika boyunca spor ve egzersiz programları hazırlanmanızı ve uygulamanızı öneririz.

12-)  Bundan önceli 11 maddeden de anlaşılacağı üzere sağlıklı diyet listeleri için uzman yardımı almak şart. Tüm bu kriterleri kendi beceri ve imkanlarınızla sağlayarak bir diyet listesi hazırlamanız malesef ki mümkün değildir. Bu sebeple uzman bir diyetisyenden yardım almak son ve en önemli maddelerimiz arasındadır. Birçok devlet hastanesinde ücretsiz olarak hizmet veren diyetisyenlerden yada makul ücretler ile hizmet veren özel kliniklerden konu ile ilgili yardım alabilirsiniz. Bu konu ile alakalı olarak buradaki yazımızı okuyabilirsiniz. Diyetisyenin Diyetteki Önemi Konusu İçin Tıklayınız.

Diyet Listesini Hazırladıktan Sonra Şu Hususlara Dikkat Ediniz.

  • Öncelikle boy ve kiloya göre ideal ağırlık hesaplanmalı ve eğer bu kiloda iseniz sadece kilo almamanız ve kilonuzu korumanız için programlar uygulamalısınız. Eğer ki ideal kilonuzun üzerinde, şişman yada obez gibi bir durumda iseniz ilk hedefiniz kilo almanızı engellemek ikinci hedefiniz ise sağlıklı zayıflamak olmalıdır. Ani kilo kayıplarından kaçınılmalıdır.
  • Uygulayacağınız diyet kişiye özgü bir diyet listesi olmalıdır. Kesinlikle eş, dost , akraba yada internet ortamında bulunan genel diyet listelerine itibar etmeyiniz. Uzman diyetisyenler tarafından hazırlanan sağlıklı diyet listeleri tercihiniz olsun
  • Son yıllarda artan çocukluk obeziteleri nedeni ile çocukluktan gelen kiloların kalıcı olabilme durumu gelişmektedir. Bu sebeple sağlıklı ve dengeli beslenme kuralları çocukluktan itibaren uygulanmaya başlamalı ve alışkanlık haline getirilmelidir.
  • Kilo alımını arttıran ve hızlandıran yegane durum, durağan bir yaşam tarzıdır. Gelişen teknoloji ve daha durağan meslekler, ev hanımları bu durumdan risk altındadır. Yapılması gereken diyet listesi ile zayıflarken daha hareketli bir yaşam tarzını alışkanlık haline getirmeye çalışmaktır.
  • Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmede, davranış ve alışkanlıkların da önemi büyüktür. Bu sebeple tüm hayat tarzını değiştirmek amacı kalıcı olmalı ve davranış alışkanlığı halini almalıdır. Bunun için uzman kişilerden de yardım alabilirsiniz. Bu sayede artık bir kez zayıfladıktan sonra bir daha kilo almaz ve ömür boyu sağlıklı beslenme alışkanlıklarınız ile birçok rahatsızlık riskini de en aza indirirsiniz. bunlardan başlıcaları, Kalp ve Damar Hastalıkları, Şeker (Diyabet), Damar Sertliği ve Tıkanıklığı, kollestrol ve Böbrek Rahatsızlıklarıdır.

Önce Neden Kilo Aldığınızı Bilin.

Eğer vücudunuzda bir kilo artışı var ise, normal olmayan iki durum olabilir. birincisi şeker hastalığı, insülin dengesizliği yada hormonel sebeplerin neden olduğu kilo artışları olabilir yada hayat tarzınıza ve yeme alışkanlıklarınıza göre bir kilo alma probleminiz var demektir.

Hangi etmenden dolayı kilo aldığınızı belirlemeniz önemlidir çünkü, sorunun ortadan kaldırılması ile kilo alımınız durur ve sağlıklı beslenerek tekrar normal kilonuza dönebilirsiniz. Kilo alımının sağlık açısından etkisi yok ise alınan ve harcanan kalori ile alakalı bir durum var demektir. Bu durum var ise kilo almanın yada vermenin formülü aşağıdadır.

  • Alınan Enerji (<) Günlük İhtiyaç Duyulan Enerji İse ; Zayıflarsınız
  • Alınan Enerji (>) Günlük İhtiyaç Duyulan Enerji’ İse : Kilo Alırsınız.
  • Alınan Enerji (=) Günlük İhtiyaç Duyulan Enerji İse ; Kilonuzu Korursunuz.

Dünya sağlık örgütüne göre beden kitle endeksinin normal değeri 18,5 olmalıdır. Yukarıda formül ile alınan enerjinin yakılan enerjiden fazla olması durumu söz konusu kilo alımını hızlandırırken tam tersi bir durum kilo vermenizi sağlar. Yani tek etmen yediklerinizden aldığınız kalori değil aynı zamanda günlük harcanan kalori ile de alakalıdır. Bu sebeple ümitleri tek çare gibi diyet listesine bağlamak yerine çok yönlü düşünmek, zayıflamanızın önündeki engelleri kaldırmanız için güzel bir yoldur. Sağlıklı diyet listeleri ahmet maranki ve sağlıklı diyet listeleri ender saraç yada sağlıklı diyet listeleri taylan kümeli  gibi kişilerden değil, diyetisyen hekiminizden olması gerekir.

Kaynaklar : Bu yazı Sağlık bakanlığına bağlı yayın yapan Beslenme.gov.tr adresindeki sağlıksız zayıflama diyetleri konusundaki bilgiler ışığında derlenmiştir.

 

Bize Sorun! 

Zayıflamaya yardımcı gıdalar, diyet listeleri, kilo verme ve spor egzersiz kalori gibi konularda aklınıza takılanlar var ise sorularınızı cevaplıyoruz. Bizlere soru sormak için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. Editörlerimiz sorularınıza aynı gün içinde cevap vermektedir. Soru ve yorumlarınız bizler için değerlidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı